Katharina Ricken verrassend landskampioene NK internet

Katharina Ricken is de verrassende winnares van het NK internet voor vrouwen. Het Duitse talent met een Nederlands schaakpaspoort – ze speelt bij Purmerend – versloeg vanmiddag in de finale Maaike Keetman met 5½-½.

Het 3-minutenschaak achter de computer zorgde voor veel spectaculaire partijen en ook grote uitslagen. Maaike Keetman schakelde in de halve finale Arlette van Weersel uit. Onze clubgenote verloor met 1-4 en Anne Haast (nationaal kampioene in het klassieke schaak) moest eveneens met die cijfers buigen voor Katharina Ricken.

Acht vrouwen kwamen uit in het slottoernooi. In de kwartfinale schakelde Arlette Iozefina Werle uit met 3-2. In de kwartfinale draaide het om drie winstpartijen, in de halve finale om vier en in de finale om vijf.

Zowel Katharina als Maaike had zich voor het slottoernooi geplaatst via twee kwalificatietoernooien. De speelster van De Waagtoren won de eerste, de speelster van Purmerend de tweede. Daarin eindigde Robin Duson, als tweede Caïssa-Eenhoorn-vertegenwoordigster, achter haar en titelverdedigster Anna-Maja Kazarian als derde.