Finbotx GP met Petrosyan en Bernstein

Het is een bijzondere zondag voor Caïssa-Eenhoorn. Op de deelnemerslijst van de Finbotx GP staan de namen van Petrosyan en Bernstein. Zijn er veel schaakverenigingen in Nederland die dat kunnen zeggen?

Narek Petrosyan heeft met een torenzet schaak gegeven. Hij zal tegen Jesse van Splunter, gehuld in het nieuwe shirt van Caïssa-Eenhoorn, de eerste van zijn vijf winstpartijen boeken.

Welkom terug aan het schaakbord. De Finbotx GP is het eerste jeugdtoernooi van de Noordhollandse Schaakbond sinds februari 2020 en de twee bekende namen slaan daarom niet op Tigran (de negende wereldkampioen) en Osip (wereldtopper in de eerste helft van de twintigste eeuw). Narek Petrosyan en Levi Bernstein maken met nog 67 kinderen de rentree van het jeugdschaken mee in De Plataan in Zwaag.

Pal voor het cultureel centrum stonden een week eerder kermisattracties en naast het gebouw is de ingang van de Zwaaghalsjes. Het kan haast niet anders dan dat er op de 64 velden veel plezier is en als we een aantal rondjes bij de negen groepen hebben gelopen, kunnen we ook constateren dat er veel jongens en meisjes met durf zijn.

De laatste Finbotx GP in De Plataan werd twee jaar geleden gehouden. In maart 2021 had Caïssa-Eenhoorn een online-toernooi georganiseerd en het is leuk om te zien dat verschillende deelnemers van toen er nu weer bij zijn. En we verwelkomen, zeker bij de jongste meisjes en jongens, veel nieuwe gezichten. Bijvoorbeeld van James Wit die pas een paar maanden bij Caïssa-Eenhoorn schaakt en bovenaan eindigt in groep 9. Clubgenoot Boudewijn de Raad is eveneens Finbotx-debutant en doet het net zo goed: eerste in groep 8. Joep Berkhout (HWP, Haarlem) wint ook voor het eerst op Westfriese bodem, net als Rajeev Pareffy en Joël Groenewoud (Amsterdam West).

Bekende spelers zien we wel in de hogere groepen. Joël van de Maarl en Mats van Splunter zegevieren in 4 en 3, waardoor de organiserende vereniging liefst vier winnaars kan feliciteren. En dat is zeker niet vanzelfsprekend. Joël en Mats werden twee jaar geleden allebei vijfde, in groep 5 en 3. Bijzonder is de ontknoping in groep 2. Chia-Yun Liu (HWP) en Sparsh Patel (Hoofddorp) pakten in 2019 de eerste plaatsen in de poules 8 en 3 en op deze zondag strijden ze om de eindzege in een hogere groep. Ze veroveren zes punten, waarna het onderling resultaat in het voordeel van Chia-Yun valt.

Groep 1 heeft een mooi deelnemersveld met talenten van HWP, Kennemer Combinatie, Opening’64, Purmerend, De Wijker Toren en thuisclub Caïssa-Eenhoorn. Op 27 oktober 2019 eindigde plaatselijk favoriet Mason Brouwer als tweede achter een speler van Opening’64, nu gebeurt dat weer. Guido van Hesselingen wordt de opvolger van Jeffrey Smit.

Er is na twee jaar niet veel veranderd in De Plataan. Een nieuwe vloer, de tafels staan iets verder van elkaar. De deelnemers kunnen weer raden hoeveel snoep er in een plastic doos zit. Sander Bischoff, Gilles Provoost en Ben Takken maken opnieuw deel uit van de organisatieploeg en worden aan het einde van de dag door Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen (ook organisator) bedankt voor hun inzet. Diverse clubgenoten helpen mee: Petra Brouwer, Thomas van der Knaap, Rinus en Sernin van de Krol, Ger Roos, Martijn de Wit en Daan Zult. Andere NHSB-verenigingen helpen mee. Annemieke de Vries (De Wijker Toren) komt al jaren naar Zwaag en ook Richard van der Laan (Krommenie) is vertrouwd met de werkzaamheden van het tafelleiderschap. Allemaal dragen ze bij aan het welslagen van de dag.

Vlnr Gilles Provoost, Sander Bischoff en Ben Takken worden voor hun (jarenlange) inzet met een speciale attentie, die bij de bekers staat, bedankt door clubvoorzitter Robbert van Dijkhuizen.

Toch is er iets nieuws en dat krijgt in het openingswoord van Robbert al gestalte. Jacco Provoost, van sponsor Finbotx, wordt naar voren geroepen om iets speciaals in ontvangst te nemen. Het is een clubshirt met het logo van de vereniging en de sponsor. De spelers van Caïssa-Eenhoorn dragen het tricot in bescheiden en ook frisse blauwe kleur voor het eerst op het jeugdtoernooi. Daarna voert dochter Lotte de openingszet uit op het bord van Christian Knuvers en James Wit en die wordt een bijzondere. Meestal gaat het om d4 of e4, maar Christian speelt met wit en kiest voor Pf3.

Uit handen van de preses ontvangt Jacco Provoost, van sponsor Finbotx, het nieuwe clubshirt van Caïssa-Eenhoorn.

Lotte Provoost pakt het koningspaard van Christian Knuvers om de unieke openingszet van de vierde Finbotx GP uit het voeren.

Opvallend is voorts het grote aantal ouders en begeleiders. Ze zitten niet altijd in de barruimte en lopen regelmatig de speelzaal binnen waar de jongste zes groepen schaken. De 24 spelers met de hoogste ratings zijn actief op de eerste verdieping van De Plataan en ook daar komt menigeen een kijkje nemen.

Er is van de eerste tot en met laatste minuut veel strijd. Op het ene bord is het materiaalverschil erg groot, op het andere bord liggen de kansen gelijk. In de partij Maaike Groot – Danny Limmen stijgt de spanning naar het kookpunt. De witspeelster bouwt de stelling goed op, heeft een loper gewonnen en breidt haar materiële voorsprong gaandeweg uit. Maar de klok tikt door. Even lijkt het erop dat het niet gaat lukken om de koning mat te zetten, omdat de Hoornse stukken (dame, loper en paard) voor een veelheid aan pionnen staan. Maaike speelt een pion op, zodat haar loper naar veld b2 kan kijken. Als Danny’s koning naar a1 gaat, brengt ze de dame naar b2. De matzet is uitgevoerd; er staan nog achttien seconden op de klok.

Er zijn meer spannende en sensationele eindspelen. Vooral bij de jongste kinderen kan het alle kanten op. Het valt niet altijd mee om de tijd (twintig minuten per partij) goed te gebruiken en dat kost nog wel eens materiaal. Maar ja, hoe zet je iemand mat? Voor je het weet kan de eenzame koning nergens heen en is het pat. Op de eerste verdieping gebeurt dat niet en het is goed om te zien dat de negen prijswinnaars van de hoogste drie groepen van acht verenigingen lid zijn. Aartswoud (Hoogwoud), Hoofddorp, HWP (Haarlem), Kennemer Combinatie (Haarlem), Opening’64 (Sint-Pancras), Purmerend, De Wijker Toren (Beverwijk) en thuisclub Caïssa-Eenhoorn zijn vertegenwoordigd, als de bekers worden uitgereikt.

Het Finbotx-toernooi krijgt een mooi en passend slot. Ryan Tuinenga en Serdar Halim spelen nog, als de overige deelnemers al klaar zijn. In hun eindspel zijn de belangrijkste stukken overgebleven: de koning en de koningin. En dat zijn alle jongens en meisjes op deze schaakdag.

De Caïssa-Eenhoorn-groep in de speciale clubshirts.

We gaan het competitieverloop in alle groepen langs. In groep 1 treffen twee kanshebbers voor een hoge eindklassering, Guido van Hesselingen en Sam Cornelisse, elkaar meteen in de eerste ronde. De topper krijgt geen winnaar. Na de tweede ronde staan ze bovenaan. Mason Brouwer, ook kandidaat voor de poulezege, verspeelt zijn dame tegen Guido. De Caïssa-Eenhoorn-troef oefent met wit wel druk uit op de open h-lijn, maar zijn opponent geeft de dame terug en heeft in het eindspel een toren meer. Stella Duson en Jelle Kop verliezen eveneens, waardoor vijf spelers op een halfje van het duo staan.

Daarna handhaven Guido, Mason en Sam zich in de top. Mason moet nog wel even aan de bak om zijn tweede plaats veilig te stellen, maar met de remise tegen Sam lukt dat. Met zes winstpartijen op rij tekent Guido voor de fraaie eindscore van 6½ punt. Mason staat op 5½, Sam heeft vijf punten.

De topper tussen Mason en Guido. Bij het Caïssa-Eenhoorn-talent staat de dame naast, bij zwart op het bord. Guido zal het stuk teruggeven, waarna er geen dreiging via de h-lijn meer is en hij het eindspel ingaat met een beslissende materiële voorsprong.

Na twee ronden hebben Chia-Yun Liu, Frederieke Regterschot en Sparsh Patel in groep 2 twee punten. Frederieke – Chia-Yun is een mooie topper in de derde ronde.  De witspeelster is anderhalve maand eerder bij het Nederlands kampioenschap voor de E-meisjes tweede geworden. Ook Chia-Yun heeft NK-ervaring. Zij speelde in de eerste week van augustus bij de C-meisjes en eindigde in de middenmoot. Het HWP-talent wint de toppartij en blijft met Sparsh, die Birk van Ramshorst verslaat, bovenaan staan. Dat duurt zo’n drie kwartier, want in de vierde ronde treffen de twee koplopers elkaar en weer wint Chia-Yun. Ze heeft nu een punt voorsprong op Sparsh. Birk verliest van Krishanth Maheshkumar, waardoor de strijd om de derde plaats spannend wordt.

Krishanth stunt door met de zwarte stukken van Chia-Yun te winnen en zo zijn er met nog één ronde te gaan drie kanshebbers voor de eerste plaats. Ook Sparsh heeft gewonnen; van Frederieke. Uiteindelijk veroveren Chia-Yun – ten kosten van Birk – en Sparsh nog een punt en beslist het onderling resultaat wie eerste (de speelster uit Aerdenhout) en wie tweede wordt. Krishanth Maheshkumar – Sil Winkelaar wordt de enige remise in deze groep, waardoor de witspeler de derde plaats pakt.

Koploopster Chia-Yun Liu neemt het op tegen Krishanth Maheshkumar die de HWP-speelster zal verrassen. Toch wordt ze eerste in groep 2.

Veel bekenden in groep 3. Tymofii Korin, Robin Smit, Mats van Splunter, Bo Stassen en Olav Zult waren twee jaar geleden ook actief op de Finbotx GP. Opvallend: Mats, de latere groepswinnaar, verliest zijn eerste partij. Zo zie je maar: beginnen met een nederlaag zegt niets. Na drie ronden staat hij al op de derde plaats en moet nog spelen tegen Tymofii en Robin die met drie uit drie de koplopers zijn.

In de vijfde ronde trekt Robin de topper tegen Tymofii naar zich toe, maar verliest daarna van Mats. Bij het begin van de slotronde leiden Mats, Robin en Tymofii met vijf punten. Met een aanval met dame (in het centrum) en toren (via de h-lijn) wint Mats ook van het Purmerend-talent en is het onderling resultaat van zijn partij tegen Robin beslissend. Met een punt minder klasseert Tymofii zich als derde.

Mats van Splunter is met dame en toren (op de h-lijn) tegen Tymofii Korin aan de slotaanval bezig.

Joël van de Maarl lijkt wel wat op een jonge André Rieu. De Maastrichtse orkestleider en violist werd zaterdagavond in het televisieprogramma ‘Mindf*ck’ te grazen genomen door illusionist Victor Mids, maar dat lukt niet bij de jonge opponenten van Joël in groep 4. Er zit veel muziek in zijn stellingen. In de derde ronde verslaat hij concurrent Julen Gonzalez Wilson en neemt daarmee een punt voorsprong op de Purmerend-speler, Tessel Schrijver en Tanuj Maheshkumar. Joël speelt in zijn vierde partij remise tegen Tessel en klopt Tanuj in de slotronde. Hij heeft anderhalve punt voorsprong op Tessel (tweede door onderling resultaat) en Tanuj.

Joël van de Maarl aan zet tegen Samuel Schagen.

Door het oneven aantal deelnemers (69 in totaal) zijn er drie groepen met zeven spelers. Dat maakt een ranglijst iets onoverzichtelijker. Toch blijkt na drie ronden in groep 5 dat Joël Groenewoud en Jacob Gerritz de grootste kandidaten voor de groepszege zijn. Ze hebben dan drie keer gewonnen. Er verandert niets in de vierde ronde, als de twee drie punten voorsprong nemen. Jacob is in de vijfde ronde vrij en speelt daarna de topper tegen de Amsterdammer die in de slotronde geen partij heeft. De Purmerend-speler verliest van Joël die zo zeker is van de eerste plaats.

Op de voorgrond groep 5 in de vijfde ronde. De witspelers zijn vlnr Joël Groenewoud, Maarten van Pel en Patryck Dyksinski.

In groep 6 is sprake van een top vier en de overige vier. Na vier ronden staan Thymen Boon en Rajeev Pareffy op honderd procent en hebben Kushal Agarwal en Algirdas Dickus een punt minder. Daaronder is een gat van twee punten met Danny Limmen en Rosa Smit. Thymen zegeviert in de topper tegen Rajeev en speelt daarna remise tegen Algirdas. Hij heeft een halfje voorsprong op Rajeev en Kushal, met nog één partij voor de boeg. Het talent van Oppositie verliest van Kushal en daar profiteert Rajeev van. Door het onderlinge resultaat wordt Kushal tweede en zakt Thymen naar de derde plaats. Grappig is dat broer en zus Niels en Rosa Smit dezelfde jeugdrating (473) hebben en dezelfde score (twee punten).

Tafelleider Daan Zult is bezig met de goede opstelling in groep 6 voor de slotronde. Vooraan rechts Rajeev Pareffy.

In de eerste ronde van groep 7 staat een leuke partij op het programma: Berkhout – Bobeldijk. Geografisch gezien is er nauwelijks verschil, want Bobeldijk ligt bij Berkhout, op een paar kilometer afstand van Hoorn. De clubs liggen verder uit elkaar. Joep Berkhout speelt bij HWP uit Haarlem, Freek Bobeldijk bij de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn. Joep wint overigens. In de tweede ronde verslaat hij Freeks clubgenoot Julian Jong eveneens en is dan de enige met twee uit twee. Dat lukt een ronde later ook Tycho Lim die de schaakdag met een bye (want: oneven aantal) is begonnen. Het Purmerend-talent ziet dat zijn clubgenoot Tijmen van der Meer te sterk is voor Joep en zo krijgen we drie spelers met twee punten, zij het dat Tycho nog een partij te goed heeft. Joep blijft in de topper tegen Tycho zijn concurrent de baas, terwijl Freek zich in de bovenste regionen meldt. Na vijf ronden zijn Joep en Freek 1 en 2, Berkhout en Bobeldijk liggen ook de ranglijst dicht bij elkaar.

Uiteindelijk blijft het voor Joep bij één verloren partij, waardoor de HWP’er bovenaan eindigt. Met nog één ronde te gaan (de koploper is vrij) hebben vijf spelers kans op de tweede plaats. Tycho wint de Purmerend-derby tegen Tijmen en wordt tweede. Vier deelnemers komen uit op een score van vijftig procent – drie partijen gewonnen, drie partijen verloren – en punt 3 van het reglement (1 is onderling resultaat, 2 is SB-score, 3 is onderling resultaat na SB-score) moet er aan te passen komen om de eindklasseringen te bepalen.

En dit is mat, constateert ook tafelleider Richard van der Laan. Na een minuut heeft Joep Berkhout gewonnen van Julian Jong.

Alle ogen in groep 8 zijn gericht op Narek Petrosyan. Met zo’n bekende achternaam moet je wel winnen en het talent van De Wijker Toren doet dat meteen liefst driemaal. Na drie ronden is hij met Boudewijn de Raad koploper. Narek verliest vervolgens van de Caïssa-Eenhoorn-speler die zich daarna niet laat verrassen en op een fraaie score van zeven uit zeven uitkomt. Op de tweede plaats eindigt Narek die 5½ punt verovert. Jelle Baas is met vier punten derde.

Petrosjan is overigens een heel bekende naam in Armenië. We gaan nu een korte taalles geven. In veel landen –  onder meer in West-Europa – wordt het Latijnse alfabet gebruikt, in Oost-Europa is het cyrillische alfabet. Met andere letters. Tigran Petrosjan schrijf je daar als volgt: Тигран Петросян. De één na laatste letter (de я) wordt als ‘ja’ uitgesproken en daarom in de Nederlandse vertaling als ‘ja’ geschreven. De Engelstaligen gebruiken de ‘i’ voor de 'j' en daarom is Tigran Petrosjan in het Engels Tigran Petrosian. Soms wordt in die Engelse vertaling wel eens ‘y’ in plaats van ‘i’ geschreven, dus wie weet: misschien is Narek heel in de verte familie van de oud-wereldkampioen.

Een clubstrijd staat op het punt van beginnen: Niels Kuijper – Jesse van Splunter. Naast de witspeler zit het derde talent van Caïssa-Eenhoorn in groep 8: Boudewijn de Raad.

Van de ene bekende naam naar de volgende. In groep 9 draait het dit weekeinde niet om Bernstein, maar om (De) Wit. In de voetbalwedstrijd AZ – PEC Zwolle scoren Mees en Dani de Wit zaterdag samen drie keer en op zondag scoort James Wit in zijn eentje vijf keer. Het talent van Caïssa-Eenhoorn begint met een zege op Christian Knuvers en staat meteen bovenaan, omdat de andere twee partijen in remise eindigen. Groep 9 is de enige, waar alle spelers dezelfde rating hebben en na twee ronden staat niemand meer op nul.

Op papier zijn ze allemaal even sterk, maar in de praktijk loopt het anders. James verliest in de derde ronde van Oliver Manniën die de leiding overneemt. We krijgen een spannende slotfase. Bora Kovakli wint van Oliver en blijft in de race voor een prijs. In de laatste ronde is de ranglijstaanvoerder vrij en moet James winnen om hem te passeren. Hij verslaat Levi Bernstein en verovert op zijn eerste toernooi een mooie beker. Oliver heeft evenveel punten als Hriday Patel (onderling resultaat is remise) en wordt tweede, omdat de overwinning op James hem meer SB-punten oplevert.

Patstelling in groep 9. Zwart is aan zet en tafelleider Gilles Provoost legt uit dat de koning geen kant op kan. Hij mag zichzelf niet schaak zetten. Oliver Manniën (links) en Hriday Patel luisteren aandachtig.

Zo zit het eerste Noord-Hollandse grandprix-toernooi sinds maanden erop, maar is het tweede in aantocht en dat wordt ook een speciale. De Wijker Toren houdt zijn GP op zondag 12 december in sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee, waar een maand later wereldkampioen Magnus Carlsen, de Nederlandse trots Anish Giri en Jorden van Foreest en meer internationale toppers in actie komen voor het Tata Steel-toernooi. Dat moet voor iedere jeugdspeler een geweldige ervaring zijn. Op de plek waar je zit, schaakt begin 2022 een grootmeester.

En tenslotte: nog meer foto’s.

Spelers en publiek zijn massaal toegestroomd om de start van de vierde Finbotx GP mee te maken.

Ben Takken heet als beheerder van De Plataan deelnemers en toeschouwers welkom en...

...heeft voor het openingswoord van het toernooi de microfoon gegeven aan Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen.

De eerste uitslag kan op papier. Victor Kiewit de Jonge verliest door mat achter de paaltjes van Ryan Tuinenga. Tafelleidster Annemieke de Vries vertelt de witspeler dat het altijd handig is een gaatje maken, met h3.

Oliver Manniën op weg naar de overwinning?

Oei, gaat dat wel goed in de partij tegen Hriday Patel?

,,Wat nu?’’ vraagt Oliver. ,,Ik kan met mijn koning nergens naar toe’’, zegt Hriday.

Want dit is de eindstelling.

Tafelleider Ger Roos in gesprek met de groep 4-spelers. Komt de ontbrekende deelnemer nog?

De pauze tussen twee rondes gebruikt Ger om aan jonge talenten iets te vertellen over een stelling. Het witte paard op f3 wordt tweemaal aangevallen (door loper en dame) en hoe ga je dat stuk tweemaal verdedigen?

Maaike Groot showt het nieuwe clubshirt van Caïssa-Eenhoorn.

Met op de achterkant club- en sponsornaam.

Alec Borgemeester en Jacob Gerritz zitten nog in de opening. De Caïssa-Eenhoorn-speler bekijkt wat hij met de vroege damezet van zwart aan moet.

'Say jes to chess’: de partij van de Jesses. Jesse van Splunter aan zet tegen Jesse Baas.

Het lijkt erop dat er wat bijzonders gaat gebeuren. Heeft witspeler Niels Kuijper in zijn partij tegen Victor Kiewit de Jonge een zet met de zwarte toren in gedachten?

Suzanne Azier moet verdedigen tegen Robin Smit.

En Robin zal nu zijn toren in veiligheid moeten brengen.

Vice-kampioene van Nederland Frederieke Regterschot (bij de E-meisjes) in een gewonnen eindspel tegen Birk van Ramshorst.

Gastvrouw Petra Brouwer en gastheer Sander Bischoff bemannen de bar. Koffie en frisdrank, tosti’s en broodjes kaas, chips en snoep, alles is voorradig op de Finbotx GP.

Voor de derby tussen de Caïssa-Eenhoorn-spelers Freek Bobeldijk (wit) en Julian Jong moet clubvoorzitter en organisator Robbert van Dijkhuizen als klokinsteller aan de slag.

En dan kan de partij met een combinatie van een box en een high five beginnen.

Freek is bezig met een loperzet.

Julian speelt de g-pion.

Overzicht van de zaal op de eerste verdieping, waar de groepen 1, 2 en 3 zitten.

Mason Brouwer kijkt ernstig in zijn partij tegen clubgenote Stella Duson.

Stella lijkt meer tevreden over de stelling te zijn.

Concentratie bij Mats van Splunter. Op de achtergrond de toren van de Lourdeskapel.

Coronamaatregelen. Ben Takken veegt regelmatig alle deurknoppen schoon.

De jaarlijkse prijsvraag.

Het zijn er welgeteld 264.

Benieuwd wat Levi Bernstein invult.

Sander Bischof heeft de uitslag bekend gemaakt. Max Wijnstra zit er het dichtst bij (256) en wint de eerste prijs, terwijl Alec Borgemeester goede tweede is.

Concentratie bij Daan Zult. De tafelleider van groep 6 controleert of iedereen op de goede plaats zit.

Zo vader zo zoon. Concentratie bij Olav Zult die controleert of hij tegen Tymofii Korin het goede plan bedenkt.

En tussen de bedrijven door is er tijd om even bij te praten.

Tafelleider Gilles Provoost kijkt naar de bijzondere stelling in de partij Levi Bernstein – Oliver Manniën.

Die ziet er zo uit.

De spelers in groep 4 zijn in diep gepeins verzonken, als ze met hun partijen uit de vijfde ronde bezig zijn.

Nogmaals groep 4.

Joël van de Maarl heeft tegen Koen van de Beek met Lxc7 zijn pion achterstand weggewerkt.

Danny Limmen is er zojuist achter gekomen dat hij met … Dd7 iets heeft gemist. Zijn loper op b4 staat aangevallen door de pion van Maaike Groot op a3.

Het wordt er niet gemakkelijker op. Na Dh7+ is de koning naar de zesde rij gegaan, maar de dame op c7 hangt.

Inmiddels staat Maaike duidelijk gewonnen en is het zaak de koning zo snel mogelijk mat te zetten. Daar heeft ze iets meer dan drie minuten voor.

De klokt loopt door. Nog een minuut en zeven seconden.

Nog 23 tellen.

Het is gelukt. Maaike heeft Da2# gespeeld en zet haar klok stil. Ze heeft achttien seconden over.

Clubgenoten zoeken elkaar op. Joël van de Maarl, Stella Duson en Mats van Splunter zijn toeschouwers bij de vluggerpartij van tafelleider Martijn de Wit en Mason Brouwer.

Niels Smit heeft c3 gespeeld om het paard op b4 weg te jagen.

Rosa Smit, zus van Finbotx-deelnemers Niels en Robin, staat er goed voor tegen Algirdas Dickus. Ze heeft twee pionnen minder, maar een toren extra.

Het talent van schaakclub Aartswoud zal een paardzet doen.

Een belangrijk moment in de partij. Als je materiaal voor staat, is ruilen vaak goed. Rosa is aan zet en wil haar paard in veiligheid brengen, maar met de koning het witte paard slaan is beter.

Dit lijkt een beetje op synchroonschaak. Caïssa-Eenhoorn-speler Niels Kuijper gebruikt zijn rechterarm, clubgenoot Jesse van Splunter zijn linkerarm voor het uitvoeren van een zet.

De laatste ronde alweer. Boudewijn de Raad heeft de f2-pion van Niels Kuijper te pakken.

Sparsh Patel zorgt met zijn dame op h7 voor dreiging. Maren Veldt bedenkt een plan om goed te verdedigen. Beiden hebben de herinneringssleutelhanger van de vierde Finbotx GP al gekregen.

Groep 3 tijdens de slotronde in beeld.

Olav Zult zal tegen Alexander Regterschot het paard op c2 naar het centrum spelen, waardoor zijn dame ook actiever wordt.

De Finbotx-schaakdag krijgt een mooi einde, als in de laatste partij – met Ryan Tuinenga (links) en Serdar Halim – alleen de koningen en de koninginnen nog op het bord staan.

Sander Bischoff heeft de aanmoedigingsbeker van de vierde Finbotx GP aan Sam Veldt gegeven. Rechts Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen.

Een sportief gebaar van Mason Brouwer. Hij is gebrand op de hoofdprijs, maar moet met de tweede plaats genoegen nemen. De Caïssa-Eenhoorn-speler feliciteert winnaar Guido van Hesselingen. Tussen hen in Sam Cornelisse, derde in groep 1.

Het erepodium van groep 1. Vlnr Mason Brouwer (2), Guido van Hesselingen (1) en Sam Cornelisse.

Het erepodium van groep 2. Vlnr Sparsh Patel (2), Chia-Yun Liu (1) en Krishanth Maheshkumar.

Het erepodium van groep 3. Vlnr Robin Smit (2), Mats van Splunter (1) en Tymofii Korin.

Het erepodium van groep 4. Vlnr Tessel Schrijver (2), Joël van de Maarl (1) en Tanuj Maheshkumar.

Het erepodium van groep 5. Vlnr Jacob Gerritz (2), Joël Groenewoud (1) en Patryck Dyksinski.

Het erepodium van groep 6. Vlnr Agarwal Kushal (2), Rajeev Pareffy (1) en Thymen Boon.

Het erepodium van groep 7. Vlnr Tycho Lim (2), Joep Berkhout (1) en Emirhan Akin.

Het erepodium van groep 8. Vlnr Narek Petrosyan (2), Boudewijn de Raad (1) en Jesse Baas.

Het erepodium van groep 9. Vlnr Oliver Manniën (2), James Wit (1) en Hriday Patel.

4 thoughts on “Finbotx GP met Petrosyan en Bernstein

  1. Piet,
    Achter ‘Purmerend-speler’ staat een komma. Met hem wordt Julen Gonzalez Wilson bedoeld. Joël van de Maarl wint in de derde ronde van hem en staat dan een punt voor op drie spelers: Julen, Tessel Schrijver en Tanuj Maheshkumar. Tessel is mooi op de tweede plaats geëindigd, dus de hele Heerhugowaard-afvaardiging valt in de prijzen.

Reacties zijn gesloten.