Henk-Jan Visser sterke invaller voor Jean Jaurès

De Belgische schaakeredivisie is bekend terrein voor veel Nederlanders. Uit Noord-Holland spelen onder meer Miguoël Admiraal, Esper van Baar, Pieter Hopman, Hing Ting Lai, Ilias van der Lende, Yong Hoon de Rover en Danny de Ruiter mee. En ook Henk-Jan Visser.

Het coronavirus heeft de Belgische schaakcompetitie eveneens stilgelegd. De negende ronde, op 8 maart, was de laatste. Er staan nog twee ronden op het programma. Henk-Jan verdedigt de kleuren van schaakclub Jean Jaurès uit Gent, vernoemd naar een Franse socialist en pacifist (1859-1914) die vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog werd vermoord. In Frankrijk zijn scholen en metrostations naar hem vernoemd en de Belgische zanger Jacques Brel schreef een lied over hem (‘Jaurès’).

Schaakclub Jean Jaurès werd in 1945 opgericht in het Volkshuis Jean Jaurès en veroverde de Belgische titel in 1971 en 1973. Daarna volgden wisselende resultaten. Jean Jaurès speelt momenteel voor het vijfde opeenvolgende seizoen in de hoogste klasse (met twaalf ploegen), maar staat op het punt van degraderen. Het heeft alleen van het puntloze Europchess gewonnen. De achterstand op Borgerhout, tiende, bedraagt vier punten.

Henk-Jan maakte drie invalbeurten en bleef daarmee ongeslagen. Onze clubgenoot versloeg in de thuiswedstrijd tegen Borgerhout (uitslag 2-6) John Cornelisse. Tegen de IM-spelers Fernando Braga uit Italië en Matthias Röder uit Duitsland hield hij met zwart in een eindspel met een pion minder stand en bereikte in beide partijen remise.

Op de website van de Belgische schaakbond heb ik die drie partijen gevonden en opgeslagen in het archief van Caïssa-Eenhoorn.

1 thought on “Henk-Jan Visser sterke invaller voor Jean Jaurès

Reacties zijn gesloten.