Kreek wak wou (7)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Omdat de clubcompetitie 2019-2020 is afgebroken, is Gijs Leene nog altijd regerend clubkampioen. In de eerste ronde - op 1 september - versloeg hij met zwart David Groen. Door de coronamaatregelen was er een tekort aan grote tafels en moesten beide spelers hun drankjes op de grond zetten.

Beetje bij beetje tast de tweede coronagolf het clubleven aan. De bekerronde van 6 oktober is – ondanks de winstpartij – slecht bevallen en deze zevenderonde-avond laat ik daarom aan mij voorbij gaan. Alle maatregelen zijn begrijpelijk, al blijft het niet gemakkelijk om om tien uur te horen dat je De Kreek moet verlaten. Er is na de partij geen gezelligheid, er is de hele avond nauwelijks sfeer.

Opvallend is dat in veel sporten spelers te maken hebben met het coronavirus. Voetbal natuurlijk, maar ook zaalvoetbal en zaalhandbal, atletiek, wielrennen, volleybal, hockey, basketbal, korfbal, rugby; bijna allemaal teamsporten. In de individuele schaakwereld is het vervelende mini-bolletje met zijn uitstulpingen nauwelijks opgemerkt. Dan is het wel jammer dat de schaakavonden daaronder lijden. Het websidebezoek aan www.caissa-eenhoorn.nl is behoorlijk toegenomen ten opzichte van het laatste half jaar en misschien ook wel, omdat de uitslagen van de clubronden er heel laat op staan. In de goede oude tijd keek je op woensdag naar hoe wie had gespeeld en de volgende dagen bereidde je je voor op jouw komende tegenstander. En dan was je drie dagen met Caïssa-Eenhoorn bezig. Aandacht voor de vereniging creëren is belangrijk om niet nog meer leden te verliezen.

Na de persconferentie van gisteravond is duidelijk dat voor sportief Nederland het licht voorlopig is uitgegaan en dan wordt het nog lastiger om aan je club te blijven denken. Hoewel, misschien is er voor de schakers niets aan de hand. Twee jaar geleden heeft het Europese Hof, naar aanleiding van een rechtszaak van de Britse bridgebond, immers bepaald dat schaken geen sport is. En dan kunnen wij dus gewoon doorgaan met partijen spelen. ,,Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt’’, verkondigde premier Rutte voor televisiekijkend Nederland. In een periode, waarin bijna iedereen coronadeskundige lijkt en een mening over de crisis heeft en waardoor de chaos alleen maar groter wordt, denken wij na – de schaker eigen – en accepteren de nieuwe situatie. Het bordschaak belandt tijdelijk in de ijskast.

Maar hoe houd je de aandacht voor jouw vereniging vast, zonder bezoek aan de wekelijkse clubavond? Ik wil in ieder geval proberen vast te houden aan deze wekelijkse column. En misschien kunnen we als bijna eeuweling iets moderns doen. Op 2 oktober was het 85 jaar geleden dat de WK-tweekamp tussen titelhouder Aleksandr Aljechin en uitdager Max Euwe van start ging. Voor het Max Euwe Centrum een mooie gelegenheid om via een eigen youtube-kanaal terug te blikken op dat voor Nederland succesvolle evenement. MEC-presentator Paul van der Sterren behandelt in een aantal afleveringen de partijen en geeft de nodige aanvullende informatie. De eerste twee delen zijn inmiddels te zien; elke zondag komt er één bij.

Kunnen we als Caïssa-Eenhoorn ook geen youtube-kanaal beginnen?