Het Manuel Bosboom-boek: vooral naspelen

Aan het einde van een mooie schaakdag staat in het Volendamse café-restaurant De Groene nog steeds een doos op de stamtafel. Terwijl verschillende spelers van het NHSB-rapidkampioenschap met elkaar praten, loop ik naar de tafel. Manuel Bosboom en kersvers kampioen Hing Ting Lai hebben het over hun partij en ik kijk in de doos. Er ligt nog één exemplaar van ‘Chess buccaneer’ in. Ik ben precies op tijd om die te kopen. Zoals enkele tientallen schaakvrienden eerder op de dag hebben gedaan.

‘Chess buccaneer’ heeft als ondertitel ‘The life and games of Manuel Bosboom’ en is, door Peter Boel en Merijn van Delft, in het Engels geschreven. Zo hoort het ook. De Zaandammer is een unieke schaker die internationale belangstelling verdient. In Westfriesland vooral bekend als snelschaak- en rapidspecialist. Als HSV De Eenhoorn op 10 april 2010 voor de eerste keer de organisatie heeft van het NHSB-snelschaakkampioenschap, is Manuel erbij. Hij wordt in De Huesmolen tweede, achter Dimitri Reinderman. De oud-Hoornaar komt evenwel uit voor Schrijvers/Rotterdam, waardoor de titel naar de Zaandamse deelnemer gaat. Manuel Bosboom maakt regelmatig de rit naar Hoorn, en later Zwaag. In De Kreek verovert hij nog tweemaal het kampioenschap.

Ook bij het Anders dan Anders-toernooi in Abbekerk, met verschillende speeltempi, eindigt hij regelmatig in de top. In 2017 samen met Hing Ting Lai bovenaan, in 2019 samen met Danny de Ruiter. In de jaren negentig kan hij zijn specialisme verschillende keren tonen op het snelschaaktoernooi van Aartswoud. ,,Afterwards Manuel won blitz tournaments again in Apeldoorn (ahead of Knoppert; 12/13) and Hoogwoud (ahead of Barsov and Ye Rongguang)’’, is op pagina 117 te lezen.

Rapid- en snelschaakspecialist Manuel Bosboom heeft in Abbekerk in de opening Caïssa-Eenhoorn-speler Bert Spil al flink onder druk gezet. Hing Ting Lai, aan het eerste bord, moet nog beginnen.

Maar ‘Chess buccaneer’ gaat niet over 5-, 10-, 15- of 20-minutenpartijen, als klassiek schaker is Manuel Bosboom ook een topper. In het seizoen 2007-2008 stelt de schaakbond de schoonheidsprijs in voor elke ronde in de meesterklasse. De eerste gaat naar Manuel Bosboom, als schaaktalent opgegroeid bij Het Witte Paard. Zijn ploeg Homburg/Apeldoorn neemt het in de eerste ronde op tegen Het Witte Paard… uit Sas van Gent. Tegen het Belgische talent en FM-speler Thibaut Maenhout besluit de Zaandammer op de dertiende zet (!) tot een paardoffer, doet op de 29e zet de kwaliteit in de aanbieding – zwart gaat daar overigens niet op in – en ziet even later de dreiging van een mat in één. Maar wit is aan zet, pareert het gevaar en zijn slotzet is het begin van een mat in acht.

 

Een mooie partij is zeker die tegen Hing Ting Lai tijdens het open NK van 2018. Beide spelers hebben regelmatig tegenover elkaar gezeten in snelschaak- en rapidtoernooien, maar het aantal klassieke duels ligt een stuk lager. De Open Hoorns-kampioen gaat overigens komende zaterdag van start in de NK-finale, een dubbelrondige vierkamp in het hoofdkantoor van sponsor Deloitte in Rotterdam.

Hun partij van ruim drie jaar geleden in Dieren staat in het hoofdstuk ‘Curiouser’. De beste vertaling van de kop is ‘Kan het nog gekker?’ Aanvankelijk is er sprake van een redelijk normale strijd die een iets betere stelling voor wit (Hing Ting Lai) oplevert. Het spektakel begint met Manuels kwaliteitsoffer op de 29e zet, waarna je in de tweede helft van de partij ogen te kort komt. In het boek is de stelling na 35. … Kf6 – om een schaak op te heffen – opgenomen. Wit laat zijn c-pion promoveren en dan staan al zijn stukken (vier) aangevallen.

 

Hoe het afloopt? Koop het boek (bij New in Chess) en je weet het. Er staat veel informatie in over de schaakloopbaan van Manuel Bosboom, maar ‘Chess buccaneer’ is er vooral om de partijen na te spelen.

De behendigste schakers van Nederland? Manuel Bosboom en Hing Ting Lai, broederlijk zittend op een biljarttafel tijdens het Anders dan Anders-toernooi in Abbekerk.