Vier wijzen naar het oosten

In het kerstverhaal gaan drie wijzen uit het oosten op kraambezoek. Ze moeten natuurlijk ook weer terug. Dat inspireert een kwartet van Caïssa-Eenhoorn om als ‘Vier Wijzen naar het Oosten’ mee te doen aan het eindejaarstoernooi van Schaaklust. De organiserende schaakvereniging komt uit Andijk en dat ligt immers in het oosten van de provincie.

Vier wijzen naar het oosten. JP Hendriks, Nizar Alayoubi, Bert Spil en Jamal Zyat (vlnr) wijzen naar het oosten van het schaakbord.

Het is ditmaal een bijzondere afsluiting. Gebruikelijk is om onder een alternatieve naam de rapidpartijen te spelen en veel viertallen komen met fraaie vondsten. De bijzonderste – en de langste – is ‘Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies’. Drie spelers van Caïssa-Eenhoorn en twee oud-leden gaan schuil achter de alter ego’s van Bas Dudink, Nick Manshanden, Mark van Ojik, Jerrel Thakoerdien en Gilbert Vrancken. Met een gemiddelde rating van royaal boven de 2100 is het gezelschap de grote favoriet en die rol wordt waargemaakt. Met de maximale score van twaalf punten en bijna het maximale resultaat (22 van de 24 bordpunten) eindigt het kwintet op de eerste plaats. Het even sterke De Wijker Toren uit Beverwijk – Sam Cornelisse, Rick Duijker, Sjoerd Plukkel en Jimmy van Zutphen – doet weinig onder. De enige nederlaag (1-3 in de onderlinge wedstrijd in de derde ronde) is achteraf gezien beslissend.

Het team van Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies (links). Van voor naar achter spelen Gilbert Vrancken, Jerrel Thakoerdien, Bas Dudink en Nick Manshanden; Mark van Ojik staat op de reservebank.

Cor Gorter, Dirk Mantel, Piet Reus en Nico Weel kunnen op de laatste zaterdag van het oude jaar veel schaakliefhebbers verwelkomen. Er is gedurende bijna een half uur sprake van een kleine file voor de inschrijftafel. Zo’n negentig spelers hebben de reis naar het Westfriese dorp gemaakt en een flink aantal heeft heel wat kilometers afgelegd om dorpshuis Centrum binnen te lopen. Het deelnemersveld telt twintig leden en oud-leden van Caïssa-Eenhoorn die in acht viertallen schaken.

Zo heeft Verweij een brouwsel in een wit glas gestopt. Misschien is het wel doping, want David Verweij, Mason Brouwer, Martijn de Wit en Susanne Glas worden met vier gewonnen wedstrijden derde. In de vijfde ronde is het duel tegen De Wijker Toren van belang voor de bezetting van de tweede plaats en oud-Caïssa-clubkampioen Sjoerd Plukkel vecht een hevig duel uit met David. ‘Goliath’ (Sjoerd heeft een hogere rating en is FIDE-meester) wint, al is het op het nippertje. Wederzijdse grote tijdnood typeert het eindspel. De vlag van de man van het brouwsel valt, zwart heeft welgeteld één seconde over.

Heroïek en drama in Andijk? Witspeler David Verweij kijkt verrast naar de klok, terwijl Sjoerd Plukkel zich lijkt te verontschuldigen. De ene toeschouwer kijkt verbaasd, de ander is vol ongeloof over de afloop.

De stukken zijn weer keurig in de beginopstelling geplaatst, maar de klok heeft nog de eindtijd.

En die klok is onverbiddelijk.

Is het de snert en de tomatensoep, de broodjes kroket, kaas en ham, het glas melk die in de pauze na vertoon van de ‘inschrijfbon’ verkrijgbaar zijn? Veel teams hebben jeugdspelers in de gelederen. De Caïssa-Eenhoorn-toppers Daan Zult en Arne Moll vormen met hun zonen Olav en Edu een viertal onder de naam ‘Wij Zulten u Mollen’ en dat klopt aardig, want uiteindelijk gaat slechts één wedstrijd verloren. Ook Castricum 2 heeft twee jonge schakers in de gelederen: Sjoerd Hoekstra en Quinten Kramer. Bij De Vennep drukken Esther Hogenboom, Rob Beaufort en Youri Schreijnders het leeftijdgemiddelde en dat doen Maxim Mantel en Luc en Thom van der Leek bij ‘Zoals de Ouden Zongen’, waar de Schaaklust-routiniers Cor Gorter en Dirk Mantel niet alleen voor de vokale inbreng zorgen. Edwin Woudt (ZSC-Saende, wonend in Castricum) speelt met zijn kinderen Tirza, Chris en Lasse als De Woudtlopers de zes ronden. De jongste deelnemer is de 9-jarige Melvin Mariappan, uit Diemen. Hij wordt vol schaakliefde opgenomen in ‘De Nieuwe Variant’. Gerard Broersen en George Tadrous zijn met z’n tweeën gearriveerd en kunnen enige versterking wel gebruiken. Alfred Schenk (Schaaklust) sluit aan bij beide ervaren krachten van Degoschalm/Revanche en schrijver dezes pikt in dit gemêleerd gezelschap ook nog enkele partijen mee.

De 9-jarige Melvin Mariappan maakt het Jacco Mantel knap lastig in het toreneindspel. Cor Gorter (links) en Piet Reus zijn namens de organisatie benieuwd naar de afloop.

Om zich in de volle speelzaal verstaanbaar te maken zoekt mede-organisator Cor Gorter bij aanvang van iedere ronde een verhoging op om het programma – zonder microfoon – voor te lezen. De dag begint voor Mark van Ojik met een teleurstelling. De bijna 2300-speler van ‘Drommels Allememachies’ (de computer in Andijk kan de volledige ploegnaam niet aan) staat voor de eerste wedstrijd, tegen ‘Zoals de Ouden Zongen’ aan de kant. ,,Zit je met zo’n rating meteen op de reservebank’’, moppert de kopman met een glimlach. ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ heeft een niet zo sterke schaker ooit gezegd en dat geldt ook voor de topspeler van Caïssa-Eenhoorn. Voor menig clubgenoot heeft de dag iets weg van een reünie. Bas Dudink, de laatste voorzitter van HSV De Eenhoorn, is uit het oosten (omgeving Meppel) gekomen, Jerrel Thakoerdien en Holger Bonte (respectievelijk ruim twintig en tien seizoenen lid van onze vereniging geweest) uit het zuidwesten en noordwesten van ons land. Mark kan op menig bord een oud-clubgenoot aan het werk zien. En hij pakt een partij van Sjoerd Plukkel er meteen even bij.

De witte Jantar- (op het internet circuleren de prijzen tussen de € 69 en de € 127) en de houten Garde-klokken brengen gedurende de hele schaakdag een eentonig, maar rustgevend geluid voort. Het speeltempo in Andijk bedraagt twintig minuten, maar als het eindspel nadert neemt de opwinding toe. Niet altijd staat voorsprong in materiaal of een betere stelling garant voor succes en krijgt een wedstrijd een verrassende uitslag. Daardoor zijn de krachtsverschillen over het algemeen niet groot. De ene keer win je, de andere keer niet. Zo wordt Een Glas Wit Verweij Brouwsel derde, maar vijf lager geklasseerde ploegen hebben meer bordpunten.

Het feit dat aan het eind van een vlot verlopen dag vrijwel alle deelnemers de prijsuitreiking meemaken, geeft aan dat ze een plezierige 30 december hebben gehad. En dan resteert de herinnering aan een geslaagd schaaktoernooi. Precies twee jaar geleden is Jaap Gorter (mede-organisator en een van de beste schakers aller tijden uit Andijk) overleden. Hij zal vast vanaf een mooie plaats hebben meegenoten.

Eindstand:
1. Drommels Allememachies........................6  6  0  0 = 12 – 22,0
2. De Wijker Toren...............................6  5  0  1 = 10 – 19,5
3. Een Glas Wit Verweij Brouwsel.................6 4 0 2 = 8 – 12,0
4. De Groeten van Otis...........................6 3  1  2 = 7 = 15,0
  Geen Idee.....................................6  3  1  2 = 7 – 15,0
  Drakenteam....................................6 3 1 2 = 7 – 14,0
  Hoornlopers...................................6 3 1 2 = 7 – 11,5
8. Wij Zulten u Mollen...........................6 1 4 1 = 6 – 13,5
  De Haringhappers..............................6 2  2 2 = 6 - 12,5
  De Profeten...................................6 2  2  2 = 6 – 11,0
  Nieuw-Vennep..................................6 1  4  1 = 6 – 11,0
  De Beste, De Beste, De Beste en De Beste......6 2  2  2 = 6 - 10,5
  De Ongelijke Lopers...........................6  2  2  2 = 6 – 10,5
14. Vier Wijzen naar het Oosten...................6  1  3  2 = 5 – 10,5
15. De Woudtlopers................................6 1  2  3 = 4 – 10,5
  Castricum.....................................6  1  2  3 = 4 – 10,0
  Zoals de Ouden Zongen.........................6 1  2  3 = 4 – 9,5
  Team Remise...................................6 1  2  3 = 4 – 9,5
  Castricum 2...................................6 2  0  4 = 4 - 6,5
20. De Nieuwe Variant.............................6 0 1  5 = 1 – 5,5
Met 5½ punt zijn de toernooitopscorers:
Arne Moll (Wij Zulten u Mollen)
Sjoerd Plukkel (De Wijker Toren)
Edwin Woudt (De Woudtlopers)

Nog meer foto's. De eerste drie tonen een volle speelzaal. Zo'n negentig schaakliefhebbers zijn – van heinde en verre – naar Andijk gekomen om het eindejaarstoernooi van Schaaklust mee te maken.

De Nieuwe Variant (van voor naar achter Gerard Broersen, George Tadrous, Alfred Schenk en Melvin Mariappan) speelt zijn eerste wedstrijd tegen Een Glas Wit Verweij Brouwsel.

De Beste, De Beste, De Beste en De Beste (links, zichtbaar zijn Emil Zaal, Ronald Koppes en Gerard Beerepoot) in actie tegen De Woudtlopers. In de file voor de inschrijftafel kreeg schrijver dezes het aanbod om voor De Beste, De Beste, De Beste en De Beste te spelen, omdat er maar drie beste spelers waren. Mijn naam stond ook bij De Nieuwe Variant en het schijnt dat er € 100 werd geboden, al verdient een speler zelf heel weinig aan de transfersom. Nog voor het begin van de eerste ronde was het trio een kwartet geworden en bleef ik bij De Nieuwe Variant.

De Vier Wijzen naar het Oosten (vlnr Jamal Zyat, Nizar Alayoubi, Bert Spil en JP Hendriks), mijn oorspronkelijke ploeg. Toen er vijf namen in de opstelling stonden, ben ik naar De Nieuwe Variant getransferreerd.

Het team van Hoornlopers (links) met onder meer Holger Bonte, Sjoerd Kelder en Jessica Koning in de gelederen, opent de schaakdag tegen Castricum.

JP Hendriks (links), Bert Spil en de zittende Nizar Alayoubi volgen het eindspel van teamgenoot Jamal Zyat tegen witspeler Rick Duijker.

En dat is een dame-eindspel met een loper voor Jamal contra een paard voor Rick.

Eenzelfde eindspel in de partij Ron van Putten - Renzo Snel. Net als op de vorige foto zal ook hier de witspeler zegevieren.

Terwijl JP Hendriks de klok zal indrukken, heeft Herman van Bleisem zijn zet al in het hoofd. Hij speelt voor 'Geen Idee', maar weet wel wat hij moet doen: de zwarte vrijpion tegenhouden.

Vanaf de op een na hoogste tree van de trap naar het podium leest Cor Gorter het programma van de vierde ronde voor.

Een van de wedstrijden is De Nieuwe Variant - De Ongelijke Lopers. Aan het eerste bord zitten Gerard Broersen (links) en René Brouwer.

Een andere wedstrijd is Zoals de Ouden Zongen - De Beste, De Beste, De Beste en De Beste met hier aan het eerste bord Thom van der Leek (links) en Emil Zaal.

Ze hebben in Andijk vaker tegenover elkaar gezeten: witspeler Daan Zult (Wij Zulten u Mollen) en Tom Balla (De Haringhappers), topspeler en teamleider van de landelijke eersteklasser Caïssa-Eenhoorn.

Holger Bonte (Hoornlopers), oud-lid van Caïssa, De Eenhoorn en Caïssa-Eenhoorn, neemt het met zwart op tegen Thomas Broek (Drakenteam).

Een paar fragmenten uit de partijen Jacco Mantel - Melvin Mariappan.

De witspeler moet uit het schaak ontsnappen.

Jacco ziet er de humor van in. De 9-jarige Melvin heeft de ervaren speler van Schaaklust zojuist verteld dat Ta8+ toch echt een goede zet is, want daarna kan de c-pion promoveren. Wit heeft die mogelijkheid niet gezien.

Hoewel hij weinig tijd op de klok heeft, zal wit dit eindspel toch winnen. Melvin is overigens aan zet.

Er is veel publiek op de topper Een Glas Wit Verweij Brouwsel - Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies afgekomen. Links zitten Jerrel Thakoerdien en Mark van Ojik (bord 1) tegenover David Verweij en Mason Brouwer, die een zet doet.

Nico Weel verwerkt de uitslagen van de vierde ronde. Cor Gorter (zittend) en Piet Reus zijn benieuwd naar de tussenstand.

De Nieuwe Variant met een jeugdspeler. Vlnr Alfred Schenk, Melvin Mariappan, George Tadrous en Gerard Broersen.

Piet Reus is in de vijfde ronde gastspeler van Castricum dat dit keer slechts drie spelers heeft. Als een simultaanspeler is Piet aan zet tegen Alfred Schenk...

...en vervolgens ook tegen Melvin Mariappan.

Wij Zulten u Mollen heeft twee jeugdspelers. Daan Zult (bord 1) en Arne Moll vormen een viertal met beider zonen.

Castricum 2-speler Alex van der Leest is, net als zijn jeugdige teamgenoten Sjoerd Hoeksta (in het groen) en Quinten Kramer, nog bezig in de wedstrijd tegen Nieuw-Vennep.

De Woudtlopers is de ploeg met de laagste gemiddelde leeftijd. Vlnr Edwin, Chris, Tirza en Lasse.

Een topwedstrijd in de vijfde ronde is bezig. De Wijker Toren (links zittend, met van voor naar achter Rick Duijker, Sjoerd Plukkel, Sam Cornelisse en Jimmy van Zutphen) stuit op Mason Brouwer, David Verweij, Martijn de Wit en Susanne Glas.

Een Caïssa-Eenhoorn-onderonsje in het duel Vier Wijzen naar het Oosten - Wij Zulten u Mollen. Op bord 1 treft Bert Spil met wit Daan Zult, naast hem speelt JP Hendriks tegen Arne Moll.

Caïssa-Eenhoorns Arend Stapel heeft als gastspeler van Drakenteam zijn dame in de stelling van clubgenoot Renzo Snel (De Haringhappers) geplaatst; op b2.

Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies (links) treft als koploper met acht uit vier middenmoter De Profeten. Vasco Metten speelt een zet tegen Nick Manshanden.

Verschillende (oud-)clubgenoten, zoals Mason Brouwer, Nizar Alayoubi en Jerrel Thakoerdien (vlnr) komen kijken.

De drie topscorers (vlnr Arne Moll, Sjoerd Plukkel en Edwin Woudt) zijn door Cor Gorter naar voren gehaald. Er is echter maar één prijs en na loting zal Sjoerd die winnen.

Na het invoeren van 240 uitslagen heeft Nico Weel wel wat lekkers verdiend.

De winnaars, en we kunnen geen genoeg krijgen van de naam, met de hoofdprijs: Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies, ofwel vlnr Jerrel Thakoerdien, Mark van Ojik, Bas Dudink, Gilbert Vrancken en Nick Manshanden.

En René Brouwer deelt namens de organiserende vereniging Schaaklust een prijs in natura uit, als inspiratie om volgend jaar een kortere naam te bedenken.

De Nieuwe Variant (vlnr Alfred Schenk, George Tadrous, Gerard Broersen en Melvin Mariappan): winnaar van de aanmoedigingsprijs.

Lachen aan het einde van een mooie schaakdag. Melvin denkt dat de hele stapel voor hem is.