Caïssa-Eenhoorn 2 zet kers op de taart in Heerhugowaard

Het tweede team van Caïssa-Eenhoorn heeft ook de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Heerhugowaard werd in eigen huis met 2,5-5,5 verslagen zodat het team uit Hoorn ongeslagen kampioen in de vierde klasse D van de KNSB-competitie is geworden.

Onze doelstelling om zo snel mogelijk terug te keren met het tweede team naar de derde klasse na een ongelukkig seizoen was één ronde voor het einde van de competitie al gelukt. Door de nipte overwinning in Volendam was CE 2 één ronde voor het einde al niet meer in te halen vanwege een voorsprong van drie matchpunten op concurrent HWP/ZSC 2

Aangezien het eerste in de vorige ronde de veilige haven had bereikt en handhaving in de eerste klasse had bewerkstelligt stond er niks meer op het spel voor de beide CE teams in ronde 9. Dealniettemin natuurlijk prettig om het seizoen gewoon met een lekker gevoel af te sluiten. In Heerhugowaard hadden we wel vier invallers nodig om dat te kunnen bewerkstelligen. Topscorer Mason Brouwer mocht namelijk debuteren in het eerste (en met succes!) en ook Ron Deen, Ardjan Langedijk en Jochem Woestenburg waren verhinderd. In Roy Kerkhoven, Bert Spil, Martijn de Wit en David Groen hadden we prima invallers om het team compleet te maken.

Dat we daardoor op papier wel wat zwakker waren dan normaal bleek in de praktijk wel mee te vallen. Wellicht ook omdat Heerhugowaard net als ons enkele invallers nodig hadden in hun welbekende thuisbasis Café De Swan. Nadat Fred Avis samen met Roy en Bert al even stonden te wachten voor een dichte deur vergezelde de tweede auto uit Hoorn zich even later bij hen: het was toch niet eigen borden en stukken meenemen grapte we nog? Gelukkig kwam de eigenaar vlak voor 13 uur aanzetten waardoor we kort daarna aan de wedstrijd konden beginnen.

Martijn wilde zich graag bewijzen en had zin om aan bord 1 tegen Heerhugowaards topscorer Marijn Wester te spelen. Dat deed hij met verve ondanks dat zijn voorbereiding niet geheel op het bord was gekomen. Na wat speldenprikjes kwamen beide spelers na 17 zetten remise overeen:

De Wit - Wester na 17.Pe2  ½-½

Het witte paard lijkt iets sterker dan de loper maar een echt duidelijk plan is er niet voor beide spelers. Remise dus een logisch resultaat.

Voor Kevin de Rooij eindigt het seizoen met een teleurstelling. Tegen 'good old' Piet Konijn werd al snel veel afgeruild en de e-lijn volgebouwd met pionnen. Zoals Piet het zelf noemt in zijn analyse op de website van Heerhugowaard: SAAI. Ja, daar kies je ook zelf voor Piet. Er was in ieder geval niks aan de hand totdat er een thematisch bekend loperoffer in het eindspel mogelijk was om een doorbraak te forceren. Wit verzuimde niet en sprong als een hyena op zijn prooi af.

Partijen van Fred Avis staan vaak garant voor spektakel en offers (of die nou altijd correct zijn of niet laat ik maar even in het midden). Met de witte stukken won hij in ieder geval al snel de kwaliteit tegen Chris Holdorp. Het zag er zeker vanwege het sterke zwarte centrum nog niet zo gemakkelijk uit dus koos Fred voor een stukoffer op d5 om het centrum kapot te maken. Dat het correct was bleek later wel want toen de rookwolken waren opgetrokken stond Fred een volle toren voor en tikte hij de gelijkmaker binnen.

Door deze overwinning heeft Fred 7 uit 9 gehaald voor CE 2 en heeft daarmee een groot aandeel geleverd aan het succes en is derhalve ook gedeeld topscorer geworden in deze klasse samen met Marijn Wester (Heerhugowaard) en Chris de Saegher (HWP/ZSC 2).

Dat gezegd hebbende wilde ik mezelf deze dag wel op een punt trakteren voor mijn verjaardag. Ik was er dan ook op gebrand om na weken weer eens een goede partij af te leveren zonder stukken weg te geven. Tegen Sandra Keetman slaagde ik daar in. Met wit kreeg ik een ietwat ongebruikelijke variant van het KI tegen mij en wist ik goed de zwaktes uit te buiten.

Van Dijkhuizen - Sandra Keetman na 17...Df8

Wit staat al prettig vanwege het loperpaar, de open lijnen en de ietwat ongelukkige koning en zwarte paarden. Ik besloot daarom hier om met 18.Dg3 voor het plan h4-h5-h6 te gaan. Dat bleek lastig te verkomen en zeker na het gespeelde 18...Te8? (18...e5 19.dxe6 Pxe6 20.Lc3 is nog een alternatief voor zwart maar echt vrolijk wordt je daar ook niet van) gaat het hard. Na 19.h4 e5 20.dxe6 Txe6 21.Lf3! hield zwart het dan ook voor gezien. Met de dreigingen h5-h6 en Ld5 moet je haast de kwaliteit wel geven en is het inderdaad dweilen met de kraan open. Tussenstand: 1,5-2,5

David Groen had een paar ongelukkige partijen aan het begin van het seizoen en had vandaag meer geluk aan zijn zijde. In een dubieuze partij met zwart tegen John Nieuwland kon hij uiteindelijk een pion winnen en afwikkelen naar een goed eindspel. Ondanks de ongelijke lopers bleek de vrije randpion die David extra had voldoende voor de winst. Een mooie opsteker voor hem waarmee hij het team (bijna) op matchpoint zette.

Aan bord 2 zorgde David Verweij er onderhand voor dat de overwinning over de streep werd getrokken. Tegen Dennis Keetman begon het spektakelstuk na wat gemanoevreer vlak voor de tijdscontrole. Toen gingen beide spelers pas echt los.

Dennis Keetman - Verweij na 32.T1g2

Zwart wint na 32...Dh3+ (32...Ph7 33.Txe5! Dxe5 34.Dc6 Tb8 35.Ld4 Dd6 36.Dc3 is nog wel lollig; wit schijnt volgens de rekenmeesters genoeg compensatie te hebben voor de toren) 33.Kg1 Dxf3 34.Dc6 Lh3 de kwaliteit en lijkt een beter stelling te hebben bereikt (na bijvoorbeeld 35.Th2? volgt Td7 of Td8 namelijk met pijnlijke afloop).

De witspeler verdedigde zich echter op knappe wijze. Na 35.Dxf6 (35.Dxa8 Lxg2 36.Dh8+ (36.Txg2? Dxe2!) Ph7 37.Pc3 en beide spelers staan een beetje pat) 35...Lxg2 36.Pxc3 Lh3 is de volgende stelling ontstaan:

Keetman vond hier het mooie 37.Tg3! waarrmee hij zijn stelling houdt en zelfs kan afwikkelen naar een iets makkelijke te spelen eindspel: 37...fxg3 38.Dxf3 gxf2+ 39.Kxf2 Le6. Zeker als het paard actiever kan worden heb ik liever wit maar is alles nog speelbaar.

Even later nadat de twee laatste lichte stukken toch waren geruild activeerde David op handige wijze zijn koning en snoepte enkele pionnen mee waarna hij het na een onnauwkeurigheid snel kon afronden:

In deze al lastig te keepen stelling voor wit was het na 52.Dd2+? plots snel uit (na 52.Kd4 Tf4+ 53.Kc5 T7f6 kan wit nog a4 proberen en schaakjes geven maar de stelling blijft technisch verloren). Na 52...Tf4+! 53.Ke5 Te7+ gaat de dame namelijk verloren vanwege het niet te voorkomen röntgenschaak. Heerlijk potje.

Terwijl de overwinning al binnen was speelde Bert Spil nog met zwart tegen Maarten de Haas. Het had een partij kunnen zijn van het afgelopen woensdag afgeronde veteranenkampioenschap in de Huesmolen. Laten we er dus maar de achtste ronde van dat toernooi van maken. Bert kwam wat gedrukt uit de opening en keek lang tegen een wat mindere stelling aan. De witspeler kon echter niet het goede plan vinden en de ruimte uitbuiten waarna Bert zijn kans greep en een stuk kon winnen. De speler van Heerhugowaard had daar wel twee sterke en verbonden vrijpionnen voor waardoor het resterende eindspel niet te winnen bleek: remise.

Als laatste was Roy nog bezig om het eindspel te keepen. De week ervoor was Roy ook al in De Swan dus voelde zich als een vis in het water. Zijn roots licht immers ook in HHW vanwege zijn Straffe Hendrik verleden. Met wit bouwde hij zijn stelling tegen Kasper van der Meulen gedegen op en had zoveel vertrouwen in zijn stelling dat hij een stuk offerde voor een aanval. In de analyse bleek het alle kanten op te kunnen gaan maar in de partij werd er uiteindelijk afgewikkeld naar een optisch iets voordeliger eindspel voor zwart nadat de dames waren geruild. Omdat bijna alle pionnen van het bord waren bleek het stuk meer voor zwart echter niet meer voldoende voor de winst en werd ook hier in remise berust.

Zo eindigen we het seizoen met een royale 2,5-5,5 overwinning en hebben we dus letterlijk de kers op de taart gezet. Met 17 matchpunten uit 9 wedstrijden en 48,5 bordpunt is CE 2 dus de duidelijke en overtuigende kampioen en spelen we volgend seizoen weer derde klasse.

Na een matige start van de competitie met 4-4 neigt het toch wel naar perfectie om de wedstrijden daarna dan maar gewoon allemaal te winnen. Daar had ik van te voren dan ook zeker voor getekend. Een prachtige prestaties waarvoor ik alle spelers graag voor wil bedanken. Na afloop hebben we dat daarom nog eventjes gevierd: top seizoen!

Een tevreden teamleider!

Nog even voor de statistici onder ons:

Wester, M.C.L. (Marijn) 2068 Wit de, M. (Martijn) 1726 ½ - ½
Keetman, D. (Dennis) 2038 Verweij, D.Z. (David) 1996 0 - 1
Meulen van der, K. (Kasper) 1763 Kerkhoven, R.H.H.W. (Roy) 1935 ½ - ½
Haas de, M.A. (Maarten) 1744 Spil, A.L. (Bert) 1793 ½ - ½
Keetman, S. (Sandra) 1712 Dijkhuizen van, R. (Robbert) 1910 0 - 1
Konijn, P.M. (Piet) 1706 Rooij de, K. (Kevin) 1727 1 - 0
Holdorp, C. (Chris) 1697 Avis, A.F.R. (Fred) 1833 0 - 1
Nieuwland, J. (John) 1548 Groen, D. (David) 1650 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1785 Gemiddelde Rating: 1821 2½-5½

Zie hier alle gedetailleerde uitslagen van de vierde klasse D van de KNSB-competitie 2022-2023.

1 thought on “Caïssa-Eenhoorn 2 zet kers op de taart in Heerhugowaard

  1. SAAI…. Nou ik sprong niet als een Hyena op mijn de Prooij af, maar ik had wel even te doen met Kevin. Ik ken hem al zo lang via de Grand Prix. Gefeliciteerd met het kampioenschap en we zien elkaar in het komend seizoen wel weer.

Reacties zijn gesloten.