Toekomstige chessqueen laat Degoschalm/Revanche stralen

Er simultaanschaakt weer een Van Foreest in Westfriesland. Bijna 111 jaar na de eerste zetten van Dirk van Foreest en vijf generaties verder loopt Machteld van Foreest haar rondjes op de eerste verdieping van De Schalm. Het dorpshuis en culturele hart van Westwoud bestaat een halve eeuw en een van de jubileumactiviteiten is een wedstrijd van dertien schaakliefhebbers contra het Groningse talent.

Simultaangeefster Machteld van Foreest en Renate Spruit boxen elkaar prettige partij.

Voor menig speler van Caïssa-Eenhoorn is De Schalm bekend van de bondspartijen tegen De Schalmloper, Degoschalm en tegenwoordig Degoschalm/Revanche. En ook van de gezellige eindejaarstoernooien. Bij de simultaanwedstrijd van gistermiddag was nog één tafel onbemand en schrijver dezes kreeg een uitnodiging om mee te doen. De schaakclub uit Westwoud kan een prachtige en sfeervolle zaal gebruiken, waar een compact rondje voor de simultaanspeelster is gemaakt. In een tijdsbestek van zo’n twee uur haalt ze de fraaie score van 88 procent: elf partijen gewonnen, één remise, één verloren.

En hoe deed de eerste Van Foreest dat in Westfriesland? Dirk van Foreest, officieus Nederlands kampioen van 1885, 1886 en 1887, had begin maart 1911 – de exacte datum is niet bekend – negentien opponenten. Hij was op uitnodiging van de Hoornsche Dam- en Schaakclub naar café Jan Pieterszoon Coen gekomen en versloeg in vier uur zestien man. P. Druif (Spanbroek), Johan Hinke (Spierdijk) en Koen de Vos (Hoorn) smaakten het genoegen de nationale topper op een nul te trakteren. Een percentage van 84 derhalve.

Een aardig detail is dat Machteld 107 jaar later in hetzelfde café ook heeft gespeeld. In 2018 vormde ze met Loek van der Hagen een duo in JP’s Kroegloperstoernooi dat toen gewonnen werd door haar broer Lucas (met Hing Ting Lai).

Maar we schaken nu niet in Hoorn. Degoschalm/Revanche is een club die in Westwoud probeert het dorpsschaakleven in stand te houden. In de loop der jaren is er in de dorpen, overal in Nederland, veel verdwenen. Niet alleen winkels, ook verenigingen. Degoschalm is de fusieclub van Degona (Venhuizen) en De Schalmloper (Westwoud) en inmiddels is Revanche bij de twee ingetrokken. Officieel bestaat de schaakvereniging uit Wervershoof niet meer, maar leeft wel voort in de naam.

Er zijn de afgelopen tijd enkele leden bijgekomen, waardoor de clubcompetitie zestien deelnemers telt. Als enige vrouw doet Renate Spruit het met de vierde plaats uitstekend en in de simultaanwedstrijd zit jeugdspeler Dion Brandt aan een van de tafels. Hij schaakt zelfs tweemaal tegen Machteld van Foreest. Als de 14-jarige Groningse – in het bezit van vier nationale jeugdtitels – heeft gewonnen, wordt het bord omgedraaid en volgt er nog een partij met Machteld die ditmaal de zwarte stukken gebruikt.

Dion Brandt aan zet tegen veelvoudig Nederlands jeugdkampioene Machteld van Foreest.

Het bord is omgedraaid. Dion probeert met wit revanche te nemen tegen de Nederlandse topspeelster.

Dorpshuis De Schalm, op 4 november 1971 geopend, is niet alleen voor het regionale schaken een sieraad van de samenleving. Tal van verenigingen hebben er hun thuis, variërend van sporters, vriendenclubs en klaverjassers tot schilderliefhebbers, huisvrouwen en zangkoren. Allemaal hebben ze een verzoek gekregen om een bijdrage aan de viering van het 50-jarig bestaan te leveren. Zo wordt er op deze zaterdag ook een escape-room gespeeld en menig schaker zal wellicht even hebben gedacht of er tegen Machteld nog een ontsnappingsruimte te vinden is.

Voor mezelf is die er dankzij twee impulsieve zetten: 19. … b5 en 40 … g5+. In de aanloop naar de simultaanwedstrijd heb ik haar recente witte NK-partijen bekeken, met steeds 1. e4 als openingszet. Machteld heeft in Westwoud een gevarieerd repertoire, met bovendien 1. g3 en op mijn bord 1. d4. Daar gaat dus de voorbereiding!

De witspeelster staat steeds iets beter en 19. c5 vind ik een vervelende zet. Er is een open d-lijn, waarop zij al een toren heeft. Veld d6 is zeer geschikt voor het stuk en te zijner tijd misschien ook voor haar paard en ik overweeg om zelf voor torenruil te gaan om veld f8 vrij te maken voor mijn loper. Als een simultaangever voor het bord staat, moet je meteen een zet doen en nu aarzel ik even. Na vijf seconden volgt 19. … b5 en hoop op en passant. Die voortzetting komt er niet, maar de b5-pion is in het eindspel goud waard. Ik raak een pion achter en vindt de escape-room met eeuwig schaak; mede door de damezet ... Df4+. De Groningse koning kan via de open d-lijn niet naar c4 vluchten.

Het komt zelden voor dat een simultaangever honderd procent scoort. Ook Machteld van Foreest loopt tegen een nederlaag aan. Een voorzitter van een vereniging moet het goede voorbeeld geven en op deze zaterdagmiddag doet Rob van Gageldonk dat. De preses van Degoschalm/Revanche is overigens ook regerend clubkampioen, de huidige koploper en de speler met de hoogste rating (1835). Dat hij voor de enige winstpartij zorgt, is in dat opzicht een minder grote verrassing.

Degoschalm/Revanche kan terugzien op een prachtige schaakmiddag. De gastvrijheid van beheerder Roel Zilver is groots, de club zelf straalt door in moeilijke tijden toch iets te ondernemen. Er ligt al zoveel nadruk op wat niet mag, in Westwoud wordt gekeken naar wat wel kan. De simultaanwedstrijd eindigt met een gezellige nababbel rondom de hoofdrolspeelster. Stond de afgelopen dagen prinses Amalia in het nieuws, in Westwoud presenteert Machteld zich als een toekomstige chessqueen.

Het begin van de schaakmiddag in De Schalm. Bestuurslid Gerard Broersen heet hoofdrolspeelster Machteld van Foreest welkom.

Het eerste rondje van Machteld en op weg naar de eerste zet tegen Dion Brandt.

De sfeervolle speelzaal van Degoschalm/Revanche. Aan de overzijde (aan de kopkant) zit clubkampioen Rob van Gageldonk

De zaal vanuit een andere hoek. Koos Schipper doet een zet, terwijl alle clubgenoten aan die kant in diep gepeins zijn verzonken.

Rob van Gageldonk heeft met zwart van Machteld van Foreest gewonnen en probeert het met wit ook te doen.

De simultaangeefster oogt meer ontspannen dan Bas Doodeman.

Renate Spruit, toptienspeelster van Degoschalm/Revanche, aan zet tegen de Nederlandse toptienspeelster Machteld van Foreest.

Nico Reus speelt een koningszet in het eindspel tegen Machteld van Foreest.

De nababbel met een toekomstige chessqueen. Vlnr de simultaandeelnemers Gerard Broersen, Rob van Gageldonk, Renate Spruit en George Tadrous praten met Machteld van Foreest over de schaakmiddag in De Schalm.

Als dank voor haar komst naar Westwoud heeft penningmeester Gerard Broersen (derde van rechts) Machteld van Foreest een cadeautje gegeven.

 

3 thoughts on “Toekomstige chessqueen laat Degoschalm/Revanche stralen

  1. Hoi Co,
    Ik sluit me volledig aan bij Nico
    Heel mooi geschreven Co
    Bedankt voor je medewerking.
    George Tadrous

  2. Ik was bang dat er veel volk op af zou komen en dat leek mij gezien de huidige Corona besmettingen niet zo’n goed idee. Maar nu zie ik dat dat wel meevalt en denk ik toch jammer eigenlijk dat ik niet meegedaan heb. Ook gezien dit mooie verslag heb ik het toch goed mee kunnen beleven. Goed gedaan Co.

Reacties zijn gesloten.