Gedoodverfde kampioen onderuit

De clubcompetitie is nog net niet beslist en alles hangt dus af van de laatste ronde volgende week.

Voor aanvang van de 33e en voorlaatste clubronde werd Vladimir Bartels in het zonnetje gezet voor zijn prestaties op het NK van de C-jeugd. Vladimir werd gedeeld zevende en op weerstandspunten elfde. Van Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman heeft hij zojuist een waardebon gekregen.

Gijs Leene kon goede zaken doen en was bij winst niet meer in te halen geweest, maar daar dacht Robin Duson anders over. Zij liet weer eens zien waarom vele kenners haar een mooie schaakcarrière toedichten. De Siciliaan werd door beiden voorzichtig aangepakt en lange tijd gebeurde er niet veel op het bord. De lont werd in het kruitvat gestoken, toen Robin een pion offerde en daardoor  wat makkelijker stukkenspel kreeg. Toen de zwarte dame de witte stelling binnenviel, kon Gijs zijn verdediging niet meer op orde krijgen en moest  zijn tweede nederlaag in één week incasseren, nadat hij j.l. zaterdag zijn debuut in het eerste team had gemaakt en dat was een mooie beloning voor een geweldig seizoen.

Robin Duson bedenkt een aanvalsplan tegen Gijs Leene. Zij zal de koploper verslaan en de spanning in de clubcompetitie terugbrengen.

Gijs Leene is aan zet tegen Robin Duson. Wit zal 34. Kh2 spelen.

Caféschaak. Na hun analyse in de ruimte bij de bar van De Kreek oefenen Robin Duson (nu met wit) en Gijs Leene voor JP's Kroegloperstoernooi van komende zondag.

 

Om nog een kans te maken op de eerste plaats wist Sjoerd Kelder dat hij moest winnen, maar op papier was Roy Kerkhoven een niet gemakkelijke opponent. Naast hem gezeten kon ik met een schuin oog deze partij goed volgen. Nu weet ik dat Roy graag materiaal offert om een aanval te beginnen, maar dit keer leek het laten slaan van een pion op b7 niet veel op een offer. Hij moest dit behoorlijk bezuren en kwam eigenlijk niet meer in de partij. Het punt werd met een glimlach door Sjoerd geïncasseerd.

 

Eindelijk kreeg ik de gelegenheid om revanche te kunnen nemen op de ongelukkige zelfmoordpartij eerder dit seizoen, hoewel met zwart winnen van Nick Manshanden best een opgave is. Uitermate verrast door zijn openingskeuze (een tweede Fred Avis?), waarbij hij verkoos niet te rokeren, liet ik me niet meeslepen om ook op onbekend terrein te komen. Het toch wel wat overhaast een stormaanval beginnen op de damevleugel kostte hem een gezonde pion. Gaandeweg de partij zal Nick wel spijt hebben gehad van zijn keuze, want alle pogingen liepen dood  Na de afruil van een paar zware stukken resteerde een eindspel van loper tegen paard met nog steeds een pion meer. Techniek deed de rest en de revanche was een feit.

 

Heel opvallend, maar wellicht toevallig was het verlies van beide organisatoren van het op 19 mei te houden  Kroegloperstoernooi. Sernin van de Krol en Robbert van Dijkhuizen moesten in respectievelijk David Verweij en Vladimir Bartels hun meerdere erkennen. Opmerkelijk zeer zeker was het snelle verlies van bekerfinalist Ton Wessels tegen Bert Spil, die rond 21.00 uur de stukken in de doos kon doen.