Deen is de oplossing

Het gebeurt niet vaak dat het intrigerende geluid van de gong bij een supermarkt te horen is. Het winkelend publiek op het Hoornse Aagje Dekenplein kijkt deze zaterdag dan ook regelmatig naar de richting, waar de klank vandaan komt. En het ziet twee jongeren schaken.

Een klant van Deen stopt sponsormunten in het sponsormuntenglas van Caïssa-Eenhoorn. Voorzitter Robbert van Dijkhuizen kijkt tevreden toe, Robin Duson en Kevin de Rooij letten vooral op elkaars zetten.

Robin Duson en Kevin de Rooij vertegenwoordigen Caïssa-Eenhoorn dat in het kader van de sponsormuntenactie van Deen Supermarkten zich presenteert naast de ingang van het filiaal aan het plein. Niet alleen de oud-drievoudig jeugdkampioene van Nederland  en haar clubgenoot zijn aan zet. De schaaksessie is kort voor het middaguur geopend door de drie laatste voorzitters. Robbert van Dijkhuizen, de huidige preses, neemt het in een vluggertje op tegen Fred Avis, in de periode 1988-2017 de man met de hamer. Robberts voorganger Co Buysman staat tussen de tafel en de ingang en bedelt bij de mannen en vrouwen achter de winkelwagens om sponsormunten.

Hoe meer munten, des te hoger wordt het bedrag dat de van oorsprong Hoornse supermarktketen aan sponsorgeld aan de vereniging uitkeert. Op de lijst van deelnemers aan de sponsoractie is Caïssa-Eenhoorn de enige schaakclub in het Deen-gebied dat zich uitstrekt tot ver buiten Noord-Holland. De bijna honderdjarige – het eeuwfeest heeft plaats in 2023 – laat zich duidelijk zien. De muur achter de schaaktafel is volgestopt met schaakfoto’s en oproepen aan de klanten om de sponsormunten te deponeren in de kokers achter de kassa’s zijn vastgeplakt op het raam naast de schuifdeur.

Verschillende mensen maken een praatje met de schaakliefhebbers en vinden het leuk dat er wordt geschaakt. ,,Ik heb extra boodschappen gedaan voor jullie’’, zegt een mevrouw die vier muntjes schenkt. Een andere mevrouw loopt langs met een kleine tas, waarin niet veel producten zitten, maar ze doet ook vier muntjes in het glas dat speciaal daarvoor naast het schaakbord staat. Bij ieder tientje aan boodschappen krijgt de klant een muntje die hij of zij aan een vereniging kan geven. Er is een mevrouw die alleen een doos appelgebak heeft gekocht. ,,Ik kreeg niks, maar ik had er nog twee in mijn portemonnee. Alsjeblieft.’’

Leuk is het bezoekje van Aron Langerak die een kleine kwart eeuw geleden met broer Berrie jeugdspeler van Caïssa was. Hij speelt een tienminutenpartij tegen Robbert en laat zien dat hij het schaken nog niet is verleerd. En hij heeft nog steeds belangstelling voor de denksport. Caïssa-Eenhoorns voorzitter verovert enkele pionnen en dat is voldoende om het eindspel te winnen. Misschien komt er op een dinsdagavond bij de bar van De Kreek een revanche.

Het weer werkt mee en tussen een en drie uur schuift de zon voldoende door naar het westen om voor de Hoornse schaakambassadeurs voldoende schaduwruimte te maken. Aan jong en aan minder jong worden flyers uitgedeeld om de belangstellenden op de hoogte te brengen van de jeugdavonden (vrijdag bij voetbalclub De Blokkers) en seniorenavonden (dinsdag in De Kreek, in de wijk Bangert en Oosterpolder) die in september weer van start gaan.

Robin Duson maakt aan het einde van het bijna vier uur durende optreden de balans op. De Caïssa-speelster heeft in 2017 en 2018 drie Nederlandse jeugdtitels veroverd. Op het moment dat ze in het Deen-filiaal een flinke hoeveelheid sponsormunten in de schaakkoker stopt, wordt haar opvolgster in de B-categorie (Cato de Zoeten) ook A-kampioene. Op het in Almelo gehouden NK kroont Jules Cordes zich deze zaterdag tot B-kampioene. Het Amsterdamse talent is over drie weken ook actief op het Oscar Romero Open Hoorns.

Aan de sponsoractie van Deen Supermarkten komt overigens deze maand een einde. Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat de winkelketen is verkocht aan Albert Heijn, Dekamarkt en Vomar, waardoor de supermarktbezoekers nog één keer de fraaie sponsormunten van Deen in de kokers van (sport)verenigingen kunnen stoppen. De actie loopt tot en met 14 augustus. Onze schaakvereniging heeft vanaf het jaar 2000 mogen samenwerken met de supermarktketen. Als dank daarvoor heb ik een probleemstelling gecomponeerd, waarin Deen voor de oplossing zorgt. Het is een mat in drie (het bedrijf is immers door drie branchegenoten overgenomen) en een van de drie is ook bij de oplossing betrokken. Hierna volgt een fotoserie en daaronder staat de oplossing. Dus niet meteen naar onderaan scrollen.

Caïssa-Eenhoorn heeft naast de schuifdeur twee kleine posters geplakt ten behoeve van de laatste sponsoractie van Deen.

De laatste Deen-sponsoractie. Met Caïssa-Eenhoorn als een van de deelnemers.

Om aandacht te trekken: foto's van de schaaksport.

De mannen met de hamer aan zet. Oud-voorzitter Fred Avis doet dat nu, de huidige preses Robbert van Dijkhuizen over enkele seconden.

Robbert als sparring-partner van oud-Caïssa-jeugdlid Aron Langerak (rechts). Komt er dit seizoen een revanche?

Schaken tegen een drievoudig Nederlands jeugdkampioene. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een Deen-partij tegen Robin Duson hebben gespeeld.

Een toekomstig Nederlands schaakkampioene? Ze heeft al een flyer van de Caïssa-Eenhoorn-jeugd gekregen.

Ook de allerjongsten steunen onze vereniging. De middelste koker is de schaakkoker.

Het intrigerende geluid van de klankschaal is hetzelfde als dat van een gong. Op de achtergrond kijkt een winkelende mevrouw naar waar dat vandaan komt. Co Buysman, oud voorzitter van Caïssa-Eenhoorn, let op de eierwekker; om de tien seconden geeft hij een tik tegen de kleine klankschaal. En dan moet Robin Duson of Kevin de Rooij een zet doen. Niet eerder, niet later.

Wie is aan zet?

Gedurende het hele optreden van Caïssa-Eenhoorn (van bijna vier uur) is er belangstelling voor de strijd op het schaakbord.

Een vriendelijk zonnetje, drukte op het Aagje Dekenplein. En er wordt geschaakt.

Terwijl klanten Deen binnengaan of buiten een praatje maken, sluit Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen de presentatie af met een snelschaakpartij tegen oud-Nederlands jeugdkampioene Robin Duson.

Bij het schaken heb je mat, pat en kat.

De kop boven het verhaal geeft aan in welke richting bij de probleemstelling moet worden gezocht. ‘Deen is de oplossing’ kan men ook lezen als ‘D1 is de oplossing’, dus de sleutelzet is 1. Dd1. Het filiaal aan het Aagje Dekenplein zal binnen niet al te lange tijd een winkel van Albert Heijn zijn en A.H. is bij de oplossing betrokken, want na de eerste zet van zwart speelt wit de dame naar de A- of H-lijn. Als zwart geen koningszet doet, volgt 2. Da1+ Kd5 3. De5#. Na 1. … Kd5 komt 2. Dh1+ Kd4 3. De4#.

1 thought on “Deen is de oplossing

Reacties zijn gesloten.