Westfriesland Cup: kleinste en leukste toernooi van Nederland?

Precies op het moment dat Cor Gorter het welkomstwoord wil uitspreken klinkt er een krachtig blaasgeluid van de Egerländer Kapel. ,,Schaaklust is de enige vereniging in Nederland met een begintune’’, zegt de routinier van de schaakclub uit Andijk. Het tweede Westfriesland Cup-seizoen gaat deze maandag van start bij Schaaklust.

De Westfriesland Cup-deelnemers (voorgrond) zijn te gast op de clubavond van Schaaklust.

Net als in het eerste jaar geven zes verenigingen, met elk twee deelnemers, acte de présence. Veel groter kan het Westfriesland Cup-toernooi niet worden. Torenhoog (Hoogkarspel) maakt zijn debuut, maar Aartswoud ontbreekt op deze eerste avond. Meer clubs zijn er niet in – de oostelijke helft van – Westfriesland en we hebben zo een mooie basis om uit te groeien tot het kleinste en leukste schaaktoernooi van Nederland.

De twaalf spelers en ook de twaalf leden van Schaaklust, die voor de clubcompetitie aan de borden zitten, zorgen voor een volle zaal in dorpshuis Centrum. Er zijn twee rijen tafels opgesteld en regelmatig wordt over en weer gelopen om naar interessante stellingen te kijken. De Schaaklusters volgen vooral de verrichtingen van hun clubgenoten Chris Keesman en Alfred Schenk in het Westfriesland Cup-toernooi, maar bezoeken ook de andere vier borden.

Chris neemt het op tegen Nico Reus (Degoschalm/Revanche) en moet eerst een klein probleem oplossen. De tafel beweegt en dat schaakt minder plezierig. Hij weet als thuisfavoriet de weg in het dorpshuis en pakt een paar bierviltjes om de wankelheid weg te halen. Het meubilair is weer solide en toeval of niet, maar dankzij twee solide partijen is de Schaaklust-speler in beide ronden als eerste klaar. En met succes.

Terwijl de Egerländer Kapel het befaamde Ierse lied ‘Carrickfergus’ repeteert, verovert Chris (met zwart) in zijn eerste partij al vlot een paard. Nico heeft geen compensatie, verliest bovendien een tweede stuk en de eerste uitslag van de avond kan worden ingevuld. Met verwisselde kleuren – het speeltempo bedraagt drie kwartier per speler, er is geen toegevoegde tijd – krijgt de Wervershover geen kans op revanche. Weer raakt hij een paard achter en zijn opponent is te goed om dat verschil weg te werken.

Bij Schaaklust wordt gastvrijheid met de hoofdletter G geschreven. Gastvrouw Henriëtte onderstreept dat door  twee keer met koffie en thee langs te komen (de koekjes staan al op tafel) en later op de avond maakt ze een rondje met een schaal vol lekkere snacks. Veel van de 24 schakers kennen elkaar en tussen de zetten door zoeken ze elkaar op voor een praatje.

Gastvrijheid met de hoofdletter G. Gastvrouw Henriëtte schenkt koffie in bij de Westfriesland Cup-partij Dick Reinold - Thomas van der Knaap.

De spelers van Schaaklust worden natuurlijk niet vergeten. Dirk Mantel ziet een lekkere snack.

Organisator Co Buysman kan van een afstandje toekijken hoe twee spelers zelf sportief omgaan met een voorval. In een stelling met een pion voorsprong wil George Tadrous (Degoschalm/Revanche) met zijn loper een loper van Peter Stam (KTV) slaan, maar pakt per ongeluk de dame die op het veld naast het lichte stuk staat. Een wedstrijdleider van de KNSB heeft in dezelfde situatie wel eens laten doorspelen, omdat hij de intentie – loperruil was de bedoeling – voorrang gaf, maar op het Westfriesland Cup-toernooi geldt toch echt ‘aanraken is zetten’. Wit hamert op het toepassen van die regel, George beseft de onfortuinlijkheid van zijn handeling en gaat met een stuk achterstand verder. Om niet veel later de partij te verliezen.

Met wit tekent hij tegen Peter voor de gelijkmaker. George verovert de kwaliteit, maar krijgt na … Lxh3 een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel tegen zich. Na dameruil is de dreiging verdwenen en kan hij de voorsprong vergroten tot een volle toren. Voldoende voor een onderlinge 1-1 uitslag.

Torenhoog is nieuw in het Westfriesland Cup-toernooi, maar zijn vertegenwoordigers Bert Jongsma en Rick Molenaar zijn niet de enige debutanten. Ook Peter Stam, Renzo Snel (De Groene Zes) en Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn) spelen hun eerste WFC-partijen. Thomas treft Dick Reinold (De Groene Zes) die vorig seizoen met een mataanval zijn eerste partij won. Nu doet de jeugdige Hoornse schaker dat, nadat Dick overigens een grote kans op succes heeft gemist. De GZ’er wint de kwaliteit en kan, als er veel is geruild, met mat achter de paaltjes dreigen. Thomas creëert een ontsnappingsroute en daarna gaat het aan de witte zijde helemaal mis. Met een paar zetten verspeelt Dick een prima stelling  en mist ook de mataanval van zijn opponent.

In de tweede partij verovert de Caïssa-Eenhoorn-speler snel een licht stuk en haalt alle bescherming van de zwarte monarch op de koningsvleugel weg. Het kost hem niet veel moeite om opnieuw te zegevieren.

Nizar Alayoubi doet namens Caïssa-Eenhoorn voor de tweede keer mee en baarde vorig seizoen opzien door tegen gelijkwaardige opponenten alle partijen te winnen. Op de speelavond van Schaaklust gaat hij op dezelfde voet verder en verslaat Rick Molenaar (Torenhoog) tweemaal.

Alle paarden gaan op stal in hun eerste partij. Nizar, met wit, zet een sterke aanval op de h-lijn op, waarop hij zijn dame en toren posteert en een loper het veld h5 aankijkt. Na dameruil blijkt de zwarte stelling kwetsbaar. Met twee torens en een witveldige loper voor beiden heeft de Syrische schaker veel pionnen op de zwarte velden en Rick veel pionnen op de witte velden, waardoor zijn lichte stuk aan waarde inboet. Nizar profiteert daar optimaal van.

De eindstelling van Nizar Alayoubi - Rick Molenaar, nadat zwart zijn witveldige loper heeft verloren.

Met verwisselde kleuren verovert Rick een stuk tegen drie pionnen. In een belangrijke fase geeft hij echter op d5 het stuk weg en ineens heeft Nizar sterke aanvalskansen. Zwart verovert daarmee ook nog de kwaliteit en stelt zijn tweede zege veilig. Waarmee Caïssa-Eenhoorn als houder van de wisselbeker het tweede seizoen start zoals de club het eerste seizoen is geëindigd: met vier punten voor het verenigingsklassement.

Een uitstekende prestatie levert Renzo Snel (De Groene Zes). Hij zit tegenover de ervaren Alfred Schenk die in de eerste editie van het Westfriesland Cup-toernooi op twee avonden twee punten verzamelde voor Schaaklust. Met zwart schakelt Renzo de dame en de beide paarden in voor een aanval op de koningsstelling en bekroont de actie met een vork op het Andijker vorstelijk echtpaar. Een eindspel met dame en toren contra loper en toren is een kolfje naar zijn hand.

In de tweede partij raakt Alfred een paard achter. Na Lxa7 denkt de zwartspeler – die lang heeft gerokeerd – met … g6 de loper in te kunnen sluiten, maar het plannetje werkt niet en de prima schakende Renzo neemt een voorsprong van twee stukken. Ruim voldoende voor zijn tweede overwinning van de avond.

Om zijn op a7 opgesloten loper te helpen zal Renzo Snel in zijn tweede partij tegen Alfred Schenk Df2 spelen.

De spannendste partijen worden gespeeld door Bert Jongsma (Torenhoog) en Theo Weel (KTV), tevens de twee deelnemers met de hoogste ratings. Beide keren gaat het punt naar wit. Theo staat bepaald niet slecht, als hij op a7 een pion verliest en vervolgens zijn b7-pion niet te redden is. Bert oefent druk via de centrale lijnen uit en dan ziet de stelling er voor de KTV’er opeens slecht uit.

Beiden zijn aan elkaar gewaagd, zo blijkt in de tweede partij opnieuw. Het is nu de beurt aan Theo om, op een half open c-lijn, zijn opponent onder druk te zetten. Met de dame op c2 en een toren op c5 is het voor zwart lastig verdedigen. Zijn paard op c6 wordt tweemaal aangevallen en indirect ook de pion op c7. Als de witspeler een loper op f3 plaatst, is duidelijk dat hij een materiële voorsprong zal nemen. Die gaat van één pion naar drie pionnen, in een eindspel met alle zware stukken. Na dameruil wil Theo zijn e-pion laten promoveren, maar zo ver laat Bert het niet komen en hij feliciteert de Enkhuizer routinier met de gelijkmaker.

Na de succesvolle eerste avond van het Westfriesland Cup-toernooi (dat open staat voor schakers met een rating tot 1600) leidt Caïssa-Eenhoorn met een geflatteerde score van vier punten. Het verschil tussen de overige clubs is klein. En we hopen uiteraard dat op de volgende avond, 17 december in Westwoud, Aartswoud ook weer meedoet.

Uitslagen eerste avond:
Bert Jongsma (Torenhoog, 1560) – Theo Weel (KTV, 1568)........1-0 en 0-1
Nizar Alayoubi (C-E, 1384) – Rick Molenaar (Torenhoog, 1490)..1-0 en 1-0
Peter Stam (KTV, 1375) – George Tadrous (D/R, 1357)...........1-0 en 0-1
Nico Reus (D/R, 1130) – Chris Keesman (Schaaklust, 1250*).....0-1 en 0-1
Alfred Schenk (Schaaklust, 1250*) – Renzo Snel (GZ, 1089).....0-1 en 0-1
Dick Reinold (GZ, 851) – Thomas van der Knaap (C-E, 1309).....0-1 en 0-1

Verenigingsklassement:
1. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag).............................................4
2. De Groene Zes (Bovenkarspel)........................................2
  KTV (Enkhuizen).....................................................2
  Schaaklust (Andijk).................................................2
5. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)..........................1
  Torenhoog (Hoogkarspel).............................................1

Hieronder een foto-impressie van de eerste avond met allereerst het voorstellen van de spelers.

Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn).

Bert Jongsma (Torenhoog).

Chris Keesman (Schaaklust).

Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn).

Rick Molenaar (Torenhoog).

Dick Reinold (De Groene Zes).

Nico Reus (Degoschalm/Revanche).

Alfred Schenk (Schaaklust).

Renzo Snel (De Groene Zes).

Peter Stam (KTV).

George Tadrous (Degoschalm/Revanche).

Theo Weel (KTV).

Een cruciale fase in de partij Dick Reinold - Thomas van der Knaap, na 32. ... Kg7. De beste voortzetting is Lxc5 (met de dreiging Lf8+), maar wit speelt 33. Te1 en zal de partij verliezen.

Renzo Snel denkt al aan het vervolg op zijn paardvork op de witte koning en dame, in zijn eerste partij tegen Alfred Schenk.

Overzicht van de zes partijen in het Westfriesland Cup-toernooi.

En een overzicht van de zes partijen voor de clubcompetitie van Schaaklust. Op de voorgrond neemt Cor Gorter het met zwart op tegen Hans Berkhout.

Grote zorgen voor Peter Stam in zijn tweede partij tegen George Tadrous.

Dit is de reden van zijn zorgen. De zwartspeler staat een toren achter.

De tijd staat even stil op de klok, maar niet op de borden. Er is in de cup- en de clubpartijen volop strijd.

De langste tweestrijd op de eerste avond van het Westfriesland Cup-toernooi gaat tussen Theo Weel (links) en Bert Jongsma.

De druk op de zwarte veste wordt groter. Na ... Pxe5, dxe5 zal Bert noodgedwongen ... Tg6 spelen, waarna Theo de pion op b7 wint.

Veel belangstelling voor de partij Theo Weel - Bert Jongsma. Vlnr Nico Reus, Alfred Schenk, Rick Molenaar en Nizar Alayoubi zien de witte pion dreigend op e6 staan.

Langzaam keert de rust terug in Andijk. De Westfriesland Cup-partijen zijn afgelopen, alleen de spelers van Schaaklust zijn nog bezig, zoals op de voorgrond Bertus Droog (links) en Piet Sinnige.

 

2 thoughts on “Westfriesland Cup: kleinste en leukste toernooi van Nederland?

 1. Hallo Co,

  Je hebt er weer een leuk en boeiend verslag van gemaakt. Gezien de ratingsterkte dacht ik aanvankelijk dat die Torenhogers op voorhand wel even de cup zouden gaan pakken. Maar ze staan weer met beide beentjes op de grond. Ben nu al benieuwd naar de tweede ronde.

  Met groet, Ed.

 2. Co, bij het verslag van Peter Stam – George Tadrous schreef je loper slaat loper.
  maar het moet zijn, loper slaat toren.

Reacties zijn gesloten.