Caïssa-Eenhoorn N1 goed van start met ruime overwinning

Nadat vorige week zaterdag de KNSB-competitie is gestart, is nu ook de NHSB competitie van start gegaan. Het N1 team volgde het goede voorbeeld van ons eerste landelijke team op dat met 6-4 van Kennemer Combinatie 2. In De Kreek werd Bergen N1 namelijk met ruime cijfers verslagen. De 6-2 kwam echter niet zo makkelijk tot stand.

Het eerste NHSB team komt dit jaar uit in de 1e klasse A. De uitnodiging voor de topklasse hebben we afgeslagen waardoor we net als vorig jaar in dezelfde klasse spelen. Met een mooi team dat qua niveau relatief gezien aan elkaar gewaagd is konden we het externe seizoen vol vertrouwen aftrappen.

Het eerste team van Bergen kwam op bezoek in De Kreek, en is eigenlijk altijd wel een geduchte tegenstander. Op papier hadden wij weliswaar een iets sterker team, maar dat zegt altijd maar weinig. Aan onze kant was alleen Roy Kerkhoven verhinderd. In Sjoerd Kelder had ik een goede vervanger weten te vinden.

Kopman Gijs Leene zorgde snel voor de 1-0. De overwinning was wel ietwat verrassend, omdat het al snel leek alsof hij met de rug tegen de muur stond na een slecht getimede d5. Toen Dennis Mienis zich vervolgens echter verrekende, en een stuk inleverde kon Gijs de felicitaties ontvangen.

Sjoerd die na een tijdje afwezigheid, zijn rentree maakte in de NHSB competitie, speelde een prima partij met de zwarte stukken. Hij kon goed gebruik maken van enkele zwaktes bij de witspeler en zette de stand op 2-0 toen wit materiaalverlies niet meer kon voorkomen.

Ondertussen hadden Ton Wessels en Piet Aardenburg een halfje bijgetekend. Met degelijk spel en niet al te veel risico was de remisemarge nooit buiten bereik en was remise het logische resultaat: 3-1.

Zelf was ik thematisch aan het klooien in het Hollands. Mijn tegenstander had ik in dezelfde opening in juni nog verslagen bij het Nova weekendtoernooi, maar moest het nu vergelden. In een iets andere variant was ik het spoor bijster en werd ik langzaam weggedrukt. Het was nog een wonder dat ik zo lang kon tegenstribbelen.

Fred Avis is niet zo lekker aan het seizoen begonnen met twee interne nederlagen. Hij wilde dus alles op alles zetten deze keer weer eens met de volle buit aan de haal te gaan. Met wit had hij steeds het betere van het spel en sloeg hij (terecht) in ieder geval zes keer een remiseaanbod van zijn tegenstander af (mag je wel zo vaak remise aanbieden?!). Fred rondde het tot slot mooi af met een matnet met toren en paard.

Nick Manshanden en Peter Holscher moesten dus voor het laatste beslissende halfje zorgen zodat de winst een feit werd. Dat werden zelfs twee punten! Nick speelde een solide partij en wachtte heel rustig zijn kansjes af. Toen tegenstander Richard Frans in tijdnood kwam en de stelling complex werd, was Nick verreweg de koelbloedigste. Hij snoepte rustig een paar pionnen mee en kon het tactisch mooi afronden.

Peter redde afgelopen zaterdag nog de eer voor het landelijke tweede team dat klop kreeg (verloor met 7-1 van Leiderdorp). Ditmaal zorgde hij dat de eindstand op 6-2 kwam, maar dan in ons voordeel. Gemakkelijk ging dat alleen niet. Hij kon namelijk maar moeilijk een voordeel verkrijgen, en werd in het verre eindspel geholpen door zijn tegenstander :6-2.

Een mooie start van het seizoen wat naar meer smaakt. Toch wel fijn dat je van alle kanten gefeliciteerd wordt terwijl je, je eigen partij hebt verloren. Dat is dus blijkbaar het leven van de teamleider 😛

Enfin, op 8 november ronde 2. Dan staat er weer een ouderwets gezellige en spannende Westfriese derby in het Huis van Egmond op het programma. Vorig jaar werd het 4-4 bij Aartswoud. Dit jaar weer? We gaan het zien!