Alexander Donchenko, waar ken ik die naam van?

Alexander Donchenko is op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld van het Tata Steel-toernooi. De Duitse grootmeester vervangt Daniil Doebov die zich gisteren heeft afgemeld, omdat de Russische topschaker in contact is geweest met iemand met een coronabesmetting. Donchenko? Waar ben ik die naam eerder tegengekomen.

Henk-Jan Visser denkt na in zijn partij tegen Alexander Donchenko. Wit heeft zojuist 10. 0-0-0 gespeeld.                                                                                                                                Foto Frank Clevers

In het seizoen 2018-2019, toen we nog gewoon konden schaken, deed Alexander Donchenko mee aan twee toernooien, waarop ook Caïssa-Eenhoorn vertegenwoordigd was. In april werd hij gedeeld eerste in het Grenke Open (Karlsruhe), waar Robin Duson tot het 904-hoofdige deelnemersveld behoorde. Anderhalve maand later was het in Giessen – ligt zo’n zestig kilometer ten oosten van Bonn – wonende talent actief op het BPB/Limburg Open (Maastricht), waar hij een half puntje te kort kwam om op de gedeelde eerste plaats te eindigen.

Op vrijdag 7 juni maakte hij zijn grootmeesterdebuut in Nederland tegen… Henk-Jan Visser. De 22-jarige topspeler, op zijn vierde met zijn ouders verhuisd van Moskou naar Duitsland, moest in sporthal De Geusselt flink aan de bak om het volle punt te bemachtigen. Aan het tweede bord, van de 63, was de buit na 56 zetten binnen.

Als opwarmertje naar het Tata Steel-toernooi dat morgen begint, hierbij de partij van Alexander Donchenko tegen Henk-Jan.

2 thoughts on “Alexander Donchenko, waar ken ik die naam van?

  1. In Duitsland heb ik enkele jaren geleden tegen zijn vader gespeeld in een veteranentoernooi . Verloren weliswaar maar na afloop leuk geanalyseerd.

  2. Peter,
    Dat leuke analyseren kan ik me voorstellen. Ik heb de partij gevonden en na een behoorlijke tegenstand won Anatoly Donchenko (2356, IM) op de 49e zet. Gespeeld in Bad Wiessee, zesde ronde van het Offene Internationale Bayerische Schachmeisterschaft. Maar je doet jezelf een beetje te kort. Er is in hetzelfde jaar (2014) ook het snelschaakkampioenschap van Hessen geweest – in Bad Sooden Allendorf – en in de derde ronde heb je tegen Anatoly Donchenko remise gespeeld. Nu we toch veel Duits in deze tekst gebruiken, het volgende is op internet te lezen. ,,Lediglich in der dritten Runde gestattete er Peter Holscher (SC Aartswoud) ein Remis, der darauf auch ein bisschen stolz sein konnte, denn es blieb der einzige halbe Punkt den der Internationale Meister vergab.” Het zevende woord (‘er’) slaat op Donchenko die met 15-14½ kampioen werd.

Reacties zijn gesloten.