Schaakjaaroverzicht 2020

De 31e december voelt als een witte pion op c7. Nog één dag, nog één uur, nog één minuut, nog één veld en het is voorbij. Het oude jaar wordt uitgeluid, een zak vol met bagage van 2020 wordt geleegd. En in die zak zit het traditionele schaakjaaroverzicht van Caïssa-Eenhoorn.

Zondag 26 januari
Op het Tata Steel-toernooi vallen vijftien spelers van Caïssa-Eenhoorn in de prijzen. In de diverse vier- en tienkampen eindigen Fred Avis, Wout Druijf, Robin Duson, Alexander Geerts, Jelle de Jong, Ger Roos, Henk-Jan Visser en Daan Zult op de eerste plaats en worden Tom Balla, Mason Brouwer, Gerard Groot, Peter Holscher, Mai Movrin, Kevin de Rooij en Martijn de Wit tweede.

Zondag 1 maart
Bij het open Alkmaars kampioenschap legt Caïssa-Eenhoorn-speelster Marloes Rogge in groep C beslag op de tweede plaats. In zes ronden komt ze uit op 4½ punt, een halfje minder dan Tycho Bakker (De Waagtoren). Marloes, ook lid van Purmerend, verslaat onder meer haar Hoornse clubgenoot Erwin Brouwer die met vier punten gedeeld derde wordt.

Zaterdag 7 maart
Terwijl de hevigheid rondom COVID-19 toeneemt, gaat de zesde bondszaterdag van het seizoen nog wel door. Het blijkt de laatste te zijn. Ons vlaggeschip staat op een gedeelde tweede plaats in ’s lands op een na hoogste klasse, derdeklasser Caïssa-Eenhoorn 2 mag zich een solide middenmoter noemen en Caïssa-Eenhoorn 3 is in 5D bijna kampioen. Hoewel door het afbreken van de competitie de promotie-/degradatieregeling vervalt, promoveren in Nederland toch vier teams (om een aantal klassen op een even aantal ploegen te krijgen) en Caïssa-Eenhoorn 3 zit bij dat kwartet. In de NHSB-competitie staat Caïssa-Eenhoorn N1 bovenaan, net als het viertallenteam.

Schaken voor corona. Wat een verschil met 1 september. Teams van HWP uit Haarlem (aan de linkerkant van de tafels) zijn op 7 maart gastheren voor de topploegen van Caïssa-Eenhoorn.

Zondag 8 maart
Het 24e Jeugdraad Zwaag-toernooi kent met vijftig kinderen een prima opkomst. In cultureel centrum De Plataan in Zwaag vormen vooral de jongste jongens en meisjes een gemêleerd gezelschap. Schaakclubs zijn vertegenwoordigd, scholen en het iets dichter bij Hoorn gelegen jeugdgebouw Honky Tonk. Er komen ook talenten uit Amsterdam, Haarlem en Hoofddorp. In de hoogste groep is er een dubbelslag voor Caïssa-Eenhoorn. Mason Brouwer pakt de eerste plaats en de als tweede eindigende Joël van de Maarl is de beste in de categorie tot en met 16 jaar.

Dinsdag 10 maart
Na de tweede dinsdag van maart komt het verenigingsleven in Nederland tot stilstand. Op 10 maart trekt de laatste rapidavond van het seizoen 29 liefhebbers (Sjoerd Kelder wordt eerste in finalegroep A, Nick Manshanden tweede en Robin Duson derde) en worden voor de 24e ronde van de clubcompetitie acht partijen gespeeld. Omdat er nog negen ronden op het programma staan en de verschillen bovenin niet groot zijn, besluit het bestuur om geen kampioen uit te roepen. Het bekertoernooi strandt bij de kwartfinale, waarin Sjoerd Kelder, Nick Manshanden, Ton Wessels en Martijn de Wit hebben gewonnen.

Woensdag 11 maart
Het Westfries schoolschaakkampioenschap kan nog net worden afgerond. Tijdens de finale in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag wensen de deelnemers elkaar met een elleboogbeweging prettige partij. De Roald Dahlschool uit Zwaag houdt De Koet (Midwoud), een van de favorieten, verrassend op een gelijkspel en zal uiteindelijk derde worden. De Jan Luykenschool (Schellinkhout) zegeviert in het vijfrondige evenement met acht punten. Evenveel als De Koet dat iets minder bordpunten heeft.

Vrijdag 13 maart
Het bestuur van de KNSB stuurt een mail naar alle schaakverenigingen in Nederland. ,,In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de KNSB alle activiteiten tot en met 31 maart afgelast. Aansluitend op deze maatregelen adviseert de KNSB u om alle activiteiten van uw club tot en met 31 maart af te gelasten, ook als aan deze activiteiten minder dan 100 personen deelnemen. Het gaat dus om de clubavond (of -middag of -ochtend) en ook om trainingen, bijeenkomsten etc.’’

Dinsdag 17 maart
Geen clubavond, maar wel een online toernooi. Competitieleider Sernin van de Krol organiseert rap een snelschaakevenement (bedenktijd vijf minuten plus per zet vijf seconden erbij), waaraan je op de computer mee kunt doen. In een veld van 31 deelnemers zegeviert Arne Moll. Nick Manshanden wordt tweede, Albert Noordhuis derde. Ook de jeugd heeft geen clubavonden meer. Op de website van Caïssa-Eenhoorn verschijnen voor de jeugdspelers 320 schaakpuzzels (probleemstellingen) om op te lossen.

Vrijdag 1 mei
Door het coronavirus worden onder meer alle Nederlandse schaakkampioenschappen geschrapt. Wel komt er voor de jeugd een NK online, op 1 mei. Het speeltempo bedraagt vijf minuten, met vijf seconden toegevoegde tijd per zet. Omdat de verschillende toernooien achter elkaar worden gehouden, kan Robin Duson meedoen aan het NK meisjes AB en het NK jeugd A. Bij de meisjes AB (tot en met 20 en tot en met 16 jaar) eindigt ze achter vriendin Alisha Warnaar op de tweede plaats. Alisha verovert in zeven ronden 6½ punt, Robin eentje minder.

Vrijdag 22 mei
Het coronavirus beïnvloedt ook de trainersopleidingen, maar temt het enthousiasme van de cursisten van Caïssa-Eenhoorn niet. Na twee fysieke bijeenkomsten volgen ze de lessen via het digitale platform Zoom. Robin Duson, Thomas van der Knaap, Sernin van de Krol, Gijs Leene, Ger Roos en Martijn de Wit slagen voor de Schaaktrainer 1-, Robbert van Dijkhuizen voor de Schaaktrainer 3-cursus.

Vrijdag 26 juni
Dat je voor schaken een goede conditie moet hebben, blijkt op de laatste vrijdagavond van het seizoen. Voor de jeugd is er op het hoofdveld van voetbalvereniging De Blokkers (de lessen en de competitie worden in de kantine gehouden) een circuit uitgezet, waarbij de jongens en meisjes hardlopend met hun rapidpartijen bezig zijn. Het bord staat op de ene tafel, de klok op een tafel een tiental meters verderop. De oudere jeugd heeft de tafel met klok verplaatst en trekken sprintjes van zo’n dertig meter heen en dertig meter terug. Het eindspel heeft plaats in een wandeltempo.

Uitrusten bij het bord, hardlopen naar de klok.

Dinsdag 25 augustus
Op de jaarvergadering wordt Robbert van Dijkhuizen de jongste voorzitter uit de bijna 100-jarige clubgeschiedenis. Hij volgt de reglementair aftredende Co Buysman, bij zijn aanstelling de oudste voorzitter aller tijden bij de vereniging, op. Arend Stapel draagt zijn functie over aan Ardjan Langedijk en gaat met zijn ‘dienstverband’ van een kwart eeuw de boeken in als langstzittende penningmeester. Beide gestopte bestuursleden worden tot erelid benoemd. Martijn de Wit treedt tot het bestuur toe en neemt de portefeuille jeugd van Robbert over.

Arend Stapel (links) en Co Buysman: van bestuurslid naar erelid.

Zondag 30 augustus
Hoorn heeft een schaakprimeur. Het eerste toernooi in Nederland na de COVID-uitbraak is het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap. Bijna honderd spelers nemen plaats in de aula van de gerenoveerde school en kunnen met inachtneming van de coronaregels drie dagen actief zijn. Voor zover bekend is er niemand ziek geworden. Liam Vrolijk (internationaal meester van Kennemer Combinatie) prolongeert beide titels, Eline Roebers (ze wordt drieënhalf maand later wereldkampioene in de categorie tot en met 14 jaar) legt beslag op de tweede en Danny de Ruiter op de derde plaats. In groep B zegeviert Alisha Warnaar, met een prima derde plaats voor Caïssa-Eenhoorn-talent Kevin de Rooij. Clubgenoot Dennis Manshanden scoort in groep C honderd procent. KNSB-directeur Dharma Tjiam reikt aan het eind van een organisatorisch en sportief gezien uitstekend toernooi de prijzen uit.

De toppers van het Oscar Romero Open Hoorns/NHSBK. Links dubbelkampioen Liam Vrolijk, rechts vice-kampioene Eline Roebers.

Dinsdag 1 september
Caïssa-Eenhoorn kan een week na de jaarvergadering gewoon met zijn clubcompetitie beginnen, al levert het corona-effect een kleine twintig deelnemers minder op. Peter van den Brink maakt zijn debuut en heeft de hoogste rating. Hij verslaat meteen de altijd lastige Bert Spil. De eerste winnaar van de avond wordt overigens Roel Ridderikhoff die na een dik uur Mark Coenradie verslaat.

Schaken tijdens corona. Wat een verschil met 7 maart. Op de eerste clubavond 2020-2021 van Caïssa-Eenhoorn wordt op anderhalve meter geschaakt.

Zondag 20 september
Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september wordt op veertig locaties het Europees online jeugdkampioenschap gehouden. Bij de meisjes tot en met 18 jaar eindigt Robin Duson op de gedeelde zevende plaats. Elke dag staan er drie partijen op het programma en de drievoudig Nederlands jeugdkampioene doet haar zetten in de Tolhuistuin in Amsterdam. Ze verovert zes punten en speelt in de zevende ronde een partij van 124 zetten tegen Lara Schulze. De Duitse FM-speelster wordt mede door de overwinning vierde.

Zaterdag 26 september
De sponsormuntenactie van Deen Supermarkten levert onze vereniging € 750 op. Op zaterdag 22 augustus hebben de jeugdspelers Stella Duson, Aranka Verweij en Mason Brouwer voor het filiaal aan het Aagje Dekenplein in Hoorn reclame gemaakt voor de schaaksport en voor Caïssa-Eenhoorn om de klanten over te halen zoveel mogelijk sponsormunten in de koker van de club te stoppen. Een maand later wordt het resultaat in de supermarkt bekend gemaakt en nemen Aranka en Stella een symbolische cheque in ontvangst.

De bloemen zijn voor Aranka Verweij (links) en Stella Duson, de cheque voor de schaakclub.

Dinsdag 29 september
Na een maand clubschaak komt dan toch weer het coronavirus om de hoek kijken. De avond voor de vijfde ronde van de clubcompetitie laat premier Rutte het Nederlandse volk weten dat er strengere maatregelen worden genomen. Een van de consequenties is dat in De Kreek na 22.00 uur niet meer wordt getapt; je moet zelfs direct na afloop van jouw partij naar huis.

Dinsdag 13 oktober
Weer een laatste clubavond. De 13-jarige Mason Brouwer debuteert in de seniorencompetitie (en wint van Marc Baank), maar een tweede partij zit er voor hem voorlopig niet in. De Kreek gaat dicht, als gevolg van nieuwe strengere coronamaatregelen.

Maandag 23 november
Het NK internet voor vrouwen wordt op 23, 26 en 29 november gehouden in de vorm van twee voorronden en de finale (speeltempo drie minuten en per zet drie seconden extra). Robin Duson pakt in de eerste voorronde de tweede plaats, achter Anna-Maja Kazarian. Zij verslaat de WFM-speelster die zes dagen later de NK-finale van Machteld van Foreest – winnares tweede voorronde, waarin Robin vijfde wordt – wint.

Dinsdag 24 november
Na vijf schaakloze dinsdagavonden kan Caïssa-Eenhoorn op 24 november enigszins de draad oppakken. Met inachtneming van de strenge coronaregels is het mogelijk rapidvierkampen te organiseren. Er komen twaalf spelers. Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen winnen in groep A met twee uit drie, Martijn de Wit en Jelle de Jong scoren in B en C honderd procent. Als in een kort tijdsbestek het aantal besmettingen fors toeneemt, grijpt de overheid hard in: Nederland gaat in een lockdown. Vanaf 15 december zit de materiaalkast weer op slot.

Weer terug in de speelzaal. Na een schaakloze maand pakt Caïssa-Eenhoorn de draad op met rapidpartijen.

Zondag 6 december
Peter van den Brink prolongeert in Oranjestad zijn Arubaanse titel. Onze clubgenoot heeft enkele jaren op het Antilliaanse eiland gewoond en gewerkt en is in 2019 kampioen geworden. In het laatste weekeinde van november en het eerste van december verspeelt hij in negen ronden slechts een halfje en heeft anderhalve punt voorsprong op Ilya Stetsenko en nog een punt meer op José Pesqueira en Octavio Croes.