Mason Brouwer vierde op NK

Mason Brouwer heeft zijn eerste NK bekroond met de vierde plaats. De jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn nam dit weekend deel aan de online titelstrijd in de C-categorie en werd gedeeld derde, maar op weerstandspunten vierde. David Verweij klom bij de A-jeugd dankzij een sterke tweede dag naar de middenmoot, terwijl Stella Duson bij de meisjes B qua rating de nummer 8 was en ook op de achtste plaats eindigde.

Mason Brouwer heeft met de gedeelde derde en op weerstandspunten vierde plaats een mooi NK-debuut gemaakt.

Voor Mason was er zeker geen makkelijk programma weggelegd. In een grote groep kun je in de eerste ronden opponenten met een lagere rating krijgen om daarna tegenover de concurrentie plaats te nemen. Het Hoornse talent speelde al zijn tweede partij tegen Wendy Huang (regerend Nederlands C-kampioene) en de vijfde tegen Ansh Jakhari (Nederlands E-kampioen in 2019). Zeven van zijn negen tegenstanders hadden vijf of meer punten en eindigden bij de beste dertien.

Tegen Wendy ging Mason gelijkwaardig het toreneindspel met een Hoorns paard contra een witte loper, maar de Eindhovense stukken werkten dermate goed samen dat eerst de b-pion en later het paard werden veroverd. Tegen Ansh was het lange tijd vooral overleven. Nadat het initiatief van het talent uit Spijkenisse was weggevallen, had Mason met twee pionnen meer een goede compensatie voor zijn kwaliteitsachterstand. Eentje raakte hij kwijt, maar door uitstekend verdedigen kwam wit niet verder en een slippertje betekende zelfs toren- en partijverlies.

 

Aan het einde van de eerste dag had Mason vier winstpartijen achter zijn naam staan en begon de zondag tegen koploper Prajit Sai Kumar die een half puntje hoger stond. De Caïssa-Eenhoorn-witspeler bouwde zijn stelling mooi op en kreeg prima vooruitzichten op winst dankzij vrijpionnen op c5 en d5. Met 37. d6 had hij de beslissende tik kunnen uitdelen. Het werd echter een torenzet, waarmee ook de dekking van het belangrijke veld d2 werd opgegeven. Opeens kwamen de zwarte stukken tot leven en maakte het Haagse talent goed gebruik van de zwaktes in de Hoornse verdediging om een mataanval op te zetten.

De verslaggever van Caïssa-Eenhoorn volgt voor de clubwebsite live de partij van Mason tegen koploper Prajit Sai Kumar.

 

Het herstel tegen Oscar Klaren kwam tot uiting door een langdurig overwicht om te buigen naar het vijfde punt van het kampioenschap, waarna ook de partij tegen Arthur de Winter – alweer enkele jaren een nationale topper in de verschillende leeftijdscategorieën – een kraker was. Inzet, zo bleek achteraf: de landstitel. Tot en met de 47e zet ging de strijd gelijkop. Mason, met wit, koos in een toreneindspel voor het opruimen van de Venneper vrijpion op b5. Die actie kostte hem zijn e- en f-pion, waarna de pionnenmeerderheid op de koningsvleugel voor Arthur beslissend was.

 

 

De slotpartij tegen Ivan Ponomarev leverde een gelukje op. Mason (met zwart) had een stuk verloren, maar zijn opponent lette in het eindspel meer op zijn aanvalskansen dan op de verdediging van een paard op c3 die er dan ook af ging. Vervolgens betekende 39. … Ta1 damewinst op, al had wit toen de strijd net gestaakt.

Stella Duson speelde in de meisjes B-categorie een merkwaardig kampioenschap. Ze had de laagste rating en verloor min of meer kansloos van de drie speelsters die niet veel hoger stonden. Tegen de overige vier, allemaal kampioenes, draaide ze goed mee. Manasvita Basa (Nederlands C-kampioene in 2018) ging met de kleine kwaliteit voorsprong het eindspel in en moest haar overwicht nog bewijzen. Toen Stella plotseling een toren verspeelde, hoefde dat niet meer. Jule Cordes (regerend Nederlands online kampioene bij de B-meisjes) profiteerde in een gelijkwaardige stelling van een gepend paard en Stella Honkoop (Nederlands D-kampioene in 2018) had in een eindspel met voor beiden vijf pionnen een loper dat het moest opnemen tegen een paard van Stella Duson. De actieve rol van de Zaanse koning werd beslissend.

Ook voor Rolinde den Heijer (de aanstaande kampioene) deed Stella nauwelijks onder. Via het Twitch-kanaal van de schaakbond werd het verloop in alle categorieën live gevolgd door grootmeester Jan Werle en presentator Niels van der Mark, in de periode 1995-2012 lid van Caïssa. De partij van Stella tegen Rolinde werd daarin behandeld. In een gelijkwaardig middenspel kreeg het talent uit Bodegraven plotseling de kans om via de open c-lijn in de witte stelling te komen. Het leverde haar eerst pionwinst op en een zet later mat achter de paaltjes.

Voor het Twitch-kanaal van de schaakbond hebben presentator Niels van der Mark en grootmeester Jan Werle de partij van Stella tegen de latere kampioene Rolinde den Heijer erbij gehaald om te analyseren.

 

 

 

David Verweij had in de kwalificatietoernooien verschillende keren op een halfje plaatsing voor het Nederlands kampioenschap gemist, maar mocht in de A-categorie toch meedoen. Met een score van vier uit negen werd hij een waardig deelnemer. In de afgelopen maand heeft hij liefst dertig NK-partijen gespeeld (kwalificaties meegerekend) en die leverden een schat aan ervaring op.

Het was zeker geen meevaller dat David weer in zijn eerste partij de zwarte stukken had; voor de derde maal. Tegen Tim Grutter (rating 2253) leidde dat na een tweevoudige lange rokade tot gedurfd spel, een open b-lijn en een Hoornse triplepion op de c-lijn. Nadat tweederde daarvan was opgeruimd, kon David een mataanval niet afwenden. Met een spectaculaire dame-actie stond hij er tegen Christian Torensma al na twaalf zetten heel goed voor (kwaliteitswinst op a8), maar het binnenhalen van het punt duurde nog eens veertig zetten.

 

Tegen titelkandidaat Gilian Honkoop had David andermaal zwart. De oudere broer van Stella heeft al meesterklasse-ervaring opgedaan (bij Kennemer Combinatie) en een klein voordeel – pionwinst, betere stelling, actievere stukken – is voor hem voldoende om dat uit te bouwen. Dat liet hij in de derde ronde tegen de Aartswoud/Caïssa-Eenhoorn-speler zien. Een tegenvaller was de nederlaag tegen de sterk schakende Tobias Li-Behn. In het kwalificatietoernooi had David nog 1-1 gespeeld. Vervolgens sloot hij de zaterdag af met verlies tegen Rembrandt Bruil (2105) van wie hij eerder tweemaal had verloren.

Met een goede tweede dag herstelde de Hoornaar zich keurig. Tekenend was dat hij in kwalificatiepartijen tegen Sven Broersma, Matthias Kruimer en Arthur Maters remise had gespeeld en vanmiddag van die drie opponenten won. Sven kwam de kwaliteit en een pion voor, maar zette zijn slotaanval verkeerd op en ineens kon zwart het materiële evenwicht herstellen. Een overmacht aan pionnen op de damevleugel deed de rest. Dat David zitvlees heeft, is van klassieke partijen bekend. Online draait hij ook zijn hand er niet voor om. In het kwalificatietoernooi had hij al partijen van 66, 71 en 93 zetten gespeeld, dit weekeinde kwamen er 72 en 83 zetten bij. Bij zijn 83e tegen Arthur Maters besefte de zwartspeler dat mat in aantocht was en gaf op. Het speeltempo dit weekend bedroeg overigens 25 minuten met per zet vijf seconden extra.

 

 

Tegen Kiri Arnold kreeg de Hoornse NK-deelnemer te maken met een lastige dame en zij was niet zijn opponente, maar het stuk. Na dame- en aansluitend torenruil was de ergste druk verdwenen. Ook de laatste stukken (witte loper en Hoorns paard) belandden naast het bord en toen werd het talent uit Alphen aan den Rijn zelf een lastige dame. Davids koning ruimde alle pionnen op de koningsvleugel op, Kiri’s koning deed hetzelfde op de damevleugel en had in de eindstelling twee vrijpionnen over, waarvan die op de a-lijn op de lange duur zou promoveren.

 

De slotpartij, tegen Matthias Kruimer, zorgde voor een goede afloop. Met wit had David al na tien zetten een voorsprong van twee pionnen te pakken. Op de koningsvleugel was een zee aan ruimte ontstaan en na een flinke afruil bleef een toreneindspel over en kon de Hoornse h-pion aan een opmars beginnen die op de zevende rij eindigde. Toen besefte zwart dat promotie alleen verhinderd kon worden door zijn toren te offeren en staakte de strijd.

Dankzij het Tornelo-platform was het online NK goed te volgen en de presentatie met Niels van der Mark en analist Jan Werle mocht een sterke zet worden genoemd. De twee waren goed in beeld (geen halve gezichten of chaotische bewegingen) en vulden elkaar goed aan. Een begrijpelijke uitleg van de stellingen werd gecombineerd met de nodige humor. Deze opzet kan ook een aanwinst zijn voor een NK op echte borden.

Jan Werle en Niels van der Mark lopen het programma van de slotronde bij de C-jeugd door. Mason Brouwer speelt met zwart aan het vijfde bord tegen Ivan Ponomarev.

De 'prijsuitreiking' met louter kampioenen. Boven vlnr KNSB-bestuurslid Iozefina Werle (regerend Nederlands kampioene), Khoi Pham en Jonas Hilwerda. Onder vlnr Elysia Feng, Rolinde den Heijer en Arthur de Winter.