Een rode lantaarn met lichtpuntjes

Caïssa-Eenhoorn 3 is halverwege. De debutant in de vierde klasse van de KNSB-competitie kreeg zaterdag in zijn vierde competitiewedstrijd weinig kansen van subtopper De Waagtoren 3 (2½-5½) en blijft met één punt onderaan staan. HWP 3 en Aartswoud, twee titelkandidaten, zijn de eerstvolgende tegenstanders en de mogelijkheid om de rode lantaarn over te dragen aan een andere ploeg is niet groot.

Kevin de Rooij (links) en Alex Albrecht, de kopmannen van Caïssa-Eenhoorn 3 en De Waagtoren 3 boksen elkaar prettige partij.

Toch zijn er enkele lichtpunten. David Groen (teamleider dit seizoen) en Steven de Waart hebben zich laten gelden als waardige spelers op vierdeklasseniveau. Drie jeugdspelers maken de sfeer van de zaterdagcompetitie mee. Als invaller kan Jelle de Jong terugzien op een goede remise in de eerste ronde. Xander Kaptein is basiskracht die op zijn eerste succes wacht, maar wel redelijke partijen speelt. Voor hem is het vooral ervaring opdoen en veel leren van wedstrijden op dit niveau. Kevin de Rooij onderstreept zijn talent en is met twee zeges en twee remises nog steeds ongeslagen. Driemaal nam hij plaats aan het eerste bord.

Tegen de Alkmaarders zette Kevin het eerste resultaat op het scorebord. Hij had het tegen de ervaren Alex Albrecht niet gemakkelijk. De oud-voorzitter van De Waagtoren had een loper op h4 kunnen insluiten, maar stond toe dat de jonge zwartspeler het stuk tegen twee pionnen offerde en meteen aanvalskansen had. Die leverden Kevin nog een pionnetje op, waarna na 25 zetten de vrede werd getekend.

Arend Stapel nam plaats tegenover een bekende: Bert Buitink. Bert is vanaf halverwege de jaren zestig zo’n vijftien seizoenen lid van Caïssa geweest en veroverde drie keer het clubkampioenschap. Met wit nam hij na twintig zetten het initiatief en zorgde voor enige druk op de koningsvleugel. Arend kwam die fase schadevrij door en de twee leken op remise af te stevenen. Dameruil verstoorde de balans in Hoorns nadeel. Zwart had in een eindspel met lopers van dezelfde kleur een geïsoleerde d5-pion die hij niet kon verdedigen. Daarna zouden ook zijn a- en b-pion in groot gevaar verkeren, maar toen had hij zijn oud-clubgenoot al gefeliciteerd.

Arend Stapel neemt het met zwart op tegen een oude bekende: Bert Buitink.

Bert Buitink, voormalig clubkampioen van Caïssa, denkt na.

Een meevaller was de overwinning van Aad Laan. Rob Freer veroverde in het vroege middenspel een centrumpion en bouwde een solide stelling op. Hij haalde echter op de dertigste zet een ijzersterk paard op c4 weg en dat bood wit de gelegenheid om via de c-lijn in de Alkmaarse defensie te komen. De a- en b-pion werden opgeruimd en promotie kon de zwartspeler alleen verhinderen door een toren te geven. Het was slechts uitstel van executie.

Op het bord ernaast kreeg Wout Druijf weinig kans van de talentvolle Tycho Bakker die in de laatste editie van het Oscar Romero Open Hoorns achter David Verweij en Toine Molenaar in groep B gedeeld derde werd. Er zat ook 255 ratingpunten verschil tussen beide spelers. Tycho offerde een loper op h6 om de zwarte koningsstelling open te breken en de daaropvolgende aanval kon Wout niet afslaan.

David Groen behaalde een keurige remise tegen Marten Coerts. Na een moeizame eerste helft van de partij had de Caïssa-Eenhoorn-speler de controle over de stelling terug en verkreeg mede dankzij een beter loperpaar zelfs licht positioneel voordeel. Het zware materiaal werd geruild, waarna beiden beseften dat er niet veel meer dan een halfje in zat.

Nizar Alayoubi kon zijn stunt van de vorige bondswedstrijd (remise tegen een 1900-opponent) niet herhalen. De opening tegen Max Hooijmans verliep niet helemaal goed en dat kostte hem een pion en de rokade en Nizar keek na een flinke afruil tegen een beroerde stelling aan. Die was niet te repareren. Uiteindelijk hielden beiden een paard over, maar het Alkmaarse kon uitstekend naar de zwakke plekken in de witte verdediging springen en met een keurig vervolg stelde Max de winst veilig.

Max Hooijmans, met zwart, aan zet tegen Nizar Alayoubi.

Steven de Waart deelde het punt tegen Ruud Niewenhuis. Het ging lang gelijkop. Beetje bij beetje ontstond er iets van een Hoorns plusje. In een toreneindspel met lopers van gelijke kleur namen de Alkmaarse stukken een verdedigende plek in. Tegenover Ruuds pionnenmeerderheid op de koningsvleugel stond een witte vrijpion op b4. Om een vervelend schaakje op a2 te voorkomen speelde Steven 30. Td2. Hij had met 30. La7 de a-lijn kunnen afsluiten om vervolgens met zijn b-pion door te lopen. Nu volgde wat later torenruil en met zetherhaling werd de vrede getekend.

Xander Kaptein speelde de langste partij van de middag. Rond de twintigste zet zag het er even slecht uit voor hem, maar toen tegen Jan Poland alleen de torens en een elftal pionnen (eentje meer voor de voorzitter van de Noordhollandse Schaakbond) op het bord stonden, mocht de zwartspeler nog hopen op een succesje. Met 38. … Te1 waren er zelfs remisekansen. Er werden wat pionnen geruild en toen de jonge Hoornaar een vrijpion op g5 probeerde af te stoppen, zat er opeens een matzet in de stelling.

Tegen NHSB-voorzitter Jan Poland vecht Xander Kaptein voor remise. Iets verderop zijn ook Steven de Waart (rechts) en Ruud Niewenhuis nog bezig.