Schaakmagazine in digitale brievenbus

Het is even wennen. Als de postbode langskomt, valt er geen Schaakmagazine op de deurmat. Jarenlang is het vaste prik geweest om het blad van de schaakbond ’s morgens te lezen na het ontbijt. Koffie met koek bij de hand, onderuitgezakt op de bank.

Gisteren plofte Schaakmagazine voor de eerste keer door de digitale brievenbus. De rechterhand om de koek te pakken wordt nu gebruikt om met de muis door het blad te scrollen. Jazeker, ik wen al aardig aan de computertermen. Dat is hard nodig, want in het aprilnummer streamt Anna-Maja Kazarian, heeft Jeannot Tuijnman de app ChessFellow bedacht en er wordt over de website Chessable geschreven. Voor een dinosaurus valt het niet mee om zo veel Engels tegen te komen.

Om niet uit te sterven moet je meegaan met de tijd en dat doen we dan maar. Anna-Maja is al lang geen onbeschreven blad meer sinds ze in 2012 met de zwarte stukken onze toenmalige voorzitter Fred Avis op het Tata Steel-toernooi versloeg. Jeannot Tuijnman heeft aan de laatste drie edities van het Oscar Romero Open Hoorns deelgenomen en werd in 2018 in de B-groep nog tweede achter Ilja Tardijn. Maaike Keetman, uit Heerhugowaard, is de vrouw van de revanche. Nadat ze in de zomer van 2016 op het SPA Chess-toernooi in Amsterdam van Henk-Jan Visser verloor, heeft geen speler of speelster van Caïssa-Eenhoorn meer van haar gewonnen. Peter Doggers en Ardjan Langedijk incasseerden een nul, Arlette van Weersel en Nick Manshanden hielden haar op remise. En Maaike is ondertussen een bekend kroegloopster in Hoorn geworden.

Met zoveel bekenden in Schaakmagazine is het blad toch weer plezierig te lezen. Wat opvalt is het oneven aantal pagina’s: 37. Een papieren blad komt altijd uit op een even aantal om een witte pagina te voorkomen, maar digitaal telt dat niet mee. Wel hoop ik dat het online bewaard blijft. De schaakgeschiedenis vertoont her en der gaten, omdat iets niet is bijgehouden of weggegooid. Het aprilnummer bevat een recensie van ‘Het genie Henry Baudet 1891-1921’ en het boek kon alleen geschreven worden omdat er historische informatie beschikbaar was. En daarom staat hieronder de partij Henry Baudet – Klaas Geus, op 8 augustus 1906 gespeeld in Arnhem in de eerste ronde van het officieus Nederlands kampioenschap. De zwartspeler, uit Den Helder afkomstig, was toen een van de beste schakers van ons land en heeft in de beginjaren van onze vereniging verschillende keren tegen Caïssa-oprichter Leo Ruijgrok gespeeld.