Het record Haring

De zoektocht in de historie van een club lijkt wel wat op het maken van een legpuzzel. Maar die is compleet na het laatste stukje, terwijl de geschiedenis van een vereniging nooit af is. Na een heel interessant gesprek met Gerard Haring is de kennis weer wat groter geworden en is het archief een bijzondere foto rijker.

Gerard Haring is de zoon van Gerard Haring, voorzitter van Caïssa van 1941 tot en met 1968, behoudens een onderbreking van vier jaar kort na de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 1981 wordt hij bezocht door Jan Haijer. Caïssa heeft sinds enkele maanden een clubblad en de schaak- en geschiedenisliefhebber vindt dat – op weg naar het 60-jarig bestaan van de vereniging – er wel iets geschreven mag worden over clubgenoten die bij de oprichting betrokken zijn geweest. Een fragment uit het interview: ,,De stoot daartoe kwam van de heren Ruijgrok en Van den Burg, beide krantenmensen en verwoede schakers. Vooral de vrijgezel Ruijgrok die op kamers woonde aan het Kleine Noord, de plek waar de jonge Haring vanaf zijn 13e jaar woonde en waar in die jaren met regelmatige frequentie de paardetram passeerde.’’

Leo Ruijgrok en Gerard Haring zijn buren geweest en hebben wellicht partijen tegen elkaar gespeeld. De latere clubvoorzitter is ondernemend – en later als meubelhandelaar ook ondernemer – en mogelijk dat tijdens een van die duels het idee van het oprichten van een schaakvereniging is geopperd. De oprichtingsvergadering op maandag 15 januari 1923, in het huidige Huis Verloren, wordt bijgewoond door de 19-jarige Gerard en zijn broer Jan. In het interview met Jan Haijer zegt hij dat ‘op een gegeven tijdstip vier broers Haring voor de eer van de club opkwamen’.

En daarmee belanden we bij de bijzondere foto. De andere twee broers zijn Theo en Jac. Haring, door Gerard jr steeds Jaap genoemd. Jac. (van Jacobus) is in 1990 door de wereldschaakbond postuum tot grootmeester in de schaakcompositie benoemd en een van de twee grootmeesters – Dimitri Reinderman is de ander – in de Hoornse schaakgeschiedenis.

Bij Caïssa en De Eenhoorn is het verschillende keren voorgekomen dat drie leden uit één gezin bij de club schaakten. Voor zover bekend is vier het record en dat is dus in handen van Gerard, Jac., Jan en Theo Haring. Onderstaande foto is gemaakt rond 1922, 1923, dus ten tijde van de oprichting van Caïssa. Jan is de staande man tweede van links, Gerard derde van links. Theo (tweede van links) en Jac. (helemaal rechts) zitten in de onderste rij.

Gerard jr heeft nooit bij Caïssa geschaakt, maar heeft het schaken wel van zijn vader geleerd. De volgende foto is in 1967 in het Werenfridus genomen. Gerard jr (rechts) neemt het op tegen Paul Schaper (tweede jongen van links), twee jaar later de jeugdkampioen van Caïssa.

En voor de volledigheid ook nog een foto van een schakende Gerard Haring sr. De foto is op zondag 14 december 1924 genomen in hotel De Roskam, aan het begin van de Veemarkt. Caïssa speelt zijn eerste bondswedstrijd uit zijn historie, thuis tegen Aris de Heer 2. Gerard senior is de zwartspeler op het tweede bord rechts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *