Kreek wak wou (7)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Jessica Koning, de zesde vrouw in Caïssa-Eenhoorns clubcompetitie, heeft met haar dame op d5 een pion geslagen.

Enkele uren voor het begin van de zevende competitieronde komen Margreet en ik thuis. Woody, onze Maltezer leeuw, heeft de oppas gehad en kijkt vanaf zijn kussen op de grond omhoog met een gezicht van ‘waar komen jullie vandaan’. Ik vertel hem dat we naar de Vue-bioscoop zijn geweest. ,,Naar de nieuwste film van James Hond.’’ Het kwispelstaarten verraadt dat hij het begrijpt.

‘No time to die’ is de titel van de film en zit van begin tot einde vol met actie. Het doet denken aan de partij die ik ’s avonds tegen David Verweij speel. Na mijn 007e zet denk ik in rustig vaarwater te belanden, maar het is het begin van een periode met de nodige stunts. Davids 8. Kh1 is een stil zetje dat doet denken aan het moment, waarop technicus Q aan de Britse geheim agent een horloge met levensreddende vernuftigheden geeft. Aan het einde van de film wordt het belang van dat horloge duidelijk zoals aan het einde van onze partij blijkt dat die koningszet voor wit een schaak met dameverlies voorkomt.

Met zwart spelend ben ik natuurlijk de boosdoener, het kwaad dat bestreden moet worden. Mijn verrassende plannen zijn aan ‘de redder van de wereld’ niet besteed en na mijn veertiende zet hoor ik hem zeggen dat de stelling om een offer vraagt. Davids stunt is goed voorbereid. Net als Lyutsifer Safin, de opponent van James Bond in ‘No time to die’, raakt mijn koning in een benarde positie. Eerst gaan we nog een stevig potje vechten (pion slaat pion, paard slaat pion, paard slaat paard, toren slaat paard, dame slaat toren, loper slaat loper, dame slaat loper, dame slaat pion) en na die knokpartij is het over en uit.

De 25e James Bond-film eindigt met het mooiste nummer van Louis Armstrong, ‘We have all the time in the world’. David en ik gaan naar de bar en hebben daar alle tijd van de wereld om terug te kijken op onze 25 zetten.

Terug in de realiteit druppelen de uitslagen van de zevende ronde binnen en beetje bij beetje wordt duidelijk dat we bij Caïssa-Eenhoorn aan een interessante clubcompetitie bezig zijn. Mason Brouwer is een van de grote talenten en hij houdt koploper Peter van den Brink knap op remise. Kevin de Rooij, nog een talent, keert met zijn zege op Steven de Waart terug in de top tien. Roy Verhoef blijft in een lange partij en een spannend eindspel Aad Laan de baas en wat te denken van Willem van der Veen? Hij verslaat Martijn de Wit en staat met vijf uit zeven op de vijfde plaats.

Arend Stapel en Ger Roos zitten bepaald niet voor de eerste keer tegenover elkaar. De record-penningmeester begon met drie verliespartijen en liet daar drie winstpartijen op volgen. Ger is bezig aan een wisselvallig seizoen. Maar zie, soms draait de wind plotseling. Aanvankelijk doen ze niets voor elkaar onder. Na de opstoot 11. … f5 in combinatie met 19. ... e4 raken bij wit echter een loper en een paard op de koningsvleugel in de verdrukking. Arend probeert wat ruimte te scheppen, doch bemerkt dat de stelling van zwart steeds gevaarlijker wordt en de strijd niet meer te redden is.

Terwijl Wout Druijf kijkt hoe hij zich in een eindspel van zijn paard contra een zwarte loper staande kan houden, verdiept naast hem Arend Stapel zich in zijn stelling tegen Ger Roos.

 

In deze zevende ronde begroeten we een debutant (Dion Jansen, die een goede partij speelt tegen Martijn Quatfass) en we verwelkomen Jessica Koning, weer teruggekeerd in De Kreek. Ze dwingt Piet Aardenburg – hij zit ondertussen ook alweer zo’n veertig jaar aan het schaakbord – tot alertheid. Natuurlijk kan 19. … Dxb2 niet (wegens Lxh7+ en dameverlies), maar tien zetten later plaatst de zwartspeelster haar dame in de penning en dat kost een stuk. Piet springt van gelijkwaardigheid naar plus vier.

Ondertussen is het aantal vrouwen in de clubcompetitie naar zes gestegen. James Bond ontmoet dinsdagmiddag Madeleine, Moneypenny, Nomi en Paloma, Caïssa-Eenhoorn heeft dinsdagavond Jessica, Laurie, Mai en Stella.