Schaakpuzzel voor de jeugd (11)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Magnus (Schagen) is op 8 januari 1953 opgericht. Het 50-jarig bestaan werd gevierd met het organiseren van het Nederlands kampioenschap voor de A-, B- en C-jeugd en dat deed de club – via de stichting Tussen de Torens – de volgende drie jaren ook. Een enorme klus en alleen mogelijk als je een stabiele vereniging bent.

In het tijdperk voor Magnus ontbrak die stabiliteit. In de Schager Courant van donderdag 19 maart 1936 staat onder kop ‘Nieuwe schaakclub’ het volgende bericht:

,,Opnieuw is leven gebracht in de Schaakclub, welke eigenlijk reeds vanaf 1927 bestond. Door de weinige belangstelling, de laatste jaren getoond, was het bestaan niet meer mogelijk. Waar thans de belangstelling voor het schaken, mede door het hier te lande gespeelde Wereldkampioenschap veel grooter is geworden, is op initiatief van de heeren J. Schene en C. Aij getracht opnieuw een club te vormen.
Opgericht is de Schager Schaakclub, beginnende met 24 leden. Geschaakt zal worden iedere Woensdag van 8-11 uur ’s avonds, in het N-H Koffiehuis (voorzaal). In het bestuur werden gekozen de heeren J. Speur, C. Aij (secretaris), R. W. A. Smulders (penningmeester) en de heeren A. J. Deutekom en S. Rentenaar.''

Bestuurslid Anton Deutekom, op 9 december 1912 geboren in Schagen en op 19 maart 2011 overleden in Alkmaar, was bloemist en koster van de katholieke kerk in zijn woonplaats. Hij werd eind 1937 redacteur van ‘Schaakspel’, de schaakrubriek in het Westfriesch Dagblad. Daarin stonden – uiteraard – probleemstellingen. Ook van hemzelf. Schaakpuzzel 11 komt uit de editie van zaterdag 14 mei 1938 en is ‘opgedragen aan bestuur en leden van den RK Westfrieschen Schaakbond’. Schager Schaakclub nam deel aan een clubcompetitie met DOS (Breezand), Excelsior (Anna Paulowna) en Schaakmat (Den Helder) en had geen bemoeienis met de rooms-katholieke verenigingen van de regionale bond. Die was net enkele maanden eerder opgericht en vermoedelijk als steuntje in de rug of als aanmoediging componeerde Anton Deutekom de probleemstelling.

Wit aan zet geeft mat in twee.

 

Een koningszet was gisteren de oplossing: 1. Ke2 (met de dreiging 2. Pf3#). De zwarte koning kan slaan (… Kxe5) en dan volgt 2. Kd3#. Om de dreigende matzet te verhinderen kan zwart … Ta3 spelen, waarop wit 2. Pxc6# speelt. En … fxe5 helpt niet wegens 2. Td1#.