Stella en David op NK in achterhoede

Het Nederlands jeugdkampioenschap heeft geen successen opgeleverd voor Stella Duson en David Verweij. Voor het duo van Caïssa-Eenhoorn was er in het Internationaal Indoor Sportcentrum Almelo een plaats in de achterhoede weggelegd.

David kwam in actie in de A-categorie en vergaarde in zeven ronden anderhalf punt. Op de eerste dag nam hij plaats tegenover Jonas Hilwerda, een van de favorieten. De FM-speler uit Groningen werd gisteren ook gefeliciteerd als Nederlandse kampioen. Met wit koos David te snel voor een aanval en raakte ineens twee pionnen achter. Zijn opponent – die een kleine vierhonderd ratingpunten meer heeft – kon zich een kwaliteitsoffer permitteren om een sterk pionnenblok in het centrum te krijgen, dat het Hoornse verzet kansloos maakte.

Tegen Daan Hubers bereikte Caïssa-Eenhoorns NK-ganger na 48. Kxh5 een gewonnen eindspel. Wits d2-pion was een zwakke plek en die had de Hoornse koning – die op b5 stond – via de velden c4 en d3 moeten veroveren. Er werd voor een ander plan gekozen en na 84 zetten was de tweede verliespartij een feit.

David verslikte zich tegen David Solleveld in 21. … Pd4. Met de paardzet viel zwart de dame aan en wit besloot om het stuk te slaan. Zijn paard op f3 had evenwel een loper op e5 (om de zwarte dame aan te vallen) moeten nemen om tegenspel te behouden. Nu kreeg de Leiderdorper kans om een sterke aanval in te zetten.

In de vierde ronde kwam David goed weg, nadat hij een foutief paardoffer had gedaan. Christian Torensma verzuimde om met 20. fxg6 de zwarte verdediging open te breken. In een toreneindspel met een pion minder verdedigde onze clubgenoot zich goed, mede dankzij de sterke rol van de koning, en sleepte remise uit het vuur.

Thijs van Dam profiteerde van het – opnieuw – te snel inzetten van een aanval. David, met zwart, had na negentien zetten pionnen op g4 en h5, terwijl hij kort had gerokeerd. Er ontstonden kwetsbare plekken in zijn verdediging, al was de afronding van de witspeler met het gebruik maken van de open c-lijn prima.

David had in de kwalificatietoernooien voor dit NK anderhalf uit twee tegen Sven Broersma gescoord. Het Friese talent nam vrijdag zijn revanche. De Westfries verloor in het middenspel het initiatief aan zwart die over een goed loperpaar beschikte en in het eindspel een stuk won.

Gisteren boekte David dan toch nog een overwinning, voldoende om de laatste plaats aan opponent Tobias Li-Behn over te dragen. Hij bouwde de stelling beter op dan in voorgaande partijen, was geduldig en kreeg redelijk vlot een beslissende kans, toen zwart zijn eigen dame op de h-lijn opsloot.

Stella Duson moest het zonder succes doen; ze verloor alle partijen. Om een kwantitatief goed deelneemstersveld te krijgen waren de A- en B-categorieën bij elkaar gestopt in één groep van veertien meisjes.

Onze clubgenote begon tegen Manasvita Basa die ruim zeshonderd ratingpunten meer heeft. De zwartspeelster zorgde met 9. … d5 voor wat druk, waarop Stella niet goed reageerde en dat kostte haar een pion. Ze vocht zich terug naar een gelijkwaardige stelling, maar had op de 22e zet de zwartveldige lopers moeten ruilen om de remisekansen te behouden. Omdat de ruil iets later plaatsvond, kreeg de Almeerse de kans andermaal een pion voorsprong te nemen. Vervolgens won ze in een toren-met-paard-eindspel het lichte stuk.

Ook tegen Javeria Komal Zubair werd het een lange zit. De Rotterdamse dreigde met 15. b5 met een pionvork (op c6) op dame en paard en dat plan miste Stella. Hoewel de Hoornse NK-deelneemster taai verzet bood, speelde haar opponente vrijwel foutloos en gaf de winst niet uit handen.

De derderondepartij tegen Veronique Bogouslavskii gaf bij 26. … Lc7 een mooie stelling te zien. Stella had hier met een aantrekkelijk paardoffer (Pf5) kunnen komen om te proberen de verdediging voor de kort gerokeerde koning op te blazen. De keuze viel evenwel op dameruil, waarna de stelling interessant bleef: alle torens op het bord plus Hoornse paarden contra een Enschedees loperpaar. Door te veel achteruit te schaken gaf wit haar opponente de kans om enkele pionnen te snoepen en dat was voldoende om de partij naar zich toe te trekken.

Ook tegen Sara Martinez keek Stella te veel naar verdedigen en miste daardoor de aanvallende verdedigingszet. Met 20. … a5 had ze een paard uit het centrum kunnen verjagen, het gespeelde 20. … Le6 betekende pionverlies. Ze heeft wel vechtlust en die leverde zes zetten later toch weer een gelijke stelling op. En zelfs een winnende na 27. Tc2. Het Wageningse talent zette zo een paard op c3 in de penning en miste dat 27. … Dxf1+ torenwinst oplevert. Beide speelsters zagen die mogelijkheid niet, waarna zwart in een kort tijdsbestek de partij uit handen gaf.

Katja Venema was de derde speelster die Stella begin mei ook in het NK-kwalificatietoernooi tegenkwam. Ze verloor toen in dertig zetten, ditmaal in 55. Donderdag gingen beiden na de dertigste zet een gelijkwaardig eindspel in: allebei een toren en zes pionnen plus een wit paard contra een zwarte loper. De zware stukken werden geruild en wit leek op weg naar de zege, toen op de damevleugel twee pionnen werden veroverd. Stella liet echter haar paard instaan, waardoor promotie van de zwarts vrije c-pion niet meer te voorkomen was.

Voor de Caïssa-Eenhoorn-speelster was de afgelopen week Arjuna Bertholée de opponente met de laagste rating en opvallend genoeg werd de schaakster uit Hengelo degene die tegen Stella het snelst een prima stelling realiseerde. Na zestien zetten had ze een pion veroverd en was de zwarte verdediging stevig aangetast. Op de 28e zet boekte Arjuna loperwinst en stelde haar eerste partijzege veilig.

Op de slotdag lukte het Stella Duson niet de nul weg te werken. Tegen Stella Honkoop moest ze meteen in de verdediging, maar stond na 23 zetten zeker niet slechter. Het talent uit Assendelft – met wit – plaatste een toren op de zevende rij; de basis van haar succes. De tweede toren kwam er bij en mede door een actief paard werden de zorgen voor de Hoornse steeds groter en uiteindelijk te groot. Met haar winst sloot Stella Honkoop aan bij de middenmoot in de gecombineerde AB-groep.

Zowel voor David als voor Stella had er meer ingezeten dan het bereikte resultaat. Caïssa-Eenhoorn heeft geen beleid op het gebied van begeleiding en training van NK-deelnemers en de vraag is of dat er wel moet zijn. NK-spelers vertegenwoordigen de club en goede prestaties stralen uit naar de club. Misschien een onderwerp om over na te denken.

Alle partijen (en ook foto’s) zijn te zien op de website ‘www.njsk.nl’.