Kreek wak wou (5)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

De loting voor de eerste ronde. Bert Spil trekt uit de vuilniszak van Robbert van Dijkhuizen een naamkaartje.

Na een maand clubschaak komt dan toch weer het coronavirus om de hoek kijken. De avond voor de vijfde ronde van de clubcompetitie laat premier Rutte het Nederlandse volk weten dat er strengere maatregelen komen. Een van de consequenties is dat in De Kreek na 22.00 uur de gezelligheid weg is. Er wordt niet meer getapt; je moet zelfs direct na afloop van jouw partij naar huis. Omdat de nazit voor mij een belangrijk onderdeel van de schaakavond is, sla ik deze ronde over.

Ik had graag iets willen vertellen over Torenhoog. De schaakclub uit Hoogkarspel ziet Abraham en een jarige trakteert altijd. Van voorzitter Ed Hornick heb ik vijftig speciale notatieboekjes gekregen, om uit te delen op een clubavond in De Kreek. Eerst hebben Ed en ik een rapidpartij gespeeld in de buitenlucht, op het straatschaakbord bij de ingang van de bibliotheek in Hoogkarspel. De stukken zien er heel schoon uit en dat klopt, want ze zijn bij een vorig jubileum gebruikt voor een onderwaterschaakpartij in het zwembad.

Ik had graag iets willen vertellen over Pardubice. Drie deelnemers aan het Open Hoorns hebben daarna goed gepresteerd en het lijkt erop dat ons weekendtoernooi een goede voorbereiding is geweest. Sacha Kurt verovert zilver op het NK voor de E-jeugd, Eline Roebers pakt brons op het EK voor de C-meisjes. En Open Hoorns-kampioen Liam Vrolijk heeft tot de laatste ronde meegedaan in de strijd om de toernooizege van het Czech Open in Pardubice (Tsjechië), maar grijpt net naast de overwinning.

Ik had graag iets willen vertellen over de loting van ons bekertoernooi. Vooral de eerste trekking is altijd een waar spektakelstuk. Er zijn ditmaal 46 kanshebbers en het is toch wel heel bijzonder dat uitgerekend de twee spelers met de hoogste ratings elkaar treffen. Peter van den Brink – Nick Manshanden is, zij het met verwisselde kleuren, een herhaling van hun derderondepartij uit het Open Hoorns. En ook Robbert van Dijkhuizen – Roy Kerkhoven is een onvervalste topper. Een herhaling, andermaal met verwisselde kleuren, van hun  tweederondepartij uit het bekertoernooi van 2015-2016.

Ik had graag iets willen vertellen over de dopjes. Het verschuiven van een stoel in de speelzaal veroorzaakt nogal wat geluid, maar daar is de middag voor de vijfde ronde iets aan gedaan. Veel handen maken licht werk en dat zijn er in dit geval twaalf. Fred Avis, Marc Baank, Co Buysman, Gerard Groot, Aad Laan en Ger Roos hebben 240 oude dopjes verwijderd en onder de stoelpoten 240 nieuwe dopjes getimmerd.

Ik had graag willen horen of de stilte is opgevallen.