Robin Duson schittert in Maastricht

Ze had drie weken geleden in het zuiden al warm gedraaid (een score van vijftig procent in het WLC-toernooi in Eindhoven) om in het pinksterweekeinde in Maastricht te schitteren. Robin Duson zegevierde in de B-groep van het BPB/Limburg Open met een fraai puntentotaal van zes, in zeven ronden.

Robin Duson wordt gefeliciteerd door Thomas Looschelders. De Caïssa-Eenhoorn-speelster wint de B-groep van het Limburg Open.

Het was een mooi gezicht op eerste pinksterdag. In een volle sporthal De Geusselt hadden Robin en haar schaakvriendin Alisha Warnaar drie uit drie gehaald en zaten daarom in de ochtendpartij tegenover elkaar. De twee stonden samen bovenaan, maar kregen na hun remise gezelschap van nog drie deelnemers. Onze clubgenote versloeg Jorik Klein, terwijl Alisha het punt deelde met André Kienitz. De Duitser snoepte ook Robin een halfje af, waardoor bij het begin van de slotronde de top drie internationale allure kreeg. Met vijf punten leidden Robin Duson (Nederland), Tom Barbé (België) en Thomas Looschelders (Duitsland) het veld van 118 man. De oud-Nederlands jeugdkampioene had zwart tegen laatstgenoemde, de Belgische concurrent nam het op tegen Daniël Lichtmannecker die op een halfje volgde. Die partij eindigde in remise.

Robin sloot het toernooi in een geweldige stijl af. Ze ging er vol voor en weigerde een remise-aanbod. In het eindspel had Thomas vijf verbonden pionnen en zijn opponente een isolani op d6 en een vrijpion op de a-lijn. Hij beschikte echter niet over goede velden voor de witten stukken (toren, loper, paard), terwijl die van Robin veel actiever waren. Ze snoepte her en der pionnen en werd uiteindelijk na een lange zit gefeliciteerd door de schachfreund van SG Kaarst, waar de schaakafdeling van vergelijkbare grootte is als die van Caïssa-Eenhoorn. Na haar drie nationale jeugdtitels behoort de eindzege in Maastricht tot de grootste successen van Robin.

De beslissende fase in groep B. In sporthal De Geusselt is Robin Duson op weg naar haar overwinning op Thomas Looschelders, terwijl naast haar mede-koploper Tom Barbé op remise zal blijven steken tegen Daniël Lichtmannecker.

Kevin de Rooij vertegenwoordigde onze club eveneens in groep B. Na vijf ronden – met een gemiddelde ratingtegenstand van boven de 1900 – had hij drie punten. Het op pinkstermaandag behaalde halfje deed Kevin naar de gedeelde 47e plaats zakken, met desondanks een mooie TPR van 1854.

Net als Robin zegevierde Lucas van Foreest in de A-groep met zes punten. Onze clubgenoten konden in het veld van 130 deelnemers geen rol van betekenis spelen. Met 3½ uit zijn laatste vier partijen haalde Henk-Jan Visser nog redelijk op en werd met vier punten gedeeld 27e. Peter Doggers grossierde in remises (zes in totaal); die tegen twee FIDE-meesters en de Poolse vrouwengrootmeester Anna Warakomska (meesterklassespeelster bij Groninger Combinatie) waren zeker goed te noemen. Hij eindigde met drie punten als gedeeld 78e. Ardjan Langedijk belandde met 1½ punt in de onderste regionen.