Goede vangst voor Arend Stapel

‘Aan een goede visser ontsnapt ook wel eens een makreel’ is een bekend spreekwoord. De vissen moeten zich tijdens de achttiende editie van 'Schaken op de Dijk' hebben rotgelachen, want een hele fuik vol is weggezwommen. Mijn deelname aan het rapidkampioenschap van de NHSB is bepaald niet om over naar huis te schrijven. In vier partijen een visje uitgegooid (lees: een stuk weggegeven), bij de drie andere partijen zitten kijken als een snoek op zolder. Weer een goede of veelbelovende stelling verknald.

Arend Stapel, de enige prijswinnaar van Caïssa-Eenhoorn in Volendam, aan zet in de eerste Hoornse derby van de dag.

Over het algemeen gaat het half november wel goed in het sfeervolle café-restaurant De Groene. Aan de voorbereiding ligt het ook niet. We zijn niet ’s nachts gaan vissen om overdag de netten te drogen. Na een gezellig ritje in de auto met clubgenoot Nizar Alayoubi en een gezonde wandeling op de Dijk zijn we ruim op tijd om ons aan te melden bij Jan Veerman ‘Kluit’. Tal van schaakvrienden maken een praatje, lopen rond of spelen een vluggertje. We voelen ons als een vis in het water.

Je zou kunnen zeggen dat Caïssa-Eenhoorn door ruim zeven man is vertegenwoordigd in Volendam. Fred Avis en Bert Spil schaken in groep A, Co Buysman, Aad Laan, Ger Roos en Arend Stapel in – zo is de bedoeling – groep C en Nizar Alayoubi in groep D. Dat ‘ruim’ geldt voor het jonge Heerhugowaard-lid Kacper Paraszczuk, die de afgelopen maanden op de jeugdavonden van Caïssa-Eenhoorn enkele partijen heeft gespeeld. Nog net op tijd wordt ontdekt dat hij niet is ingedeeld. Om toch vijf groepen met achttallen te behouden geeft organisator Jan Veerman zijn plek aan Kacper die door zijn rating in groep E belandt. Jans naam komt in groep B voor en door de noodgedwongen verschuivingen ‘promoveert’ Aad Laan. Het betekent dat in groep C het aantal Hoornse derby’s wordt gehalveerd: van zes naar drie.

De eerste is al meteen in de eerste ronde: schrijver dezes-Arend Stapel. Ik heb mijn fototoestel meegenomen en het is lastig om van de partij een foto te maken en gelijktijdig een zet te doen. Gelukkig is René Schilder aanwezig. Hij fotografeert voor de NIVO (Nieuw Volendam), de abonneekrant in het IJsselmeerdorp. Hij wil met mijn toestel wel enkele foto’s maken en het resultaat verraadt zijn vakmanschap. Daardoor kan ik me concentreren op de partij die in een spectaculaire fase plotseling omslaat. Ik heb een spiering uitgegooid om een kabeljauw te vangen, maar vis uiteindelijk achter het net. Een onverwachte penning gooit roet in het eten.

Het is de voorbode voor een weinig succesvolle schaakmiddag. We blijven kalm als een zalm, want je kunt nooit weten waar een paling kruipt. In de vijfde ronde tegen clubgenoot Ger Roos gaat het van een leien dakje. Twee pionnen voor, prachtige stelling en een zee van tijd meer. Een onnodige torenruil in het eindspel zorgt ervoor dat Ger tussen de mazen van het net kan vissen. Met lopers van ongelijke kleur is hij creatief genoeg om het halfje niet te laten ontsnappen.

Veertig deelnemers in de achtkampen en veertien man in de hoofdgroep, waarin om de titel wordt geschaakt, zorgen voor een volle speelzaal die sfeervol is aangekleed. De zes wedstrijdtafels staan in het achterste gedeelte van De Groene, waar niemand te krap zit. Voor supporters, toeristen en mensen die gewoon een kop koffie of iets anders willen drinken is er voorin voldoende ruimte, met uitzicht op de haven en De Halve Maen, een replica van het ontdekkingsschip uit de zeventiende eeuw.

Naast regerend rapidkampioen Hing Ting Lai (2019, 2021) zijn er drie voormalige titelhouders aanwezig: Pieter Hopman (2004, 2013), Dimitri Reinderman (2010, 2012) en Colin Stolwijk (2018). De puntenpakker van Magnus Anna Paulowna Combinatie speelt komend weekeinde op Tornelo een elfrondig toernooi om twee plaatsen in het NK, waarvoor Dimitri en Hing Ting al op de deelnemerslijst staan. Colin dankt dat aan zijn prestaties op het Oscar Romero Open Hoorns, waarin hij de hoogstgeëindigde NHSB-schaker was.

De volledige top drie van 2021 is naar De Groene gekomen. Ook Manuel Bosboom (op de fiets naar Volendam) en Bart-Piet Mulder zijn van de partij. Laatstgenoemde is een van de troeven van De Wijker Toren dat met oud-De Eenhoorn-speler Sjoerd Plukkel, Jimmy van Zutphen en Erik Schoehuijs de meerderheid heeft in de hoofdgroep. Maar het is Purmerend dat het kampioenschap dicteert. Hing Ting Lai en Pieter Hopman verzamelen in zeven ronden zes punten, één meer dan grootmeester Dimitri Reinderman die op de derde plaats eindigt. Door het onderling resultaat voltooit de oud-Open Hoorns-winnaar zijn trilogie.

Voor Caïssa-Eenhoorn blijft het, zeven man sterk, bij één prijs. Arend Stapel heeft in groep C een goede vangst: tweede. Bovenaan eindigt Marloes Rogge (Purmerend), dankzij een hoger aantal weerstandspunten. De onderlinge partij krijgt een remise-uitslag, doorslaggevend is het resultaat tegen de als derde gefinishte Martijn Veerman (Volendam). Marlies wint, Arend verliest – in de slotronde – van hem. De Purmerendse afvaardiging doet het sowieso goed met naast de eindzeges voor Hing Ting Lai en Marloes Rogge ook eerste plaatsen voor Romayn Brandsma (groep A) en Gerard Jongen (groep D). In groep B veroveren vier spelers 4½ punt: de Volendammers Hans Keizer, Michel Molenaar en Frans Vlugt en namens De Waagtoren Gerrit Lemmen. De WP-score beslist ten gunste van Hans. Aad Laan zegeviert tegen de nummers 1 en 2 en daar blijft zijn puntenvangst bij steken. In groep E is Esther Hogenboom (De Vennep) de sterkste.

Het rapidkampioenschap in Volendam heeft als bijnaam ‘Schaken op de Dijk’ en ook makrelentoernooi. Want aan het einde van de middag staat de traditionele traktatie weer klaar voor iedereen.

P.S.: Met dank aan de visliefhebber die op de website ‘www. schmidtzeevis.nl’ tientallen spreekwoorden en uitdrukkingen gebaseerd op vis heeft geplaatst.

Het schaakwalhalla van Volendam.

Sfeerbeeld van de speelzaal in De Groene.

De tweede Hoornse derby. Bert Spil bedenkt een plan tegen Fred Avis.

En Fred lijkt aan de fotograaf te willen vragen of de zwarte stelling zijn goedkeuring kan krijgen.

Aad Laan kijkt bezorgd in zijn partij tegen Henk Veerman. Is de pion op h3 nog te redden?

Nee. Zwart heeft vrijpionnen op de f- en g-lijn en op h2.

Met dank aan NIVO-fotograaf René Schilder. Schrijver dezes heeft na precies tien minuten een pion achterstand tegen Arend Stapel. Naast de twee Hoornse schakers wordt een Purmerendse derby gespeeld: Marloes Rogge-Cornelis Groot.

De latere top drie van het rapidkampioenschap bij elkaar. Titelverdediger Hing Ting Lai kijkt wat zijn concurrenten Dimitri Reinderman (links) en Pieter Hopman doen. Naast de grootmeester zit Colin Stolwijk die komend weekend als NHSB-vertegenwoordiger NK-kwalificatiepartijen speelt.

Zetherhaling in de partij Jim Meij-Nizar Alayoubi. Zwart wil zijn pion op h7 niet verliezen en heft het schaak op met ... Kg8. Waarop de routinier van De Vennep Td8+ speelt.

Dimitri Reinderman (wit) en Hing Ting Lai zijn samen in het bezit van vier NHSB-rapidtitels. De zwartspeler zal er aan het einde van de middag nog eentje aan toevoegen.

Eindspel met alle zware stukken in de Volendammer toppartij Reinier Bodemeijer-Nico Koning.

Ger Roos heeft in de derde Hoornse derby d4 gespeeld...

...en drinkt vervolgens 'de pion' leeg.

De echte d4 wordt door Arend Stapel geslagen.

Weer een lastig eindspel voor Aad Laan. Met twee pionnen minder zal hij het ook niet redden tegen Volendam-speler Frans Vlugt.

Maar Aad zal wel zegevieren tegen Hans Keizer, de derde Volendammer in de groep en eindwinnaar.

Fred heeft met wit gewonnen van Reinier Bodemeijer en analyseert het eindspel. Inclusief een Volendammer toren op zijn kop, op b1.

Romayn Brandsma pakt de eindzege in groep A. Maar wat is nu de prijs: de enveloppe of de makreel?

Jan Veerman 'Kluit' (links) heeft Dimitri Reinderman naar voren geroepen. De grootmeester krijgt uit handen van Henk Veerman de derde prijs.

Vice-kampioen Pieter Hopman (links) en nu drievoudig NHSB-rapidkampioen Hing Ting Lai zijn even sterk: ze hebben zes uit zeven gehaald.

Hoofdgroep:
1. Hing Ting Lai (Purmerend, 2487, IM)...............7  6  0  1 = 6
2. Pieter Hopman (Purmerend, 2348, IM)...............7  6  0  1 = 6
3. Dimitri Reinderman (De Waagtoren, 2542, GM).......7  4  2  1 = 5
4. Sjoerd Plukkel (De Wijker Toren, 2212)............7  4  1  2 = 4½
5. Manuel Bosboom (ZSC-Saende + Magnus, 2393, IM)....7  3  1  3 = 3½
6. Colin Stolwijk (Magnus, 2270).....................7  3  1  3 = 3½
7. Frank Agter (De Waagtoren, 2218)..................7  3  1  3 = 3½
8. Bart-Piet Mulder (De Wijker Toren, 2162)..........7  3  1  3 = 3½
9. Jimmy van Zutphen (De Wijker Toren, 2053).........7  3  1  3 = 3½
10. Erik Schoehuijs (De Wijker Toren, 2124)...........7  2  2  3 = 3
11. Hans Hollander (Schaakhuis, 2060).................7  3  0  4 = 3
12. Michael Yu (Purmerend, 2008)......................7  2  1  4 = 2½
13. Jan Tol (Volendam, 1972)..........................7  1  1  5 = 1½
14. Bert Kampen (Zukertort Amstelveen, 1928)..........7  0  0  7 = 0
Hing Ting Lai kampioen op basis van het onderling resultaat. Hij wint in
de vierde ronde van Pieter Hopman.
Uitslagen van de Caïssa-Eenhoorn-afvaardiging en eindstanden:
Groep A:
1: Fred Avis-Jeroen Smit 0-1, Nico Koning-Bert Spil 0-1.
2: Bert Spil-Fred Avis 0-1.
3: Fred Avis-Romayn Brandsma 0-1, Reinier Bodemeijer-Bert Spil 1-0.
4: Nico Koning-Fred Avis ½-½, Bert Spil-Jan Poland 1-0.
5: Fred Avis-Richard Copier 1-0, Jeroen Smit-Bert Spil 1-0.
6: Fred Avis-Reinier Bodemeijer 1-0, Richard Copier-Bert Spil 0-1.
7: Jan Poland-Fred Avis 1-0, Bert Spil-Romayn Brandsma 0-1.
1. Romayn Brandsma (Purmerend, 1927).................7   5   1   1 = 5½
2. Jeroen Smit (Volendam, 1800)......................7   4   3   0 = 5½ 
3. Nico Koning (Volendam, 1853)......................7   3   2   2 = 4
4. Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1753).................7   3   1   3 = 3½
5. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1802).................7   3   0   4 = 3
6. Reinier Bodemeijer (huisschaker, 1776)............7   3   0   4 = 3
7. Jan Poland (De Waagtoren, 1795)...................7   2   1   4 = 2½
8. Richard Copier (De Vennep, 1826)..................7   1   0   6 = 1
Groep B:
1: Aad Laan-Henk Veerman 0-1.
2: Kees Kerkdijk-Aad Laan 1-0.
3: Aad Laan-Hans Keizer 1-0.
4: Michel Molenaar-Aad Laan 1-0.
5: Aad Laan-Ron Greven 0-1.
6: Frans Vlugt-Aad Laan 1-0.
7: Aad Laan-Gerrit Lemmen 1-0.
1. Hans Keizer (Volendam, 1714)......................7   4   1   2 = 4½
2. Gerrit Lemmen (De Waagtoren, 1715)................7   4   1   2 = 4½
3. Frans Vlugt (Volendam, 1746)......................7   4   1   2 = 4½ 
4. Michel Molenaar (Volendam, 1561)..................7   4   1   2 = 4½
5. Kees Kerkdijk (Purmerend, 1699)...................7   2   4   1 = 4 
6. Aad Laan (Caïssa-Eenhoorn, 1625)..................7   2   0   5 = 2
7. Ron Greven (KNSB-lid, 1739).......................7   1   2   4 = 2
8. Henk Veerman (Volendam, 1685).....................7   1   2   4 = 2
Groep C:
1: Co Buysman-Arend Stapel 0-1, Ger Roos-Hans Pelt 1-0.
2: Wim Dekker-Co Buysman 1-0, Marloes Rogge-Ger Roos 1-0,
  Cornelis Groot-Arend Stapel 0-1.
3: Co Buysman-Hans Pelt 0-1, Ger Roos-Cornelis Groot ½-½,
  Arend Stapel-Wim Dekker 1-0.
4: Marloes Rogge-Co Buysman 1-0, Ger Roos-Martijn Veerman 1-0,
  Hans Pelt-Arend Stapel 0-1.
5: Co Buysman-Ger Roos ½-½, Arend Stapel-Marloes Rogge ½-½.
6: Martijn Veerman-Co Buysman 1-0, Ger Roos-Arend Stapel 0-1.
7: Co Buysman-Cornelis Groot 0-1, Wim Dekker-Ger Roos 0-1,
  Arend Stapel-Martijn Veerman 0-1.
1. Marloes Rogge (Purmerend, 1645)...................7   5   1   1 = 5½
2. Arend Stapel (Caïssa-Eenhoorn, 1582)..............7   5   1   1 = 5½
3. Martijn Veerman (Volendam, 1560)..................7   4   1   2 = 4½
4. Ger Roos (Caïssa-Eenhoorn, 1650)..................7   3   2   2 = 4
5. Cornelis Groot (Purmerend, 1538)..................7   3   1   3 = 3½
6. Wim Dekker (Purmerend, 1599)......................7   2   1   4 = 2½
7. Hans Pelt (Purmerend, 1605).......................7   1   2   4 = 2
8. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1578)................7   0   1   6 = ½
Groep D:
1: Kees de Vlieger-Nizar Alayoubi ½-½.
2: Jim Meij-Nizar Alayoubi ½-½.
3: Nizar Alayoubi-Kees Pruis 1-0.
4: Erwin van Oeffel-Nizar Alayoubi 0-1.
5: Nizar Alayoubi-Gerard Jongen 0-1.
6: Gerard Veerman-Nizar Alayoubi 1-0.
7: Nizar Alayoubi-Youri Schreijnders 1-0.
1. Gerard Jongen (Purmerend, 1409)...................7   6   0   1 = 6
2. Gerard Veerman (Volendam, 1432)...................7   5   0   2 = 5
3. Kees Pruis (Purmerend, 1527)......................7   4   1   2 = 4½
4. Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn, 1466)............7   3   2   2 = 4
5. Erwin van Oeffel (ZSC-Saende, 1535)...............7   3   0   4 = 3
6. Kees de Vlieger (De Vennep, 1390).................7   1   2   4 = 2
7. Youri Schreijnders (De Vennep, 1379)..............7   2   0   5 = 2
8. Jim Meij (De Vennep, 1361)........................7   1   1   5 = 1½
Groep E:
1. Esther Hogenboom (De Vennep, 1298)................7   4   3   0 = 5½
2. Jacob Poel (Purmerend, 1325)......................7   5   1   1 = 5½
3. Peter Kniestedt (Purmerend, 1345).................7   4   2   1 = 5
4. Rob Beaufort (De Vennep, 1232)....................7   2   3   2 = 3½
5. Kacper Paraszczuk (Heerhugowaard, 1324)...........7   2   3   2 = 3½
6. Kevin Knip (De Vennep, 1200)......................7   2   1   4 = 2½
7. Joao Bastos (De Vennep, 1192).....................7   2   1   5 = 1½
8. Flip van Essen (Volendam, 1250)...................7   1   0   6 = 1

2 thoughts on “Goede vangst voor Arend Stapel

 1. Wat een leuk verslag weer Co. En veel mooie foto’s. Beroepsfotograaf René Schilder vertelde dat hij werd gehinderd door tegenlicht, maar aan jouw foto’s is dat niet te merken.

Reacties zijn gesloten.