Schaakpuzzel voor de jeugd (1)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Vroeger was het oplossen van schaakpuzzels heel populair. Een schaakpuzzel werd een probleem genoemd en bijna altijd is wit aan zet en geeft zij/hij mat in twee of drie zetten; wat zwart ook doet. Het bondsblad (Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond, later Schakend Nederland) besteedde veel aandacht aan schaakproblemen. Bijna alle kranten hadden een wekelijkse schaakrubriek met daarin een probleem en honderdduizenden lezers probeerden die op te lossen.

Als je een keer even niet weet wat je wilt doen, ga dan naar de website van Caïssa-Eenhoorn en kijk of je de juiste zet vindt. En misschien kun je je moeder of vader uitdagen. Wie weet het snelst het antwoord? Want het is voor volwassenen niet verboden om ook naar de oplossing te zoeken.

De maker van een schaakprobleem is een probleemcomponist, net zoals je ook muziekcomponisten hebt. Een van de bekendste Nederlandse probleemcomponisten is Jac. Haring. Hij werd op 30 maart 1913 in Hoorn geboren en is op 25 februari 1989 in Den Haag overleden. Als jochie van 11 jaar was hij al lid van Caïssa. In een krante-interview heeft Jac. Haring eens gezegd: ,,Mijn eerste kennismaking met het schaakspel herinner ik me nog als de dag van gisteren. Toen ik 11 jaar was, heb ik het geleerd van oudere broers door toe te kijken. Dat was in 1924. Ik vond het ’t mooiste spel dat ik gezien had.’’ Drie van zijn broers – Gerard, Jan en Theo – zijn ook lid van Caïssa geweest.

Jac. Haring wilde onderwijzer worden en nadat hij voor het examen was geslaagd, begon hij met componeren. Zijn eerste compositie die de krant haalde, is een tweezet in de schaakrubriek van het Westfriesch Dagblad van zaterdag 26 maart 1932. En die staat hieronder. Wit is aan zet en geeft mat met zijn tweede zet. Weet jij de oplossing?

 

De oplossing wordt morgen op de website vermeld.

3 thoughts on “Schaakpuzzel voor de jeugd (1)

 1. Mijn eerst gevoel zegt (spoiler alert)

  Pd8, met als dreiging Pe6#
  als …Pc7, dan Dxe5#
  en als …Kd5 dan Pe4# met dubbel schaak

  maar misschien mis ik iets

  • Na …c2 is Pd1# mat (hoewel misschien is Pd1 als 1e zet makkelijker is als oplossing zie ik nu. Na …Tf2 Lxf2# is ook mat in 2.

Reacties zijn gesloten.