Nationale jeugdsnelschaaktitel voor Robin Duson

Robin Duson heeft haar afscheid van de jeugdcategorie gevierd met het veroveren van een nationale titel. Onze clubgenote nam zondag deel aan het NK snelschaken en was in de A-categorie (tot en met 20 jaar) de hoogst geklasseerde deelneemster. Bij de deelnemers werd grootmeester Casper Schoppen kampioen.

Er werd gesnelschaakt in zwembad H2O in Harmelen en voor de meeste van de tweehonderd jeugdspelers was het ongetwijfeld een sprong in het diepe: achttien partijen op één dag. Het speeltempo bedroeg drie minuten en per zet twee seconden toegevoegde tijd. In de A-groep had Robin concurrentie van Rolinde den Heijer, Veronique Bogouslavskii en Marlinde Waardenburg. Het veld telde 24 namen, maar iedereen had negen opponenten. Er werd met wit en met zwart tegen elkaar gespeeld.

Na acht ronden stonden Rolinde, Marlinde en Robin op vijf punten. Vier partijen later had de 20-jarige Caïssa-Eenhoorn-speelster een punt voorsprong op Rolinde genomen. Vervolgens zaten Tim Grutter (vice-kampioen) en Casper Schoppen tegenover haar en die waren met beide kleuren te sterk. Veronique kwam langszij, maar bleef tegen Ywein Veldhuizen op een halfje uit twee steken. Robin versloeg Ryan Busa tweemaal en pakte met tien punten de zevende plaats in de eindstand. Rolinde den Heijer finishte op negen punten (veertiende), Veronique Bogouslavskii op 8½ punt (zeventiende).