Kreek wak wou (9)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil. Er wordt momenteel niet geschaakt, maar we gaan het toch hebben over de ronde die op 27 oktober is gespeeld. We gaan terug naar het jaar 2015.

Dirk Lont, in 2015 Caïssa-Eenhoorns competitieleider en wedstrijdleider bij het Open Hoorns, moet nog aan het werk. Zijn eigen partij (tegen Fred Avis; helemaal bovenaan op het formulier, zonder '1-0' er achter) is net afgelopen en Dirk voert alle uitslagen in om de eindstanden op te maken.

Op de laatste oktoberdinsdagavond van 2015 keert Caïssa-Eenhoorn terug in De Kreek. Terugkeer? Jazeker, want een week eerder is er in De Huesmolen geschaakt. Voor het verspelen van een clubronde is de vereniging wel eens eerder uitgeweken naar een andere locatie en meestal kon de vaste zaal vanwege het carnaval niet worden gebruikt. Ditmaal is de verplaatsing een gevolg van een politieke beslissing geweest. Precies vijf jaar geleden verbleven in De Kreek ruim tweehonderd vluchtelingen. Na negen dagen werden ze naar een andere sportaccommodatie gebracht en de schaakavond van 20 oktober viel in die periode.

In de negende ronde van de clubcompetitie 2015-2016 wordt, net als in de acht voorgaande ronden, een nieuw speeltempo gehanteerd: honderd minuten plus tien seconden toegevoegde tijd per zet. Daarmee loopt Caïssa-Eenhoorn in de pas met de NHSB-competitie vanaf de eerste klasse en behoort een van de klachten (spelen op de vlag) tot het verleden.

Met 27 partijen zit de zaal op 27 oktober behoorlijk vol; veertien deelnemers ontbreken. Robin Duson neemt het op tegen Ger Roos, een partij met een leeftijdsverschil van iets meer dan een halve eeuw. Robin speelt in de eerste maand van de clubcompetitie – ze is eind september jarig – als 12-jarig talent. De latere Nederlands jeugdkampioene heeft op 13 januari 2015 haar debuut gemaakt met een overwinning op Rinus van de Krol, maar haar ervaren clubgenoot is van een ander kaliber. Ger stapt door de zege precies de top tien binnen.

Er staan verschillende bekerpartijen op het programma. Roy Kerkhoven en Robbert van Dijkhuizen staan aan het begin van de avond op honderd procent en de koploper (Roy) houdt die status vast. Erwin Brouwer is het seizoen prima gestart – vier uit vijf – en treft competitieleider Dirk Lont die iets lager in de top tien staat en een half jaar eerder na een spectaculaire triomf op Fred Avis Hoorns kampioen is geworden. Hij houdt zijn OHK-vorm vast. Met een aantal sprongen van het damepaard (van de zeventiende tot en met de 22e zet) zorgt Dirk voor wat onrust in Erwins verdediging en als de aangevallen koning naar het verkeerde veld vlucht, slaat hij toe en verovert twee pionnen. Het wordt nog een lange zit, maar de witspeler geeft het voordeel niet uit handen en plaatst zich voor de volgende ronde.

Dirk eindigt in de clubcompetitie op de vierde plaats en haalt in het bekertoernooi ook de beste vier. In de halve finale zegeviert Ron Deen, die in de cupfinal Peter Holscher zal verslaan.