Gastvrijheid met hoofdletter G

Ze zijn allebei debutant op JP’s Kroegloperstoernooi en hun ratings liggen mijlenver uit elkaar. Maar Misja Dorokhin (rating 2280) en Joost Ponte (rating 1007) hebben een geweldige derde zondag van mei. Twee spelers van Caïssa-Eenhoorn die met hun duogenoten Daan Zult en Mai Movrin bij de prijsuitreiking naar voren mogen komen, omdat ze een geluksprijs hebben gewonnen.

Gastvrijheid met de hoofdletter G. In café JP Coen serveert Martijn bitterballen aan de schakende kroegloper Herman van Bleisem.

Misja gaat uit zijn dak, als hij bij organisator Robbert van Dijkhuizen op het podium staat. Enkele meters verder geniet Joost van de sfeer van het caféschaak. ,,Nooit gedacht dat schaken in een café zo leuk kan zijn. Je loopt er samen en soms met andere deelnemers naar toe en dan maak je een praatje met je tegenstander. Zo gaat dat in een café: je praat met iemand. En dat kun je combineren met schaken. Hartstikke leuk.’’

Een geluksprijs is er ook voor Robbert en zijn mede-organisatoren Rinus en Sernin van de Krol en Mark Coenradie. Mist en kou in Bergen en Zee, stevige hagel- en regenbuien in Zwolle. Daar ergens tussenin ligt Hoorn, maar in de oude binnenstad werken de weergoden mee. Er valt geen druppel, bij menig café kan buiten op het terras worden gespeeld.

Het derde JP’s Kroegloperstoernooi trekt 47 combinaties. Talrijke topspelers lopen naar de Veemarkt, waar de aanmelding wordt gedaan in café Jan Pieterszoon Coen. Er zijn verschillende bijzondere duo’s, zoals Ardjan Langedijk/Ed Schouten. Leeftijdgenoten (alletwee geboren in 1967), grote talenten geweest in de jaren tachtig. Ardjan is blijven schaken, Ed pakt af en toe de stukken op. Voor de eerste zetten worden gedaan, halen we oude koeien uit de sloot.

Dat doen we ook tijdens de zesde ronde, als schrijver dezes met Nizar Alayoubi samenspeelt en we het opnemen tegen Gé van den Berg en Sacha Valstar-Schiermeier. Gé is een oud-clubgenoot en als onze – interessante – partij is afgelopen, komen de verhalen van vroeger op tafel. Daar gaan we zo in op, dat we na een kwartier horen dat men in het ‘commandocentrum’ al enige tijd wacht op één uitslag en dat men nog niet tot de loting voor de slotronde kan overgaan. Snel geven we de remise door.

Bij menig kroegschaker galmt het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival door zijn hoofd.
,,I spent all of the love I’ve saved,
we were always a losing game.
Small-town boy in a big arcade,
I got addicted to a losing game.’’

Er zijn elke ronde wel een stuk of twintig verloren partijen, maar niemand is daar verslaafd aan. Met de smartphone melden we de nul bij de organisatie en lopen door naar JP Coen, De Rooie Kip, Barrels, Velius, Loft der Zotheid & De Zwarte Olifant, Winston, d’Oude Waegh, ’t Schippershuis en Bontekoe. Menig terraszitter kijkt verwonderd naar een groepje mensen dat met een groene tas van Puur Hoorn langs komt. Met de mede-Caïssa-Eenhoorn-spelers Carla Dekkers en Bert Spil wandelen we op het Breed en wijs ik naar nummer 30, aan de overkant. Nu de zaak van Bob Jansen Haar en Make-up, een kleine honderd jaar geleden de melksalon van de gezusters Bierlaagh en de eerste speelzaal van onze vereniging. ,,Melksalon?’’ klinkt het verbaasd.

De gastvrijheid is overal met de hoofdletter G geschreven. Martijn, een van de bezoekers in JP Coen, komt langs met een schaal vol bitterballen. Toepasselijk voor Joop Brands en Herman van Bleisem die dan net hebben verloren, al maakt de muziek van Johnny Cash uit diens ‘American Recordings’-periode alles goed voor de twee Aartswoud-routiniers. Bitterballen ook bij ’t Schippershuis, met een verrassende inhoud: rode bieten. Buiten bij Barrels krijgen we een andere lekkernij: een schaaltje met meloen, walnoot en stukjes gedroogd vlees. Voor schakende kroeglopers en kroeglopende schakers is het leven zo slecht nog niet.

Met clubgenoot Nizar Alayoubi vorm ik een Nederlands-Syrische alliantie. Nizar heeft zijn smartphone meegenomen die hij na afloop van een partij aan mij geeft. Af en toe wil ik een uitslag doorsturen (via chessreporter.nl) of kijken wat het programma voor de volgende ronde is. Eenmaal kom ik per ongeluk telefonisch uit bij het commandocentrum, een andere keer zie ik opeens veel Arabische letters. Gelukkig zijn er voldoende schaakliefhebbers in de buurt die een handje helpen.

Er wordt vaker een beroep gedaan op het improvisatievermogen van spelers en gastheren. In Loft der Zotheid zijn vier borden her en der verspreid. Halverwege de middag is een optreden van een bandje gepland en dan ben je toch benieuwd waar het podium is en hoe de schakers de soundcheck en de show zelf verwerken. Drukte is er bij Winston, waar ik voor het begin van de laatste ronde mijn vest uittrek en op mijn fototoestel leg. Die heb ik verstopt op een stoel. Na een bezoek aan het toilet is de zaal enigszins heringericht om ruimte te bieden aan een groot gezelschap en is de stoel met vest en fototoestel verdwenen. Er is even schrik, maar na een rondje langs de cafémedewerkers worden de ontbrekende spullen snel gevonden. Ze liggen op de grond, tussen enkele schakersstoelen.

Een kleine honderd man en een uitstekend organisatiekwartet zorgen voor een geslaagde derde editie van JP’s Kroegloperstoernooi. Als de prijzen in café Jan Pieterszoon Coen worden uitgereikt, is de sfeer uitbundig. Het evenement heeft zijn bestaansrecht in Hoorn bewezen.

Tenslotte voor de liefhebbers nog een lijstje met de kroegloperstoernooien van komende zomer: 1 juni: Noorbeek (Limburg). 9 juni: Delft. 16 juni: Apeldoorn. 23 juni: Amsterdam. 7 juli: Alkmaar. 28 juli: Santpoort. eind augustus: Leiden.

Het begin van de dag. Kroeglopende schakers verzamelen zich voor JP Coen, het 'commandocentrum'.

Özden Tuna meldt zich bij organisator Sernin van de Krol. Alle deelnemers krijgen een groene tas van Puur Hoorn met daarin een fles water en informatie over de Gouden Eeuw-periode van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Robbert van Dijkhuizen pakt er één voor de NHSB-secretaris.

In café JP Coen heet Robbert van Dijkhuizen een kleine honderd deelnemers welkom.

Een van de negen deelnemende kroegen is Barrels, aan de Dubbele Buurt.

In de eerste ronde is het net nog te fris om buiten te zitten en worden er in Barrels drie wedstrijden gespeeld.

Herman van Bleisem (Aartswoud) is aan zet tegen Kevin de Rooij (Caïssa-Eenhoorn). Kevins trainer Ronald Ritsema volgt de strijd tussen jeugd en routine.

Kroegschaak.

In een café kun je bij een mooi decor schaken, zoals in Loft der Zotheid & De Zwarte Olifant, aan het Nieuwe Noord. Susanne Glas (Aartswoud) neemt het met zwart op tegen Ed Oostenbrug.

En een paar meter verder speelt Susannes zoon David met wit tegen de sterke Wim Boom.

Als iedereen is uitgewaaierd over alle kroegen, heeft het commandocentrum een rustige periode. Op de 'tv' wordt reclame gemaakt voor het Hoornse kroegloperstoernooi.

Sernin van de Krol houdt alles op de laptop in de gaten.

De Nederlands-Syrische alliantie Co Buysman (links)/Nizar Alayoubi treft in JP Coen het Aartswoud-duo Joop Brands (rechts)/Herman van Bleisem.

Westfriesland united op het terras van 't Schippershuis, langs de Italiaanse Zeedijk. Links zitten zwartspeler Axel Zee (De Groene Zes) en Kevin Smit (Torenhoog), rechts de Abbekerks-Medemblikse combinatie Jessica Stratmann-Koning/Wilko van der Gracht (Aartswoud).

Jessica heeft een stikmat uitgevoerd.

Een zwarte kip aan de muur, maar er wordt door het Caïssa-Eenhoorn-duo Joost Ponte/Mai Movrin toch echt geschaakt in De Rooie Kip, aan het Breed.

Loop naar de pomp wil zeggen 'ga weg', maar dat doen de Purmerend-spelers Anton Bakels (links) en Romayn Brandsma niet. Het jeugdtalent is bezig aan een spectaculaire partij tegen Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn).

Kroegschaak.

Joost Ponte en Mai Movrin hebben in De Rooie Kip plezier in het kroegschaak.

De zon schijnt. Nizar Alayoubi en Sacha Valstar-Schiermeier kunnen hun partij bij Barrels buiten spelen.

Het hele terras van Barrels wordt in beslag genomen door schakers. Jeroen Edeling (Caïssa-Eenhoorn, links) neemt het op tegen Marc Helder, vader Arnold treft met wit Lucas Krijnsen.

Terrasschaak 1.

Terrasschaak 2.

Ook voor Jessica Stratmann-Koning (links) en Carla Dekkers is het dorstig weer. In de zon worden zij op hun wenken bediend.

In hartje Hoorn (bij Winston, aan de Roode Steen) hebben de schakers hun eigen territorium.

Kroegschaak.

Na de zevende ronde komen alle schaakliefhebbers bijeen in JP Coen. Het is wachten op de prijsuitreiking en cafébezoeker Martijn maakt van de gelegenheid gebruik om een partijtje te spelen tegen Jessica-Stratmann-Koning. Bert Spil en Carla Dekkers genieten mee.

Waarschijnlijk is nu het resultaat van Martijn - Jessica bekend.

Voor haar partij tegen Barry de Vries krijgt Jessica advies van Caïssa-Eenhoorn-topspeler Misja Dorokhin. Grootmeester Friso Nijboer kijkt geamuseerd toe.

Eerst worden er ratingprijzen uitgedeeld. Ton van Dijk (links) en Frans Kragten hebben van Robbert van Dijkhuizen de eerste prijs in de groep tot en met 1710 gekregen en zijn daar erg blij mee.

En dat geldt ook voor Fred Avis (links) en JP Hendriks, de succesvolsten in de groep tot en met 1910.

Op de gedeelde derde plaats zijn geëindigd de topspelers (vlnr) Nico Zwirs, Roeland Pruijssers, Miguoël Admiraal, Piet Peelen, Danny de Ruiter en Friso Nijboer.

De in het oranje gehulde Robbert van Dijkhuizen met de winnaars van het derde JP's Kroegloperstoernooi. Vlnr: Thomas Beerdsen, Liam Vrolijk, Robby Kevlishvili en Lucas van Foreest.

Misja Dorokhin gaat uit zijn dak, als hij met Daan Zult van organisator Robbert van Dijkhuizen een geluksprijs krijgt.

Geluksprijzen zijn er ook voor Mai Movrin en Joost Ponte.

Lukas Boots (links) en Nico Weel.

Jasper Seelemeijer. Duogenoot Erik van Tooren is al weg.

Carla Dekkers en Bert Spil.

En de laatste geluksprijs is voor Nizar Alayoubi (links) en Co Buysman.

 

3 thoughts on “Gastvrijheid met hoofdletter G

Reacties zijn gesloten.