'Betoverd' bestellen de beste zet

Wat doe je op dinsdagavond als er geen clubschaken is? Dan bestel je een schaakboek. De volgende dag ploft het al door de brievenbus.

Het is de beste zet van deze niet gespeelde negende ronde. Een paar dagen eerder heeft oud-Caïssa-lid Dimitri Reinderman in zijn schaakrubriek in het Noordhollands Dagblad geschreven over ‘Betoverd’, het boek van Erika Sziva. Ze vertelt over haar jeugdschaakperiode in haar geboorteland Hongarije, over haar trainer Péter Dely en haar leven met de in 2008 overleden IM-speler Johan van Mil. Het boek is een plezierig leesbare combinatie van een biografie en een partijenverzameling. In veel biografieën schrijft een ander over de hoofdpersoon, Erika doet het zelf en dat maakt ‘Betoverd’ tot iets bijzonders.

Dimitri zelf is een uitstekende opvolger van de op 15 mei 2020 overleden Johan Hut. In zijn schaakcarrière van ruim dertig jaar heeft de in Hoorn geboren grootmeester veel meegemaakt en dat kan hij op een mooie en soms subtiele manier aan het papier toevertrouwen. Zoals afgelopen zaterdag. ,,In 1990 ondernamen Johan van Mil, Mark Huizer, Paul Motwani en ik een roadtrip naar Györ in Hongarije om daar een toernooi te spelen. Twee Hongaarse vrienden van Johan deden mee en na afloop logeerden we bij hen in Boedapest. We deden spelletjes, we kregen een sightseeing en ik aaide de kat.’’ Dat laatste komt me bekend voor, want toen ik een paar jaar later Dimitri in zijn Amsterdamse woning interviewde, deed hij hetzelfde.

Erika Sziva zal bij menig speler van Caïssa-Eenhoorn bekend zijn als simultaangeefster in 1997 bij de viering van het 75-jarig bestaan van de club. Het is het enige jubileumfeest dat in wijkcentrum Kersenboogerd werd gehouden. Leen Parlevliet, Rob Thijssing en Arend Stapel vormen de commissie die voor een mooi programma heeft gezorgd. Op dinsdag 14 januari komen een kleine zeventig schaakliefhebbers samen om met Erika Sziva en Wilko van der Gracht, simultaangever voor de tweede groep, de verjaardag van Caïssa te vieren.

De ranglijst na de vijftiende ronde van de clubcompetitie (op 10 december gespeeld) is bepalend voor de indeling. Er wordt een streep gezet onder de 42e plaats; Rob Bouwman is 42e met zes punten voorsprong – 737 om 731 – op Frank Tieken. Rob zal aan het einde van de avond een van de acht zijn die de Nederlands schaakkampioene verslaan. Alle winnaars verdienen een boekenbon, remise levert een fles wijn naar keuze (rood of wit) op. Jeugdlid Ivo Osse houdt Wilko op remise en hij krijgt ook een boekenbon.

 

Na de openingsspeeches van Rob Thijssing (namens de feestcommissie) en voorzitter Fred Avis wordt begonnen met een door Leen Parlevliet uitstekend verzorgd koud buffet. De tafel met de bestuursleden en de simultaangevers mag als eerste langs de schotels gaan. Rond half negen begint het smakelijke schaakfeest dat tot ver na middernacht duurt. ,,Ik weet even niet meer waar ik ben’’, zegt Wilko na het zoveelste rondje langs 31 borden. Hij komt tot een score van 27 punten (24-6-1), Erika Sziva tot 22½ punt in 36 partijen (17-11-8).

De Hoornse simultaanwedstrijd komt niet aan bod in ‘Betoverd’, maar er is genoeg om te lezen en na te spelen. Het boek kan via de website ‘www.debestezet.nl.’ (van schaakboekenverzendhuis De Beste Zet, het bedrijf van Erika Sziva) worden besteld.

Erika Sziva aan zet bij Patrick Goudriaan. De foto is genomen van een negatief.