Finbotx GP de wieg van het toernooischaak

Is het Max Verstappen? Is het Nick, met of zonder Simon? Is het koning Willem-Alexander? Nee, er komt geen bekende Nederlander op bezoek, het is de Finbotx GP.

Is er een bekende Nederlander aanwezig in De Plataan? Nee, er wordt geschaakt. Buiten wachten om mee te doen aan de Finbotx GP.

Buiten, voor de ingang van De Plataan, staat een rij van zo’n vijftig wachtenden. De laatsten sluiten aan op het trottoir dat langs de Pastoor Nuijenstraat ligt. Niet eerder is het zo druk geweest op het jeugdtoernooi van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn. Het oude deelnemersrecord van 99 jongens en meisjes wordt met 25 kinderen meer verbeterd.

De Finbotx Grote Prijs in het cultureel centrum in Zwaag is de eerste in een reeks van acht voor het Grand Prix-klassement van de Noordhollandse Schaakbond. Voor de jeugd zijn er ook wedstrijden in Beverwijk (10 december), Alkmaar (7 januari), Castricum (18 februari), Heiloo (16 maart), Schagen (in april, datum nog niet bekend), Purmerend ( 9 mei) en Haarlem (2 juni). Ze zijn de wieg van het toernooischaak. Op de clubavonden zien de kinderen veel bekende gezichten, op de zondagmiddagen zitten ze tegenover jongens en meisjes van andere verenigingen. Ze spelen niet één partij, maar zeven ronden. Dat is toch anders. Het is kort genieten van een overwinning en na een nederlaag moet je snel overschakelen. Het vormt de opstap naar deelname aan de vele evenementen – met klassiek, rapid- en snelschaaktempo – die Nederland rijk is.

Liefst twintig schaakverenigingen worden op de natte zondag vertegenwoordigd in De Plataan. Door de grote opkomst gaat de Finbotx GP een kwartier later van start. De wachtenden voor de inschrijftafel hebben geluk, want als iedereen binnen is, begint het stevig te regenen. Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van Caïssa-Eenhoorn (en oud-jeugdschaker), heet de 124 deelnemers en hun ouders en begeleiders welkom. En ja, waar komen ze allemaal vandaan? Hier is de rij van de twintig schaakclubs met het aantal deelnemende jeugdspelers: Amsterdam West (3), Aris de Heer (Middenbeemster, 1), Bergen (2), Caïssa-Eenhoorn (Hoorn, 12), Castricum (6), Heerhugowaard (4), Hoofddorp (2), Hoogland (1), HSG (Hilversum, 1), HWP (Haarlem, 14), Kennemer Combinatie (Haarlem, 5), Krommenie (12), Magnus (Schagen, 2), Purmerend (13), Volendam (4), Voorschoten (3), Vredeburg (Limmen, 2), De Waagtoren (Alkmaar, 7), De Wijker Toren (Beverwijk, 13) en Zukertort Amstelveen (2). Vijftien ratinghouders maken het veld van 124 kinderen compleet.

Concentratie bij twee van de 124 kinderen: Sjoerd Hoekstra (Castricum) en Jinchen Zhang (Kennemer Combinatie).

Ze schaken ditmaal op de begane grond niet in de voorzaal, maar in de spiegelzaal. In de ruimte, waar eigenlijk een kerkdienst was gepland (die ging door de geringe belangstelling niet door), zijn voor tien groepen de borden met alle stukken in de beginstand opgesteld. Op de eerste verdieping zitten de oudere jeugdschakers; bij voorgaande edities vaak drie groepen, nu zes. In de voorzaal – met een kleine bar/keuken – zijn extra tafels en stoelen voor de supporters geplaatst.

Extra aandacht is er altijd voor de opening. De eerste zet wordt ditmaal gespeeld door Leny Provoost, traditioneel bij de groep met de jongste kinderen. Echtgenoot Gilles is tafelleider en begeleidt haar naar het bord van Sven Beemster die schaakles krijgt in jeugdgebouw Honky Tonk dat hemelsbreed enkele honderden meters van De Plataan staat. Voor de eerste keer wordt er geen pionzet gedaan, maar speelt Leny 1. Pf3. De paardzet past wel bij de clubnaam en het clublogo, waarin de eenhoorn duidelijk aanwezig is.

Van begin tot einde draait alles soepel. Diverse vrijwilligers helpen de toernooicommissie mee om er een geslaagde schaakdag van te maken. Iedere groep heeft een tafelleider, die controleert of bij aanvang van elke ronde iedereen op de goede stoel zit en alle uitslagen noteert en doorgeeft voor computerverwerking. Leuk is de aanwezigheid van Sebastiaan Bosschieter die zo’n twintig jaar geleden als jeugdschaker les kreeg in Honky Tonk en daarna overstapte naar HSV De Eenhoorn. Als tafelleider van groep 13 kan hij het niet laten om even in de huid van de jeugdschaker te kruipen en in de pauze tussen twee ronden een partijtje te spelen tegen deelnemer Bram de Vries, die anno 2023 les krijgt in Honky Tonk.

Sebastiaan Bosschieter controleert of alle spelers van groep 13 op de goede plaats zitten.

Tafelleider en oud-jeugdschaker Sebastiaan Bosschieter is het spelletje nog niet verleerd. Hij heeft Bram de Vries mat gezet.

Verschillende clubmensen van andere verenigingen helpen als ‘competitieleiders’ mee. De barmedewerkers maken overuren, waardoor niemand lang hoeft te wachten voor koffie, thee, frisdrank, koek of snoep. En dan zijn Sander Bischoff en Ben Takken aanwezig om tussen de bedrijven door hand- en spandiensten te verlenen. Ze maken er allemaal een prachtige dag van. De zes staat voor een magere voldoende, maar de zesde editie van de Finbotx GP verdient een veel hoger cijfer. Perfect is niemand en daarom maken we er een 9+ van.

Groep 1 is voor de jeugdschakers met de hoogste ratings en drie van hen hebben een druk weekeinde. Daan Heus (HWP), Liam Rooijakkers (Kennemer Combinatie) en Aden Darie (Amsterdam West) hebben de dag voor de Finbotx GP nog meegespeeld in de KNSB-competitie. De HWP’er is de man in vorm, want zaterdagmiddag verslaat hij in de uitwedstrijd tegen Leiderdorp 2 de ruim vijfhonderd ratingpunten meer hebben Ivo Lucas. Aan het einde van de zondagmiddag mag hij bij de prijsuitreiking naar voren komen om als verrassende winnaar de grote wisselbeker in ontvangst te nemen. Aden Darie heeft ook zijn zaterdagse bondswedstrijd gewonnen, maar Liam Rooijakkers delft het onderspit tegen Caïssa-Eenhoorn 3-routinier David Groen. Het KC-talent pakt zondag in groep 1 wel de tweede prijs.

Bekende namen zijn die van Anne, Emma en Sarah Barbier, woonachtig in Vuurburg. Het Hoornse jeugdschaaktoernooi heeft in de loop der jaren verschillende oud-Nederlands kampioenen op de deelnemerslijst gehad en Emma houdt die traditie in stand, want zij veroverde in 2020 de nationale titel bij de meisjes in de E-categorie. Zij valt nu niet in de prijzen, maar zus Sarah wel: tweede in groep 4. Opvallend is overigens dat de eindzeges in de zestien groepen naar spelers van liefst veertien verenigingen aan. Castricum heeft met Wout van Eerden (groep 5), Quinten Kramer (groep 13) en Lasse Woudt (groep 14) liefst drie nummers 1 in zijn afvaardiging.

Oud-Nederlands jeugdkampioene Emma Barbier speelt in haar partij tegen Tim Bakker een torenzet.

NHSB-voorzitter Jan Poland is aanwezig om de klassementsprijzen van het seizoen 2022-2023 uit te reiken, maar door een misverstand ontbreken de bekers. Dat officiële gedeelte gebeurt nu op zondag 10 december en nog wel in een beroemde omgeving: sporthal Moriaan in Wijk aan Zee. Veel wereldkampioenen hebben daar geschaakt en nog meer wereldtoppers, die over een ruime maand weer acte de présence geven op het Tata Steel-toernooi. De klassementsprijswinnaars worden door de preses in het zonnetje gezet en zij gaan op de foto.

Acht prijswinnaars van het NHSB Grand Prix-klassement 2022-2023.

In De Plataan staan 420 partijen op het programma. Er zijn veel matzetten, er is veel vreugde, veel plezier en een enkele traan. We lopen alle groepen langs.

Groep 1
Mehmet Keskin heeft de Finbotx GP van 2022 gewonnen, maar blijft nu op de vijfde plaats steken. In de tweede ronde deelt hij het punt met de verrassende Tymofii Korin. Het is een van de drie remises in die ronde, ook de partij Daan Heus – Liam Rooijakkers krijgt geen winnaar. Zij leiden dan met Sven Winter en Mehmet; allevier hebben anderhalve punt. Daan en Liam verslaan respectievelijk Mehmet en Sven en dan wordt duidelijk dat zij met Patrick Dyksinski, die een halfje minder heeft, voor de eindzege strijden. Patrick blijft met zijn overwinning op Liam in het spoor van Daan. De topper in de zesde ronde is de partij tusen Patrick en Daan, clubgenoten bij het Haarlemse HWP. De koploper zegeviert en staat een punt voor op Liam en Sven. Aan het eind van de middag stelt Daan als witspeler met zijn remise tegen Sven de eerste plaats veilig. Liam wordt tweede, Sven derde.

Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn, overhandigt de Finbotx-wisselbeker aan Daan Heus.

Groep 2
Na twee ronden is Tim Bakker de enige met een score van honderd procent. Het talent van schaakclub Bergen is bekend in De Plataan, waar hij al eens eerder heeft meegedaan aan het Jeugdraad Zwaag-toernooi. De jonge toernooitijger wint nog eens twee partijen en heeft dan anderhalve punt meer dan Frederieke Regterschot en Algirdas Dickus. Frederieke brengt met haar zege op Tim de spanning terug, maar een half uur later kan de vlag alsnog in top. Oud-Nederlands jeugdkampioene Emma Barbier verrast Frederieke en Niels Bakker is te sterk voor Algirdas, waardoor de wel winnende Tim niet meer in te halen is. De speelster van Kennemer Combinatie wordt tweede en Niels maakt een sprong naar de derde plaats, omdat al zijn concurrenten verliezen.

Frederieke Regterschot (links) en Emma Barbier zitten tegenover Niels en Tim Bakker (rechts).

Groep 3
In groep 3 wordt de belangrijkste partij in de eerste ronde gespeeld. Suzanne Azier verovert tegen Joey Joosten haar eerste punt en achteraf blijkt dat de speler van De Waagtoren haar grootste concurrent is. Hij komt in de derde ronde iets dichterbij, als Suzanne en de eveneens ongeslagen Armin Cubuk remiseren. Na het tweede halfje van Armin (tegen Chris Woudt) gaat het talent van schaakclub Krommenie alleen aan de leiding. Dat duurt niet lang. Ze verliest van Lars Kroon, die met Joey de koppositie overneemt. Lars speelt daarna gelijk tegen Mika Roelofsen. De achtkamp krijgt een sensationele ontknoping als Lars in de slotronde onderuit gaat tegen de al uitgeschakelde Armin en Joey tegen Liam Doevendans. Voor de Volendam-speler is het zijn derde zege op rij, maar de eindsprint is net te langzaam in de race naar de derde plaats. Die klassering is voor Lars. Suzanne is te sterk voor Chris en eindigt op de valreep bovenaan. Joey finisht als tweede.

Een vroege topper in groep 3. Suzanne Azier, de latere winnares, in de eerste ronde in actie tegen Joey Joosten, de latere nummer 2.

Groep 4
Een verloren partij is nog geen verloren dag. Gijs Veldt begint het toernooi met een nul tegen Nivedita Kumar, maar het Purmerend-talent zegeviert in groep 4 toch. Een belangrijke overwinning is die in de tweede ronde tegen Sarah Barbier. De speelster uit Voorburg zal ook 5½ punt pakken, maar door het onderlinge resultaat tweede worden. Het duo moet na vier ronden Koen van de Beek voor laten, die dan alles heeft gewonnen. Gijs blijft in die vierde ronde op remise steken tegen Nico Clerx en dan lijkt de eindzege ver weg. Nico snoept ook Sarah een halfje af, terwijl Gijs de topper tegen Koen wint en Sarah dat in de zesde ronde presteert. Ze leidt dan met de eveneens succesvolle Gijs. De slotronde is ook van belang voor de vier kandidaten in de strijd om de derde plaats. Bovenaan verandert er niets, terwijl drie spelers op vier punten komen. Tim van Paasen heeft van zijn concurrenten Koen en Nivedita gewonnen en mag de derde prijs ophalen.

Nico Clerx en Sarah Barbier hebben hetzelfde materiaal (de zware stukken en vijf pionnen) in het eindspel. Hun partij zal in remise eindigen.

Groep 5
Derin Sountheranayagam lijkt in groep 5 op weg naar de eerste plaats, nadat hij in de derde ronde heeft geremiseerd tegen Wout van Eerden en in de vierde wint van clubgenoot Samuel Schagen; ook twee kanshebbers. Wout en Derin staan een half uur later anderhalf punt voor op de naaste concurrenten. Verrassingen in de zesde ronde, met het halfje van Wout (de nieuwe koploper) tegen Narek Petrosyan en verlies voor Derin tegen Alissa Boon. Het Castricum-talent handhaaft zijn voorsprong in de slotronde, waarin alle zwartspelers zegevieren. Wout dus eerste, Derin tweede en Samuel pakte de derde plaats.

Een clubpartij in groep 5. In Zwaag spelen Sahar Kamell (links) en Derin Sountheranayagam, beiden lid van schaakclub Krommenie, tegen elkaar.

Groep 6
Groep 6 heeft aanvankelijk een sterke en een minder sterke deelnemershelft. Christian Pieterse (vier punten), Jayden Dijkstra (3½), Aboudi Jiro en Ishan Raman (beiden drie) strijden in het tweede deel van de competitie om de eerste plaats. Al meteen is er de eerste nederlaag voor Jayden tegen Sjoerd Hoekstra in de vijfde ronde, terwijl Aboudi de topper tegen Christian wint en de zwartspeler zich met Ishan naast de Waagtoren-schaker aan kop nestelt. Aboudi verslaat ook Ishan en Christian pakt het punt tegen Jayden. De beslissing valt daardoor in de laatste ronde. Het halfje van Christian tegen Sjoerd is voldoende om een voorsprong te nemen op Aboudi (tweede) die door Jinchen Zhang wordt verrast. Jayden zegeviert tegen Ishan en klasseert zich als derde.

Het eindspel van de topper tussen Christian Pieterse en Aboudi Jiro in beeld. Aboudi zal met zijn loper de witte koning van veld f3 afhouden, waardoor hij met tempodwang de pion op g3 zal veroveren en de partij wint.

Groep 7
Piet Konijn, tafelleider van groep 7, doet een bijzondere ontdekking. Kwadijk, Limmen, Schagen en Langbroek zitten dicht bij elkaar. Hij heeft het niet over de plaatsen (Langbroek is een dorp ten noorden van Wijk bij Duurstede), maar over Hugo, Danny, Kyara en Jesper. Jesper speelt in de meestergroep van schaakvereniging Hoogland – dat een dikke twintig kilometer boven Langbroek ligt – en is zondag een van de zes deelnemers die al hun partijen winnen. In de derde ronde is hij te sterk voor Kyara Schagen en omdat ook Maximilian Grootjen verliest, heeft hij ineens een punt voorsprong op vier groepsgenoten: Kyara en Maximilian en voorts Danny Limmen en Nieklas Grootjen. Dat worden er twee na de zege op Danny. Met voor iedereen nog één partij te gaan staan Maximilian, Nieklas en Kyara op de gedeelde tweede plaats en is de HWP-speler de enige die in de slotronde zegeviert. Danny eindigt als derde door de derde regel bij gelijk eindigen (onderling resultaat na SB-punten). De onderlinge partijen met Kyara en Nieklas – die eveneens vier punten hebben – brengen geen beslissing en de SB-score ook niet.

Jesper Langbroek staat een licht stuk voor tegen Danny Limmen en is op weg naar een van zijn zeven winstpartijen.

Groep 8
In groep 8 kunnen de jeugdschakers Engels praten met Aris Stamatelos. Het is de enige achtkamp, waar steeds de hoger geëindigde de partij wint van de lager geëindigde. Net als in groep 7 en groep 10 worden er geen remises genoteerd. Mink de Koning scoort honderd procent. In de tweede ronde is hij te sterk voor Aris die op de tweede plaats eindigt, terwijl Vincent Duits de derde prijs mag ophalen.

Ferry Westerdaal zet kleinzoon Clay Klaasens op de foto, als de jeugdige witspeler het opneemt tegen de Engels sprekende Aris Stamatelos.

Groep 9
Steffen Schagen zal in groep 9 niet hebben gedacht in de prijzen te zullen vallen Na drie partijen (twee remises, één nederlaag) staat hij bijna onderaan, maar met vier punten op rij klimt hij naar de tweede plaats. Dustin Polmans begint de dag met een halfje tegen Rafael Jacobs en raakt na drie zeges de eerste plaats kwijt in de vijfde ronde, door verlies tegen Deniz Sountheranayagam. Lily Zhou profiteert er van, maar zij blijft daarna tweemaal met lege handen staan. Door het onderling resultaat klasseert Steffen (die zijn opmars is gestart tegen Deniz) zich als tweede en wordt Deniz derde.

Steffen Schagen is er bij gaan staan, want met een paard meer in het eindspel is hij op weg naar de overwinning in zijn partij tegen Deniz Sountheranayagam.

Groep 10
In de oneven groep 10 komt het goed uit dat de toppers in de eerste vier ronden een bye hebben, zodat er naar een spannende slotfase kan worden toegewerkt. Leon Veerman en Flint Cobben scoren drie uit drie, maar in de vijfde ronde pakt Mischa Godri tegen zijn clubgenoot Flint de kans om in de prijzen te vallen. Beide HWP’ers eindigen op vier punten. Leon blijft ongeslagen en ziet zijn voorsprong groeien naar twee punten.

Belangrijke partij in de vijfde ronde: Mischa Godri heeft wit tegen Flint Cobben. Zij zullen respectievelijk tweede en derde worden.

Groep 11
Jesse Suring en Guido van der Sluijs winnen in groep 11 hun eerste twee partijen, waarna Jesse zijn concurrent verslaat en daarmee de basis legt voor een eindzege met de maximale score. Reez Vitalis is te sterk voor Nicolette Pieterse en blijft met 2½ punt in de buurt van de koploper, terwijl Nicolette met drie nederlagen onderaan staat. Opmerkelijk is dat zij daarna vier keer zegeviert en op een fraaie derde plaats belandt. Reez daarentegen verliest viermaal. Guido blijft eveneens winnen en wordt met een punt achterstand op Jesse tweede.

Nicolette Pieterse heeft haar eindsprint ingezet. Na de damezet staat Jonathan Baak mat en boekt ze haar eerste winstpartij.

Groep 12
Grote spanning in groep 12 met drie deelnemers die op vijf punten eindigen. Twee van de drie verliezen hun eerste partij, al kan dat bijna niet anders, want Pascal van Dijk (die wint) en Ilyas Oufouta zitten tegenover elkaar. Aditya Kumar gaat onderuit tegen Gijs Pels, maar verslaat daarna Pascal en in de derde ronde Ilyas die net als clubgenote Nicolette Pieterse in groep 11 dankzij een sterke eindsprint toch nog in de prijzen valt. Ilyas zegeviert in de resterende ronden. Vanya Jarcevic en Elias Tokmetzis staan aanvankelijk hoog geklasseerd, maar incasseren allebei in de vierde ronde een nul en zakken daarna wat. Met nog twee ronden te gaan hebben zes spelers de kans om in de prijzen te vallen. Op basis van het onderlinge resultaat wordt Aditya eerste (ondanks verlies in de slotronde tegen de puntloze Ruben Verhoef), Pascal tweede en Ilyas derde.

De ontknoping in groep 12 nadert. Op de voorgrond speelt de latere nummer 1 Aditya Kumar (wit) tegen Vanya Jarcevic en zal de partij winnen.

Groep 13
Quinten Kramer wint in de derde ronde van groep 13 van Boaz van de Brugge. Beide spelers hebben twee uit twee en Quinten neemt zo afstand van zijn opponent die aan het einde van de middag als nummer 2 nog steeds op een punt staat van het Castricum-talent. Pieter Kooij begint het toernooi met twee nederlagen en is daarna niet meer te stoppen. Het levert hem de derde plaats op. Opvallend is dat na vier ronden liefst zes spelers kans maken op een prijs. Geert Stokroos verrast de ongeslagen koploper Quinten. Omdat Boaz op zijn beurt in de zesde ronde wordt verrast door Fayou Zheng, blijft het verschil een punt.

In de slotronde van groep 13 hebben Casper Volp, Bram de Vries en Fayou Zheng (vlnr) de witte stukken.

Groep 14
Ook in groep 14 gaat de strijd tussen talenten van Castricum en Heerhugowaard. Aanvankelijk doet ook Jean-Luc van der Weij mee, maar hij verliest in de vierde ronde van Aaron Radius die zo zijn eerste winstpartij boekt. De beslissing valt in de zesde ronde. Lasse Woudt en Vince van ’t Hull hebben alles gewonnen, maar Lasse trekt de topper naar zich toe en stelt de eindzege veilig. Halen Meckesheimer klasseert zich als derde.

Vastberaden speelt Aaron Radius een paardzet. Hij zal zijn eerste partijzege behalen tegen de ongeslagen Jean-Luc van der Weij.

Groep 15
In groep 15 wordt een bijzondere achtkamp gespeeld. Drie talenten van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn doen mee en zij staan aan het einde van de dag op het denkbeeldige erepodium. In de tweede ronde krijgt de partij Jesse van Splunter – Kamil Czok geen winnaar; zij veroveren 4½ punt en door de SB-score wordt Jesse tweede. Ravi Schreuder Goedheijt is in vorm en wint al zijn partijen, de derde tegen Jesse en de vierde tegen Kamil. Zes spelers komen met nog één ronde te gaan in aanmerking voor de tweede en derde prijs. Het Caïssa-Eenhoorn-duo houdt zijn voorsprong van een half punt vast.

In groep 15 spelen drie jongens van Caïssa-Eenhoorn. Ravi Schreuder Goedheijt neemt het met wit op tegen Jesse van Splunter.

Groep 16
De jongste jeugd komt in actie bij tafelleider Gilles Provoost die een enerverend verloop kan volgen. Melle Friedl is na twee ronden koploper, als Sophia Beemster een knappe prestatie levert door hem op remise te houden. Bijzonder is dat ook de andere twee partijen (Sven Beemster – Rosa Volp en Borre Hamers – Mex Kramer) dezelfde uitslag krijgen en alle zeven kinderen dan minimaal een half punt hebben. In de vierde ronde verslaat Levi Doevendans Melle en meldt zich in de strijd om de topplaatsen. Ondertussen staat Rosa bovenaan, maar zij moet haar laatste partij wel winnen en dat gebeurt. Melle doet dat ook en wordt tweede, Sven (die als enige niet heeft verloren) door een hogere SB-score dan Levi derde.

Sophia Beemster is op weg naar de knappe remise tegen Melle Friedl. Schuin tegenover haar speelt broer Sven tegen de latere winnares Rosa Volp. Die partij krijgt dezelfde uitslag.

En dan nu: een heleboel foto's.

Drukte voor de aanmeldtafel, bemand door Arend Stapel (rechts) en Sebastiaan Bosschieter. Ook buiten zijn er wachtenden; gelukkig is het droog.

Oud-jeugdschaker Sebastiaan Bosschieter geeft aan dat de hoogste zes groepen op de eerste verdieping spelen.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen heet in een volle spiegelzaal iedereen welkom.

Een unieke openingszet. Leny Provoost laat in groep 16 het g1-paard naar f3 springen op het bord van Sven Beemster. Zijn zus Sophia kijkt toe.

De zesde Finbotx GP is begonnen. In groep 15 speelt Adam Aït Ourjdal tegen de latere winnaar Ravi Schreuder Goedheijt en brengt zijn toren naar het veilige veld f7.

Overzicht van de schaakpartijen in de spiegelzaal. Op de voorgrond groep 14.

Victor Duits, Justin Sarton en Victor Westerneng (vlnr) schaken bij een mooie achtergrond.

De eerste matzet is gespeeld. Winnaar Armin Cubuk steekt zijn arm uit om Liam Doevendans te bedanken voor de partij.

Suzanne Azier en Joey Joosten gaan richting het eindspel. Beiden hebben al het zware materiaal en zes pionnen.

Het wordt erg spannend en de partij tussen de latere nummers 1 en 2 van groep 3 trekt veel belangstelling. Suzanne lijkt de toren op a1 te gaan spelen, maar...

...besluit om toch nog wat langer na te denken.

Het wordt de andere toren die de zwarte toren op g6 slaat.

Suzanne heeft een winnend eindspel bereikt...

...en wordt gefeliciteerd door Joey.

De toppers in groep 1 zitten klaar voor de tweede ronde, terwijl Sernin van de Krol (leider van beide tafels) bij groep 2 constateert dat alles in orde is.

In de bovenzaal van De Plataan is ook groep 6 (voorgrond) begonnen aan de tweede ronde.

Tafelleider Jaap de Vries volgt de eindspelen van de partijen Sjoerd Hoekstra - Ishan Raman (voorgrond) en Jinchen Zhang - Christian Pieterse.

De traditionele prijsvraag op de jeugdtoernooien van Caïssa-Eenhoorn. En je hoeft er niet voor te zingen.

Kamil Czok, een van de twaalf jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn, op het zesde Finbotx-toernooi.

Jesse van Splunter (Caïssa-Eenhoorn), speler in groep 15, denkt na over een zet tegen clubgenoot Ravi Schreuder Goedheijt.

Ravi speelt een paardzet tegen Jesse.

Niels Kuijper (Caïssa-Eenhoorn) kijkt wat Matteo van Kesteren van plan is met zijn dame op h4.

Alec Borgemeester (Caïssa-Eenhoorn) heeft een paard, verdedigd door de dame, in de stelling van Rafael Jacobs laten springen.

Reez Vitalis (Caïssa-Eenhoorn), met de zwarte stukken, heeft zojuist van Guido van der Sluijs verloren. De stukken staan weer in de beginopstelling en beide spelers volgen de overige partijen in groep 11.

Aaron Radius (Caïssa-Eenhoorn) is met zijn pionnen in opmars op de koningsvleugel in zijn partij tegen Jean-Luc van der Weij.

Victor Westerneng (Caïssa-Eenhoorn) neemt het met wit op tegen Mink de Koning die in groep 8 zal zegevieren.

Julian Jong (Caïssa-Eenhoorn), in groep 8, heeft een paardvork uitgevoerd op de koning en toren van Justin Sarton.

Freek Bobeldijk (Caïssa-Eenhoorn) speelt een zet tegen Sjoerd Hoekstra.

De Caïssa-Eenhoorn-spelers Fayou Zheng en Julian Westerneng maken deel uit van de groep 13-achtkamp. Julian zit met de witte stukken aan de muurkant, Fayou wacht op de zet van de latere winnaar Quinten Kramer.

Tafelleider Ton van Dijk kijkt naar de derderondepartijen van groep 8 die allemaal nog bezig zijn, terwijl...

....gelijktijdig twee meter achter hem in groep 7 iedereen klaar is en de Heerhugowaardse tafelleider Piet Konijn de ranglijst bijwerkt.

Opvallend. Alle zwartspelers in groep 8 (vlnr Vincent Duits, Mink de Koning, Julian Jong en Justin Sarton) doen een zet.

Four seasons in one day? In ieder geval twee. Concentratie in groep 1, als de ramen nat zijn van de regen.

En drie kwartier later laat de zon zich zien.

Rosa Volp staat schaak en ook tafelleider Gilles Provoost kijkt naar welk veld de koning kan ontsnappen. De partij tegen Sven Beemster zal in remise eindigen.

Hier gaat het in groep 1 om: de wisselbeker.

Nivedita Kumar en Boaz Knol spelen in groep 4 hun vierderondepartij.

Het lijkt erop dat de toren op d8 een randje mist, maar Rajeev Pareddy zal die toch spelen in zijn partij tegen de latere groep 1-winnaar Daan Heus. NHSB-voorzitter Jan Poland heeft oog voor het eerste bord.

Daar staat-ie dan, op d2.

En dit is het eerste bord. Witspeler Aden Darie is aan zet tegen Liam Rooijakkers, die op de tweede plaats zal eindigen.

Overzicht van de vergrote voorzaal, ruim genoeg voor ouders en supporters. In voorgaande jaren kregen de jongste en jongere schakers een plaats in het achterste deel.

Robbert van Dijkhuizen (op de achtergrond, naast de banner van Caïssa-Eenhoorn) kondigt namens de toernooicommissie in de spiegelzaal het begin van de vijfde ronde aan.

Ghaaliyah Bootsman is niet bang voor Kamil Czok, de latere nummer 3. Ze trekt ten aanval en zal de partij ook winnen.

Plezier in de pauze. Op eigentijdse wijze komt de jeugd de minuten tussen twee ronden door.

Op de smartphone is geen schaakdiagram te zien.

Groep 7 is een plaatsnamengroep, zo heeft tafelleider Piet Konijn ontdekt. Limmen en Kwadijk zitten dicht bij elkaar. Rechts Danny Limmen, naast hem Hugo Kwadijk.

Jesper Langbroek heeft zojuist een loper veroverd. Hij schaakt bij een club (Hoogland) die ruim twintig kilometer ten noorden van zijn achternaam ligt.

Kyara Schagen en witspeler Nieklas Grootjen hebben lol, als haar achternaam ter sprake komt. Kyara speelt niet bij Magnus, maar bij schaakclub Krommenie.

En dan hebben we in groep 14 nog Thijs van Lent die naar de zet in wording van Aaron Radius kijkt. Lent ligt bij Nijmegen en is bekend om zijn sterke damclub.

Twee torens op de zevende rij zijn vaak heel sterk. Abel Woudt is op weg naar de winst in zijn partij tegen Clay Klaasens.

De slotronde is begonnen. Op de voorgrond spelen de jongens en meisjes in groep 16 hun laatste zetten.

De andere hoek van de spiegelzaal. Ook in groep 7 zijn de partijen van de zevende ronde aan de gang. Er is veel belangstelling voor de laatste partijen.

Tafelleider Gilles Provoost volgt de laatste partij van de dag in groep 16, tussen Levi Doevendans (links) en Mex Kramer.

De laatste zet. De koning van Lily Zhou staat in haar partij tegen Deniz Sountheranayagam mat.

De prijswinnaars van groep 1. Vlnr Liam Rooijakkers (tweede), Daan Heus (eerste, met ook de wisselbeker) en Sven Winter (derde).

De prijswinnaars van groep 2 bij de banner. Vlnr Frederieke Regterschot (tweede), Tim Bakker (eerste) en Niels Bakker (derde).

De juichende prijswinnaars van groep 3. Vlnr Joey Joosten (tweede), Suzanne Azier (eerste) en Lars Kroon (derde).

De prijswinnaars van groep 4. Vlnr Nivedita Kumar (aanmoedigingsprijs), Sarah Barbier (tweede), Gijs Veldt (eerste) en Tim van Paasen (derde).

De prijswinnaars van groep 5. Vlnr Derin Sountheranayagam (tweede), Wout van Eerden (eerste) en Samuel Schagen (derde).

Twee van de drie prijswinnaars van groep 6. Rechts Christian Pieterse (eerste) en naast hem Aboudi Jiro (tweede).

Drie van de vier prijswinnaars van groep 7 juichen. Vlnr Nieklas Grootjen (aanmoedigingsprijs), Jesper Langbroek (eerste) en Maximilian Grootjen (tweede).

De prijswinnaars van groep 8. Vlnr Victor Westerneng (aanmoedigingsprijs), Aris Stamatelos (tweede), Mink de Koning (eerste) en Vincent Duits (derde).

De prijswinnaars van groep 9. Vlnr Deniz Sountheranayagam (derde), Steffen Schagen (tweede), Dustin Polmans (eerste) en Timmen van Dijk (aanmoedigingsprijs).

De prijswinnaars van groep 10. Vlnr Valentijn Hendriks (aanmoedigingsprijs), Mischa Godri (tweede), Leon Veerman (eerste) en Flint Cobben (derde).

De prijswinnaars van groep 11. Vlnr Maxwell Lieveld (aanmoedigingsprijs), Guido van der Sluijs (tweede), Jesse Suring (eerste) en Nicolette Pieterse (derde).

De prijswinnaars van groep 12. Vlnr Ruben Verhoef (aanmoedigingsprijs), Pascal van Dijk (tweede), Aditya Kumar (eerste) en Ilyas Oufouta (derde).

De prijswinnaars van groep 13. Vlnr Julian Westerneng (aanmoedigingsprijs), Pieter Kooij (derde), Quinten Kramer (eerste) en Boaz van de Brugge (tweede).

De prijswinnaars van groep 14. Vlnr Finn Jong (aanmoedigingsprijs), Vince van 't Hull (tweede), Lasse Woudt (eerste) en Halen Meckesheimer (derde).

De prijswinnaars van groep 15. Vlnr Lev Kramer (aanmoedigingsprijs), Jesse van Splunter (tweede), Ravi Schreuder Goedheijt (eerste) en Kamil Czok (derde).

De prijswinnaars van groep 16. Vlnr Levi Doevendans (aanmoedigingsprijs), Melle Friedl (tweede), Rosa Volp (eerste), Sven Beemster (derde) en Sophia Beemster (aanmoedigingsbeker).

 

1 thought on “Finbotx GP de wieg van het toernooischaak

  1. Ik was helaas verhinderd, maar door dit verslag weer uitstekend geïnformeerd. De officiële media schitterden weer door afwezigheid…

Reacties zijn gesloten.