Caïssa-Eenhoorn 2 blijft winnen

Met een overtuigende 6-2 overwinning uit bij Caïssa 3 heeft Caïssa-Eenhoorn 2 haar koppositie in de derde klasse C verder verstevigd. Na drie ronden staat het team 3,5 bordpunt voor op directe concurrent VAS 2.

Een volle speelzaal in Huize Lydia met op de voorgrond Wim Suyderhoud - Ardjan Langedijk

Na twee riante overwinningen tegen Aartswoud en Amsterdam West was de derde tegenstander Caïssa 3 ook de op papier te kloppen ploeg. Maar zoals altijd geldt natuurlijk het devies eerst zien en dan geloven en vooral gewoon goede zetten doen. Dat schijnt te helpen.

Op deze druilerige zaterdag was Huize Lydia een prettig onderkomen van vier wedstrijden van Caïssa. We laten dan ook de verkeerd ingestelde klok bij Jochem Woestenburg en een (half) afgaand brandalarm voor het gemak maar even links liggen. Dat mocht de spanning op de borden natuurlijk niet drukken want er was genoeg te beleven bij de zeven partijen in de wedstrijd Caïssa 3 - CE 2.

Zeven? Ja dat leest u goed! Vlak voor aanvang van de wedstrijd werd namelijk duidelijk dat het team uit Amsterdam het eerste bord leeg zou laten omdat hun vaste speler op het laatste moment vanwege werkverplichtingen niet mee kon doen. Zuur voor Nick Manshanden die op bord 1 natuurlijk liever had gespeeld en gewerkt voor het punt.

Ron Deen speelde ditmaal weer eens met de witte stukken en kreeg een ongebruikelijke variant tegen zich tegen Arthur Bauduin. Bauduin ken ik zelf vooral als mijn oud-Duits leraar op de OSG in VWO 5. Destijd wist ik niet dat hij ook schaakte (had ik dat maar geweten!). Grappig detail is overigens dat Caïssa 3 normaliter ook een docent Frans in het team heeft (Rob Bodicker). Als je vak zou matchen aan naam klopt er natuurlijk geen hout van maar we keuren hem goed.

De partij eindigde overigens vrij abrupt na 17 zetten. Door een ongebruikelijke paardmanoevre van zwart had Ron alle tijd om zijn stukken goed te plaatsen waarna hij mooi toe kon slaan.

Deen - Bauduin na 16...De7

Met 17.Lxh6! gaat wit er kaarsrecht doorheen en is er geen houden meer aan voor zwart. Nog enig nadenken gaf Bauduin dan ook maar op: 0-2

Aan bord 2 kwam Peter Doggers ondertussen niet verder dan een solide remise tegen Pieter Fritschy. Het lukte hem met zwart niet om kansen te creëren waarna de stelling snel vervaagde. Toen de structuur eenmaal bepaald was en wit het loperpaar dreigde te krijgen kwamen de spelers remise overeen.

Met een royale voorsprong was nog alles behalve beslist. Zo was het nog onduidelijk op de borden van David Verweij, Ardjan Langedijk en Jochem Woestenburg en stond Peter van den Brink iets minder. Waar het er in ieder geval wel goed uitzag was bij Alexander Geerts. In opperste concentratie speelde hij met zwart een puike pot tegen Kees Sterrenburg. De witspeler van Caïssa offerde een pion voor actief spel maar kwam van de koude kermis thuis.

Sterrenburg - Geerts na 21.Td6?!

Wit heeft al een pion minder en geeft hier ook nog een kwaliteit. Direct slaan op d6 is nog wat bezwaarlijk omdat de coordinatie van de zwarte stukken niet optimaal is,  daarnaast faalt het aanlokkelijke 21...Pxe5? vanwege 22.Txe6! fxe6 23.Lxe5 Db6 24.Dxa5. Alexander speelde daarom eerst a6 en b6, ontwikkelde rustig verder, en sloeg op zet 26 de toren. Hierna rondde hij het keurig en zonder al te veel moeite af.

Bijna gelijktijdig had David ook pardoes het punt te pakken. In een typisch Verweij-potje hadden zowel hij als tegenstander Herre Trujillo kansen maar leek David grotendeels van de partij makkelijker spel te hebben met wit. Op zet 30 werd hij een handje geholpen.

Verweij - Trujillo na 30.De2

Wit staat onderhand al prettiger met de controle over de a-lijn en druk op b5. De zwartspeler misrekende zich echter compleet en sloeg op d5: 30...Txd5? 31. exd5 Dxd5 32.Pg5+! met damewinst: 0,5-4,5.

Met de overwinning al in de tas zorgde Ardjan er vervolgens voor dat de overwinning nog wat groter werd. De partij ging lang gelijk op waarin zowel hij als tegenstander Wim Suyderhoud geen krimp gaven.Toen de remise wat dichterbij kwam vergalopeerde de witspeler zich waarna Ardjan op mooie wijze toesloeg.

Suyderhoud - Langedijk na 33.Tfe1?

Zwart vond hier het heerlijke 33...Txf4! waarmee hij een bres sloeg in de witte verdediging. Na 34.Lxf4 Txf4 35.Ld1 Pxg5 heeft zwart twee pionnen voor de kwaliteit en gaat e4 ook nog eens verloren. Ardjan maakte hierna geen fout.

Jochem Woestenburg leek vanuit de opening enig voordeel over te houden met wit tegen Francisco Araujo. Na een afwikkeling vervaagde dat voordeel en ontstond er een interessant eindspel met voor wit D+P tegen D+L. De Caissa-speler had ondertussen wel een pion ontfutseld op f2 maar was er nog niks aan de hand. Er bleef immers continue dreiging vanwege de slechte stand van de zwarte koning. Toen zwart echter nog een pion won en eeuwig schaak ver weg was deed de inmiddels opgerukte vrije f-pion Jochem de das om.

Aan bord 4 had Peter van den Brink zich inmiddels teruggevochten tegen Matthieu Guillaumond. Met zwart keek Peter even tegen een mindere stelling aan nadat de witspeler handig speelde en het loperpaar in bezit kreeg. Na een gemiste kans kwam de stelling weer in evenwicht en kon zwart zelfs een pion winnen. Het resterende eindspel was echter lastig te winnen, en zeker vanwege een goed verdedigende Guillaumond die al een tijdje zuchtend aan het wachten was tot Peter remise maakte. De verkeerde hoek loper bracht uitkomst voor het Amsterdamse talent: 2-6.

Goed. We liggen mooi op schema met 6 matchpunten en 18,5 bordpunt! Er wachten echter nog geduchte tegenstanders en we moeten scherp blijven. Op 25 november een nieuwe test en dat gaat geen makkie gaat worden: ZSC/HWP thuis in De Kreek. Dat wordt weer mooi weerzien met bekende spelers en ongetwijfeld een spannende strijd.

 

2 thoughts on “Caïssa-Eenhoorn 2 blijft winnen

Reacties zijn gesloten.