Fraaie NK-zege Arlette van Weersel

Juist op het moment dat je het niet verwacht heeft Arlette van Weersel een beste slag geslagen. In de vierde ronde van het Nederlands vrouwenkampioenschap versloeg ze met zwart IM-speelster Tea Lanchava die met 2315 de hoogste rating heeft. De Caïssa-Eenhoorn-speelster staat nu op de gedeelde derde plaats en treft tot en met zondag alle concurrentes en daarmee de zwaarste opponentes.

Na twee remises bleef Arlette gisteren in haar derde NK-partij ook op een halfje steken. Het werd tegen Anna-Maja Kazarian een strijd met wisselende kansen. Na een goede openingsfase van zwart kwam de Wassenaarse speelster van meesterklasser En Passant terug in de partij, toen ze een stelling met twee verbonden centrumpionnen kreeg. Arlettes positie op de damevleugel was verzwakt en ze moest haar pion op a6 inleveren. Anna-Maja had een probleem met het koningspaard, maar dat werd na dameruil opgelost.

Arlette veroverde de witte a-pion en trok het initiatief naar zich toe. Het waren – aan weerskanten – vooral de lichte stukken die het werk deden. Met een actief springend paard won onze clubgenote de d-pion en haar opponente een pion op b6. Met 51. … e4 kon de Alkmaarse routinier de druk opvoeren en tegelijkertijd haar loperpaar sterker maken. Ze besloot echter tot een loper-paardruil, waardoor wit tegen een derde isolani aankeek. Het toreneindspel met lopers van gelijke kleur was inmiddels evenwichtig en na zetherhaling gold dat ook voor de uitslag.

Vanmiddag speelde Arlette een zinderende partij tegen Tea Lanchava, de Nederlands kampioene van 2012. Ook het live volgen van de zetten op de NK-website was goed voor de bloedsomloop. De spanning begon met 12. Pxf7, waarbij Tea hoopte met een pionvork op twee stukken te kunnen vervolgen. Arlette, voor de derde keer in vier dagen met zwart, sloeg evenwel met de koning die na dertien zetten op e6 stond. De Caïssa-Eenhoorn-speelster gooide er een kwaliteit tegenaan om de witte aanval te verzwakken en dwong de chesss queen uit Amersfoort tot veel damezetten. Alle zwarte stukken werden op de koningsvleugel gericht. Beiden deden niet altijd de beste voortzettingen. Onder de constante druk van haar opponente ging Tea ten onder, toen ze de torens op de e-lijn verdubbelde. Daardoor kon ze de dreiging van de dame op de f-lijn en twee lichte stukken in de buurt niet pareren en op fraaie wijze rondde Arlette de strijd af met mat.

En daarmee haalt ze op tot vijftig procent met haar NK-partijen tegen Tea Lanchava. Op 25 juni 2003 was hun eerste onderlinge – in Leeuwarden – die door de oud-Georgische werd gewonnen. Nu staat Arlette tegen de IM-speelster op drie winstpartijen, twee remises en drie verliespartijen en dat is zeker een prima score.