Blokkersschaak bij Caïssa-Eenhoorn

Hoe zullen we het noemen? Conditieschaak, hardloopschaak, ren-je-rot-schaak, zomerschaak (of ‘sunny chess’, tegenwoordig gaan veel termen op de Engelse toer)? Het kan natuurlijk ook gewoon Blokkersschaak zijn. We gebruiken het hoofdveld van voetbalvereniging De Blokkers, er wordt gesprint en er wordt geschaakt.

Hardlopen en langzaam spelen en wandelen en snelschaken. Op een zonnige vrijdagavond is alles mogelijk bij De Blokkers.

De jeugd van Caïssa-Eenhoorn neemt op een bijzondere wijze afscheid van het bijzondere seizoen 2019-2020. Voor het eerst zijn er lessen gegeven en zijn er club- en bondscompetitiepartijen gespeeld bij een voetbalclub. De kantine van De Blokkers is nu ook ons jeugdhonk en we kunnen gebruik maken van de bestuurskamer en het zaaltje voor (voetbal)wedstrijdbesprekingen. Gastvrijheid met een grote g, onderstreept met de afspraak tussen beide verenigingen om door te gaan met de samenwerking. Ook komend seizoen schaakt de jeugd van Caïssa-Eenhoorn weer bij De Blokkers.

Corona heeft een streep getrokken door de laatste drie maanden. Geen lessen over paardsprongen, sterke velden, geen kwaliteitsoffers en mataanvallen in de clubcompetitiepartijen. Dat gemis werd gisteravond van zich afgezet door op het hoofdveld van De Blokkers op een bijzondere manier te schaken. Iedere jeugdspeler had op een gewone tafel zijn en haar bord en stukken, maar de klok was een tiental meters verder: op een staantafel. Dus: zet doen, sprinten om de klok in te drukken en terugsprinten om de volgende zet te doen. Een beetje schaakpartij duurt dertig, veertig zetten en er werd dan ook veel van de conditie gevraagd.

Voor de oudere jeugd (Jelle, Kevin, Thomas en Xander) was die tien meter niet genoeg en zij verplaatsten hun staantafel die nu op zo’n dertig meter van de beide borden stond. Het eindspel deden ze maar in wandeltempo, want na twintig sprintjes was de pijp bijna leeg.

Jeugdcoördinator Robbert van Dijkhuizen had het circuit uitgezet, de jeugdtrainers Robin Duson, Thomas van der Knaap, Gilles Provoost en Martijn de Wit hielpen mee. Ook jeugdschaakpromoter Ben Takken en het hele Caïssa-Eenhoorn-bestuur waren aanwezig: aan helpende handen geen gebrek. Ben kwam na de eerste ronde van de vierkampen met kannen met water, Robin ging halverwege het circuit rond met ijs – raketten – om de verhitte schakers af te koelen. De conclusie na een gezellig avondje Blokkersschaak: dit smaakt naar meer.

Ook Caïssa-Eenhoorn houdt zich aan de richtlijnen.

Jeugdtrainer Thomas van der Knaap zorgt ervoor dat iedereen de handen wast, ook bestuurslid Sernin van de Krol.

Niels (links) en Alec zijn bezig om het grotere schaakbord aan te leggen.

Niels is inventief. Je kunt van de velden ook een kubus maken.

En zo ziet het complete schaakbord, met alle stukken erop, eruit.

Robbert van Dijkhuizen (rechts) heet alle deelnemers welkom. Jeugdtrainer Gilles Provoost (afkomstig uit de korfballerij) heeft nog steeds balgevoel.

In het begin heeft iedereen nog voldoende conditie om te sprinten.

Ook als de afstand tussen bord en klok dertig meter is.

Nadenken (of bijkomen) en sprinten.

Kevin (links) en Xander zijn aan zet.

Om het brein af te koelen gaat Robin rond met ijs. Kevin en Jelle (rechts) hebben wat anders aan hun hoofd dan een verkwikkende raket.

IJspret 1.

IJspret 2.

Schaken op het hoofdveld van De Blokkers. De anderhalve meter levert geen problemen op.

Bij de jongste jeugd zit het met de conditie wel goed. Jesse denkt, Victor rent.

De rollen zijn omgedraaid. Victor is aan zet, Jesse sprint naar de klok.

De inspanningen eisen hun tol.

Schaken is een dorstige sport.

Stella Duson als atlete en...

... Stella Duson als schaakster in haar partij tegen Aranka Verweij.

Bij een ondergaande zon weet de hardlopende Aranka nog niet wat haar te wachten staat. Stella heeft het al wel gezien:...

... c4 is een vork op toren en loper.

Het wordt later, de schaduwen worden langer en de conditie wordt minder. Van voor naar achter Jelle de Jong, Xander Kaptein, Thomas Bood en Kevin de Rooij.

Ook de jeugdtrainers doen mee. Martijn de Wit heeft sprintend een voorsprong genomen op Robin Duson.

Robin heeft nu een dubbele voorsprong: in de sprint en op de klok.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Schaaktrainer Martijn geeft les in mat zetten.