David en Kevin middenmoters in kwalificatietoernooi NK jeugd

David Verweij en Kevin de Rooij zijn in het tweede kwalificatietoernooi voor het NK in de middenmoot geëindigd. Gisteren werden de zeven ronden gespeeld, waarbij David in de A-categorie tot 3½ punt kwam en Kevin in de B-groep drie punten verzamelde.

Beide clubgenoten gingen prima van start. David had overigens in zijn eerste twee partijen niet over geluk te klagen, maar vechtlust en inzicht waren uitstekend en bezorgden hem de volle winst. MK verspeelde in een prima stelling zijn dame en Cato de Zoeten (Nederlands kampioene 2019 bij de B-meisjes) nam twee pionnen voorsprong, leverde die in en miste in een gelijkwaardig eindspel van dame plus toren een Hoornse damemanoeuvre, waarmee David de toren won.

Het Aartswoud/Caïssa-Eenhoorn-talent deed het geweldig tegen Jonas Hilwerda door in een Siciliaan het initiatief te nemen en de ambitieuze Groninger op remise te houden. Rembrandt Bruil was een van de drie opponenten die David een week eerder ook tegenover zich had en het resultaat bleef hetzelfde: verlies. Vervolgens versloeg hij net als op 3 april Ryan Busa, maar een topklassering verdween door nederlagen tegen Daan Hubers en Kiri Arnold (in 2019 tweede bij het NK voor B-meisjes).

Kevin de Rooij opende zijn kwalificatietoernooi tegen het Eindhovense talent Elysia Feng die sterke tegenstand bood. Onze clubgenoot miste op de 28e zet een kans op pionwinst, in een toreneindspel met lopers van gelijke kleur. Daarna ging het gelijkop tot op de einstreep: remise. In een lang spannende partij tegen Sander Wage dacht de witspeler een pion op f7 mee te pakken, maar gaf daarmee de dekking van g6 op. Kevin liet een paard via dat veld naar f4 (met schaak) springen en stond meteen gewonnen.

Dat de Caïssa-speler handig in toreneindspelen is (zie de online simultaanpartij tegen Arne Moll) bleek tegen Jurrian Boeren. Zwart viel met 21. … Ta5 de makkelijk te verdedigen a-pion aan en wilde op de damevleugel, met een pionnenmeerderheid voor hem, tot actie overgaan. Hij miste echter snel een pionvork op het stuk en de koning.

Ook Kevin stuitte op een Nederlands meisjeskampioen: Wendy Huang (2019, C-categorie), uit Eindhoven. In een Franse partij bracht ze heel handig, na een ruil van de dames en zwartveldige lopers, een paard op het zwarte veld d6. Er was tegengesteld gerokeerd, waardoor de met zwart spelende Hoornaar zijn heil moest zoeken op de koningsvleugel. Wendy, die door Anne Haast en Zhao Qin Peng is getraind, werd niet zenuwachtig van een paardoffer en had de winst binnen, toen haar opponent daarna een loper verspeelde.

Na nog twee verliespartijen nam Kevin het in de slotronde op tegen een voornaamgenoot: Kevin Moonen. Na een grote afruil bleven alle zware stukken over en leek zwart een zware aanval op de koningsvleugel, gericht op veld g2, te hebben. De Hoornse Kevin verdedigde zich goed, waarna een remise-achtig eindspel overbleef.

Het speeltempo bedraagt vijftien minuten plus per zet vijf seconden erbij. De deelnemers spelen via het platform Tornelo.com. In de A-categorie zegevierde Rembrandt Bruil, voor Daan Hubers (tweede) en Jonas Hilwerda. Loek van der Hagen won in de B-groep, met Wendy Huang en Chenwu Zhu op de tweede en derde plaats.

A-categorie:
Eerste ronde: MK (1272) – David Verweij (1793) 0-1.
Tweede ronde: David Verweij (1793) – Cato de Zoeten (1858) 1-0.
Derde ronde: Jonas Hilwerda (2206) – David Verweij (1793) ½-½.
Vierde ronde: Rembrandt Bruil (2129) – David Verweij (1793) 1-0.
Vijfde ronde: David Verweij (1793) – Ryan Busa (1624) 1-0.
Zesde ronde: David Verweij (1793) – Daan Hubers (1692) 0-1.
Zevende ronde: Kiri Arnold (1756) – David Verweij (1793) 1-0.
B-categorie:
Eerste ronde: Kevin de Rooij (1717) – Elysia Feng (1317) ½-½.
Tweede ronde: Sander Wage (1600) – Kevin de Rooij (1717) 0-1.
Derde ronde: Kevin de Rooij (1717) – Jurriaan Boeren (1674) 1-0.
Vierde ronde: Wendy Huang (1887) – Kevin de Rooij (1717) 1-0.
Vijfde ronde: Kevin de Rooij (1717) – KvG 0-1.
Zesde ronde: Evi Maris (1600) – Kevin de Rooij (1717) 1-0.
Zevende ronde: Kevin de Rooij (1717) – Kevin Moonen (1352) ½-½.

 

 

 

 

1 thought on “David en Kevin middenmoters in kwalificatietoernooi NK jeugd

  1. Hai Co, leuk dat je hier wat over schrijft. aan geluk had ik zeker geen gebrek in ronde 1 en 2. maar Evenveel pech had ik door de ruim betere stellingen van ronde 6 en 7 te verspelen. Als ik 1 van deze partijen gewonnen, was ik met 4.5 punt op sb punten 4e geweest en had ik me geplaatst. Dat mocht helaas niet zo zijn. Zaterdag dus de laatste kans.

Reacties zijn gesloten.