Schaakpuzzel voor de jeugd (47)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

VVV uit Alkmaar was in de jaren dertig een sterke vereniging. Het eerste tiental kwam uit in de hoogste klasse van de Noord-Hollandsche Schaakbond en ook individueel werden goede prestaties geleverd. De club kreeg in 1933 versterking in de vorm van de aanmelding als lid van P.J. (Petrus Joannes) Ros uit Heiloo. Een echte schaakliefhebber. Hij nam al deel aan correspondentiewedstrijden en toen op 19 januari 1934 in zijn woonplaats schaakvereniging Oppositie werd opgericht, ging Petrus Ros ook daar spelen. De eerste wedstrijden van Oppositie waren vriendschappelijke tegen de Alkmaarse arbeidersschaakclub DOS. Aan het eerste bord nam Petrus Ros het op tegen Pieter Ooykaas die aan de wieg van DOS had gestaan en ook bij VVV schaakte. In hun eerste twee partijen kwam de Heilooër tot een half bordpunt tegen zijn meer ervaren opponent. VVV’s aanwinst werd in 1937 gevraagd om als simultaangever het seizoen van Oppositie te openen.

In de competitie van de Alkmaarse club draaide Petrus Ros steeds in de bovenste regionen mee. In 1936 pakte Dirk Appel jr nog net een half puntje meer (9½ om 9;  Dirk Appel sr werd toen laatste), het jaar erop deelde hij met P. Hoekstra de eindzege en in 1938 had Petrus Ros anderhalve punt voorsprong op P. Deugd.

Het seizoen 1938-1939 had voor VVV een dramatisch aspect. De 30-jarige schaakliefhebber uit Heiloo die arbeider was, kwam bij een ongeval op het terrein van de Nederlandsche Scheepsbouwmaatschappij in Amsterdam op 23 september om het leven. Op dat moment was hij met Dirk Appel jr finalist van het bekertoernooi van VVV. De eersteteamspeler heeft niet mogen meemaken dat zijn ploeg juist in dat seizoen kampioen werd. VVV zegde overigens af voor de promotiewedstrijden tegen De Pion (Amsterdam).

Petrus Ros componeerde ook. In het Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond van november 1934 staat een compositie van hem, schaakpuzzel 47. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. d4 (dreigt d5#). En passant slaan helpt niet, want na … cxd3 komt 2. Da2# en na … exd3 2. Dxe3#. Wit speelt na … Dd1 2. Dxc4# en na … Td3 2. Dxe4#.