Corona gaat mat

Er wordt nog gebiljart in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel. En geschaakt. Zijn dit de laatste wedstrijden in Nederland, nadat het coronavirus de sportwereld lam heeft gelegd?

Een van de matzetten op de vierde avond van het Westfriesland Cup-toernooi, uitgevoerd door Rob Basjes.

Enkele uren eerder heeft de landelijke overheid drastische maatregelen genomen die van invloed zijn op de sportwereld. Competitieduels worden uitgesteld, toernooien en evenementen gaan niet door. Alles haalt men uit de kast om verspreiding van het virus te voorkomen.

Twaalf spelers zijn aanwezig voor de vierde Westfriesland Cup-avond. Bij schaakclub Aartswoud lukte het niet om twee deelnemers af te vaardigen. Met betrekking tot ‘corona’ vormen de ouderen, zeg maar de 70-plussers, de kwetsbare groep en die zijn er niet bij het Westfriesland Cup-toernooi. Daarnaast is de regio niet getroffen door een uitbraak. Enkele keren maakten de media melding van mogelijke coronapatiënten en bleek dat later vals alarm te zijn.

Het is goed dat er maatregelen zijn genomen, maar het is ook goed om de rust te bewaren en logisch na te denken. Hoeveel mensen overlijden er elke winter door de griep? Dat wordt gewoon geaccepteerd, het leven gaat verder. Daarom is besloten om de Westfriesland Cup-avond door te laten gaan en zitten we met twaalf man achter de fraaie borden van gastvereniging De Groene Zes. Het wordt een avond met veel matzetten.

De Westfriesland Cup-deelnemers zijn te gast bij De Groene Zes. Links wordt voor de clubcompetitie de partij Axel Zee - Bas Doodeman gespeeld.

Alle twaalf Westfriesland Cup-spelers in actie.

De zaal vanuit een andere hoek. Op de voorgrond neemt Rob Basjes het met wit op tegen Dick Reinold.

KTV is ditmaal de succesvolste club. Theo Weel en Werner de Groot brengen 3½ punt binnen, bij een maximum van vier. Theo neemt het op tegen Renzo Snel (De Groene Zes) die een thuiswedstrijd speelt, maar het niet treft dat de KTV’er in een prima vorm steekt. Op de vorige drie avonden heeft Renzo vijf van zijn zes partijen gewonnen. Met wit raakt hij een pion achter, verliest er later nog één en ook een stuk en beseft dat het over en uit is. In de tweede partij verovert Theo opnieuw twee pionnen, stuit vervolgens op de nodige tegenstand en beslist zijn paardvork op koning en toren de strijd.

Werner de Groot vertegenwoordigde vorig seizoen KTV op één avond. Hij verloor toen beide partijen van Albert Noordhuis (Caïssa-Eenhoorn) en neemt bijna maximale revanche tegen Alberts clubgenoot Nizar Alayoubi. Nizars totaalscore op het Westfriesland Cup-toernooi is dertien punten uit veertien partijen, maar ditmaal wordt het een avond zonder zege. De twee belanden redelijk snel in een eindspel van toren en lopers van ongelijke kleur alsmede vijf pionnen. Het lukt Werner – met wit – een pion voorsprong te nemen. Na torenruil zit er echter niet meer dan remise in.

Hun tweede partij lijkt veel op de eerste. Weer blijven een toren en een licht stuk over; nu een paard voor Nizar (wit) en een loper voor de KTV-speler. De beslissing valt door een aftrekschaak. Op dezelfde rij staan de Enkhuizer toren en het Wervershoofse paard, met daartussen de zwarte loper. Als Nizar zijn koning op een zwart veld plaatst, verliest hij het lichte stuk en de partij.

Zijn clubgenoot Thomas van der Knaap is een van de drie deelnemers met de maximale score van twee punten. Aanvankelijk staat de Hoornse schaker goed, maar hij verspeelt tegen Nico Reus (Degoschalm/Revanche) zijn dame. Nico echter geeft een gewonnen stelling weg door in het eindspel dezelfde fout te maken. In de tweede partij zet Thomas (met zwart) een stevig offensief in op de koningsvleugel. Wit kan de schade beperkt houden tot pionverlies. Als hij later de kwaliteit achter raakt, kan dat niet meer worden goedgemaakt.

Ook voor Torenhoog wordt het, met drie punten, een prima avond. Bert Jongsma verslaat George Tadrous (Degoschalm/Revanche) twee keer. De eerste partij levert een bizarre stelling op. George – met wit – heeft al zijn materiaal op het bord staan behalve de dame. Ten koste van twee lichte stukken heeft de Torenhoog-troef haar veroverd. Op een vol bord wordt het voor Bert even zoeken naar de juiste aanpak, maar er komt meer ruimte en met alle zware stukken op de g- en h-lijn zet hij aan voor de beslissende aanval. Wit heeft daar voor zijn koning alleen een pion op f3 en moet het loperpaar (op g2 en g3) de verdediging vormen. Die houdt uiteindelijk geen stand. Vervolgens neemt Bert als witspeler vlot een stuk van zijn opponent en die voorsprong is voldoende om opnieuw te zegevieren.

Rob Basjes (Schaaklust) en Dick Reinold (De Groene Zes) boeken een gelijkspel door allebei de matzet uit te voeren. Met zwart raakt Dick enkele pionnen achter, maar hij heeft een actief loperpaar contra wat minder actieve paarden. Er komt een eindspel op het bord met voor Rob een toren minder en drie pionnen meer. Hij krijgt geen kans om van die pionnenmeerderheid gebruik te maken. De beide torens van Dick sluiten de witte koning op de h-lijn op, waar … g5 de matzet is. In de tweede partij posteert Rob dame en toren op de h-lijn en neemt zo een sterke positie in. Die leidt uiteindelijk tot … Dd2 als matzet.

Ook Rick Molenaar (Torenhoog) en Chris Keesman (Schaaklust) boeken elk een overwinning. Chris doet dat als eerste. In een lang gelijkopgaande partij belandt een paard van zijn opponent op de diagonaal a8-h1 in de penning en met … f5 wint zwart het stuk. Met de andere kleur lijkt een tweede succes in aantocht, als de Schaaklust-speler de kwaliteit verovert. Hij mist echter een matkans voor Rick op h2, waardoor de partij een abrupt einde krijgt.

De laatste Westfriesland Cup-avond is op vrijdag 3 april bij KTV (Enkhuizen). Daar wordt ook de wisselbeker uitgereikt aan de winnaar.

Uitslagen vierde avond (bij De Groene Zes):
Renzo Snel (GZ, 1089) – Theo Weel (KTV, 1568).................0-1 en 0-1
George Tadrous (D/R, 1357) – Bert Jongsma (To, 1560*).........0-1 en 0-1
Rick Molenaar (To, 1490*) – Chris Keesman (Sch, 1250*)........0-1 en 1-0
Werner de Groot (KTV, 1474) – Nizar Alayoubi (C-E, 1384)......½-½ en 1-0
Rob Basjes (Sch, 1350*) – Dick Reinold (GZ, 851)..............0-1 en 1-0
Thomas van der Knaap (C-E, 1244) – Nico Reus (D/R, 1130)......1-0 en 1-0
* = geschatte rating
Verenigingsdagklassement:
1. KTV (Enkhuizen)....................................................3½
2. Torenhoog (Hoogkarspel)............................................3
3. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag)............................................2½
4. Schaaklust (Andijk)................................................2
5. De Groene Zes (Bovenkarspel).......................................1
6. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof).........................0
Algemeen klassement:
1. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag)...........................................12½
2. KTV (Enkhuizen)....................................................9
3. Torenhoog (Hoogkarspel)............................................8½
4. De Groene Zes (Bovenkarspel).......................................6½
5. Schaaklust (Andijk)................................................6
6. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof).........................5½
7. Aartswoud (Hoogwoud)...............................................4

Een bizarre stelling van George Tadrous. Hij heeft alle pionnen, alle torens, alle lopers, alle paarden en de koning op het bord, maar mist zijn dame.

Rick Molenaar denkt na over hoe de aanval van Chris Keesman op de koningsvleugel te stuiten.

Nico Reus heeft een dame meer dan Thomas van der Knaap, maar er zijn voor hem wat problemen op de g-lijn.

Concentratie bij Renzo Snel (links) en Theo Weel.

Nizar Alayoubi staat een pion achter tegen Werner de Groot, maar met lopers van ongelijke kleur is dit eindspel op remise te houden.

Chris Keesman aan zet in zijn tweede partij tegen Rick Molenaar.

Werner de Groot heeft Lb6-e3+ gespeeld en zal het paard van Nizar Alayoubi winnen.

Wit is aan zet. Hij kan met Kc4 het zijn opponent nog even lastig maken, maar...

...Nizar heeft Kc6 gespeeld en zal na zetdwang zijn pion verliezen. Dan is het voor Werner niet moeilijk meer te zegevieren.