Het schaakjaaroverzicht 2023

Voor Caïssa-Eenhoorn staat 2023 natuurlijk in het teken van het 100-jarig bestaan. Een gevarieerd jubileumprogramma is over het hele jaar verspreid, al ligt de nadruk op de officiële feestdag (4 februari). Maar 2023 is ook het succesvolste bondsjaar van de club. Liefst vier teams veroveren het kampioenschap en dat is niet eerder gebeurd. En bijzonder is dat het NK voor vrouwen voor de helft uit speelsters van Caïssa-Eenhoorn bestaat. Aan onderwerpen geen gebrek in het schaakjaaroverzicht.

Het 'Eeuw-ig schaak'-toernooi van het 100-jarige Caïssa-Eenhoorn. Rechts de honderd senioren, links de jeugd.

Zondag 15 januari
Onze schaakvereniging is precies honderd jaar geleden opgericht. Het eeuwfeest wordt met verschillende, uiteenlopende activiteiten in de loop van 2023 gevierd en de aftrap heeft plaats op de website. Op 15 januari verschijnt het overzicht ‘Caïssa-Eenhoorn: 100 jaar in vogelvlucht’, met vanaf 1923 uit elk jaar een wetenswaardigheid.

Dinsdag 17 januari
De clubavond die het dichtst bij de oprichtingsdatum ligt is op dinsdag 17 januari. De jubileumcommissie trakteert de leden op eendhoornschaak (de internationale naam is duck chess). Wout Druijf, lid van de commissie, heeft dertig ‘badeendjes’ met een heuse hoorn op de kop besteld. Ze zijn iets groter dan een schaakstuk en de bedoeling is om een eendhoorn, een extra ‘stuk’ in een schaakpartij, na elke zet op een leeg veld te plaatsen. Dat veld mag dan door de opponent niet worden gebruikt. De eendhoorn kan een diagonaal blokkeren, maar ook een probleem zijn voor twee torens die elkaar verdedigen. In drie hilarische rondjes met rapidtempo zegevieren Robin Duson, Robbert van Dijkhuizen, Bert Spil en Nick Manshanden in al hun partijen.

De eendhoorn staat op d7.

Zondag 29 januari
Het Tata Steel-toernooi staat in het teken van de terugkeer van de amateurschakers. In het coronatijdperk ontbraken ze tweemaal, maar in 2023 zijn ze massaal aanwezig in Wijk aan Zee. Niet alleen voor Caïssa-Eenhoorn is er een bijzonderheid. Vader Rinus en zoon Sernin van de Krol zijn actief als arbiters en in de 85-jarige historie van het toernooi zal dat heel weinig – en misschien wel nooit – zijn voorgekomen.
De spelers van onze vereniging doen het prima en slepen talrijke prijzen in de wacht. Met twee eindzeges (Mason Brouwer en Martijn de Wit) en vijf tweede plaatsen boeren ze goed in de weekendvierkampen.
Daan Zult hervat zijn Tata Steel-optreden zoals hij in 2020 het topevenement is geëindigd. In de hoogste groep van de dagvierkampen wint de routinier van Caïssa-Eenhoorn al zijn partijen en komt uit op een TPR van 2970.
Voor verschillende tienkampers van Caïssa-Eenhoorn is het ditmaal een onoverzichtelijk toernooi. In vier van de zes groepen vallen spelers uit. Het weerhoudt Robbert van Dijkhuizen er niet van om de – gedeelde – eerste plaats naar zich toe te trekken. De strijd in zijn groep (4D) verloopt sensationeel, want met nog twee ronden voor de boeg hebben acht van de negen schakers kans op de eindzege.

Zaterdag 4 februari
Caïssa-Eenhoorn 100 jaar. Als officiële jubileumdag is zaterdag 4 februari gepland en niet zondag 15 januari, de derde dag van het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee. Het eeuwfeest wordt vooral gevierd in de sporthal van MFA De Kreek, waar het jubileumtoernooi voor senioren vijf groepen van twintig deelnemers (totaal, jazeker, honderd), omvat en er ook een jeugdtoernooi is. ‘Eeuw-ig Schaak’ is het thema, ‘anders dan anders’ het speeltempo, ofwel partijen van vijf, tien, vijftien en twintig minuten voor en na de pauze; totaal weer honderd.
Veel schakers en oud-schakers van Caïssa-Eenhoorn, Caïssa en HSV De Eenhoorn alsmede bekenden uit de Westfriese en Noord-Hollandse schaakwereld doen mee. Verschillende oud-leden komen in de loop van de middag langs, waardoor er een reüniesfeer ontstaat. In de hoogste ratinggroep houdt Colin Stolwijk verrassend grootmeester Dimitri Reinderman en internationaal meester Hing Ting Lai achter zich. Henk-Jan Visser en Nick Manshanden zijn als gedeeld vierde de beste spelers van de eeuweling.
Aan het einde van de middag heeft het officiële gedeelte plaats. Hoorns loco-burgemeester Dick Bennis krijgt het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Tot In- en Uitspanning’ uitgereikt en overhandigt zelf namens Zijne Majesteit aan Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen de Koninklijke Erepenning. Van de gemeente ontvangt de club de Eenhoornzegel. Schaken en luisteren maken de mens hongerig en in de vroege avond kan dat ‘probleem’ worden opgelost in de schaakzaal van de club, waar een buffet klaar staat. Op de borden geen  koningen, dames, torens, paarden, lopers en pionnen, maar couscous, ratatouille, stoofschotel, rauwkost, rijst en scharreleieren. In een sfeervolle omgeving maakt menigeen een tweede rondje.

De Koninklijke Erepenning (die Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen al heeft gekregen) en de Eenhoornzegel, twee mooie verjaardagskado's van Hoorns loco-burgemeester Dick Bennis.

Vrijdag 17 februari
In de derde klasse B van de NHSB-competitie is Caïssa-Eenhoorn 2 oppermachtig. Het speelt in een poule met in totaal zes ploegen en verzekert zich in de vierde wedstrijd van de titel. Op 17 februari kan de vlag in top. KTV wordt met 0-6 verslagen en omdat Noordkopcombinatie 3-Magnus verrassend onderuit gaat, is Caïssa-Eenhoorn 2 niet meer in te halen. Het wordt de eerste kampioensploeg van de vereniging in het seizoen 2022-2023. Er zullen er nog drie bij komen.

Dinsdag 7 maart
Ook het viertallenteam van Caïssa-Eenhoorn scoort honderd procent. Op 7 maart staat de uitwedstrijd tegen Noordkopcombinatie-MSC op het programma en de 3-1 zege is de kleinste van de vier tot dan behaalde overwinningen. Omdat het Hoornse kwartet twee punten en zes bordpunten meer heeft dan Aartswoud, is met nog één ronde te gaan een beslissend gat geslagen. Caïssa-Eenhoorn verzekert zich van de titel.

Vrijdag 10 maart
De tweede workshop van Caïssa-Eenhoorns eersteteamspeler en FIDE-meester Martijn Monteban, in de bestuurskamer van voetbalvereniging De Blokkers (de thuishaven voor de jeugdschakers), staat in het teken van vrijpionnen en lopers van ongelijke kleur. Hij toont aan dat je in een lopereindspel met twee verbonden vrijpionnen voor wit secuur moet spelen om dat voordeel te verzilveren. Ook stellingen met vrijpionnen die ver van elkaar staan komen aan bod. Alle cursisten beschouwen de avond als een verrijking voor hun schaakkennis.

Martijn Monteban doceert, de cursisten luisteren.

Zaterdag 11 maart
Caïssa-Eenhoorn staat in de eerste klasse A onder de rode streep en moet voor handhaving vechten. De naar later blijkt succesvolle eindsprint wordt op 11 maart ingezet met een 6-4 thuiszege op concurrent MSV (Meppel). Aan het tiende bord wordt een bijzondere partij gespeeld: Nick Manshanden – Bas Dudink. Bas is de laatste voorzitter van HSV De Eenhoorn en vice-kampioen van onze club in het seizoen, waarin Nick debuteert. Zijn tijdelijke terugkeer naar Hoorn levert zwart geen succes op. Hij verliest, net als zijn team dat zal degraderen.

Dinsdag 21 maart
Het sterkste NHSB-team van Caïssa-Eenhoorn opent de competitie met een 2½-5½ nederlaag bij Noordkopcombinatie-Magnus. De ploeg uit Schagen wordt de naaste belager in de strijd om het kampioenschap van de eerste klasse A, ondanks dat het achttal al snel wat puntjes laat liggen. Caïssa-Eenhoorn speelt op 21 maart zijn slotwedstrijd tegen het onderaan staande Vredeburg in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende is om de titel te veroveren. Als een echte kampioen realiseert het een eclatante overwinning: 6½-1½.

Zaterdag 1 april
Het naar de landelijke vierde klasse gedegradeerde Caïssa-Eenhoorn 2 wil zo snel mogelijk het verloren gegane terrein heroveren. Dat lukt. Na een gelijkspel in de eerste ronde worden de overige wedstrijden gewonnen, zo ook op 1 april in en tegen Volendam. Dat gebeurt met het kleinst mogelijke verschil, maar dat levert wel twee matchpunten op en met nog één ronde te gaan is de Hoornse koploper onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Het is de vierde kampioensploeg van de vereniging in één seizoen en dat is in de 100-jarige historie niet eerder voorgekomen.

Dinsdag 4 april
Na het veroveren van de snelschaaktitel wordt Nick Manshanden ook de rapidkampioen van Caïssa-Eenhoorn. In de drie voorronden speelt hij achttien partijen en verovert vijftien punten, waarmee hij topscorer is. Abel Romkes is met twee punten minder goede tweede. Ze vormen met Fred Avis, Robin Duson, Robbert van Dijkhuizen en Sjoerd Kelder de A-zeskampers die op 4 april om de titel strijden. Nick wint al zijn partijen en bevestigt zijn klasse als rapidschaker. Hij werd al kampioen in 2018 en eindigde daarna nog tweemaal op het erepodium. Robin pakt de tweede plaats, titelverdediger Sjoerd klasseert zich als derde.

Woensdag 19 april
Fred Avis heeft al diverse keren in de hoogste groep van het lenteveteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond gespeeld. Op zeven woensdagmiddagen in de Regenboogzaal van wijkcentrum De Huesmolen scoort hij 4½ punt. Goed voor de vierde plaats, een niet eerder behaalde klassering. De titelstrijd wordt al vele jaren georganiseerd door Caïssa-Eenhoorn. Oud-clubkampioen Peter Holscher, speler van Aartswoud en wonend in de Hoornse binnenstad, pakt achter Piet Reus (Schaaklust, Andijk) de tweede plaats. Freds clubgenoten Co Buysman en Nizar Alayoubi worden in de respectievelijke groepen 2 en 3 tweede en mogen in de volgende editie een groep hoger spelen.

Fred Avis behaalt in 2023 zijn beste eindklassering bij het lenteveteranenkampioenschap van de NHSB.: vierde.                                                                                           (archieffoto De Pion, Hoogeveen)

Vrijdag 21 april
In de aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen voor de jeugdcategorieën A, B en C houdt de schaakbond het NK online. Op 21 april melden 42 talenten zich, die op het Tornelo-platform zeven partijen spelen met steeds een tempo van tien minuten plus twee seconden toegevoegde tijd per zet. Mason Brouwer doet het uitstekend in de gecombineerde AB-groep en verovert de nationale titel. Net als Vadim van Kuijk eindigt het Caïssa-Eenhoorn-talent op zes punten, maar Mason heeft de onderlinge partij tegen de schaker uit Dieren gewonnen en die uitslag is beslissend.

Dinsdag 25 april
Het bekertoernooi van Caïssa-Eenhoorn is na de coronajaren weer terug op de kalender. Na 45 partijen belandt de cup in handen van Nick Manshanden die de trofee ook in 2018 heeft gewonnen. Toen versloeg hij in de finale outsider Fred Avis, op 25 april zit hij tegenover Abel Romkes die in de clubcompetitie koploper is. Het wordt een spannende eindstrijd die in eerste instantie geen winnaar krijgt. Na de remise in de partij met klassiek speeltempo levert het 10-minutenschaak met verwisselde kleuren ook ½-½ op. In de tweede verlenging krijgen de beide finalisten vijf minuten en met zwart slaat Nick daarin toe.

Vrijdag 12 mei
Thomas Bood is bezig aan zijn afscheidsseizoen bij Caïssa-Eenhoorn, omdat hij in Delft gaat studeren. Hij viert dat met het veroveren van het jeugdkampioenschap. In 21 ronden, de laatste is op 12 mei, blijft hij Aranka Verweij (tweede) en titelverdedigster Stella Duson nipt voor: respectievelijk 1521,2, 1503 en 1472 punten.

Zaterdag 20 mei
Voor de elfde keer is Caïssa-Eenhoorn de organiserende vereniging van het NHSB-snelschaakkampioenschap. Na drie jaar stilstand vanwege de uitbraak van het COVID-19-virus kent het evenement in de multifunctionele accommodatie De Kreek een sterke bezetting. Drie grootmeesters melden zich (Dimitri Reinderman, Casper Schoppen en Liam Vrolijk) alsmede de bijna-grootmeester Thomas Beerdsen en nog vijf titelhouders. Casper Schoppen – Nederlands snelschaakkampioen – verovert de titel, terwijl die bij de jeugd naar Caïssa-Eenhoorn-talent Mason Brouwer gaat.

Dinsdag 23 mei
De 29e en laatste ronde van de clubcompetitie wordt gehouden. Abel Romkes heeft op 11 oktober zijn rentree gemaakt en imponeert met een fraaie score in de volgende maanden. Met driehonderd punten voorsprong op Nick Manshanden kroont hij zich tot kampioen van Caïssa-Eenhoorn. Voor de vierde keer op rij komt er een nieuwe titelhouder. Roy Kerkhoven (2018), Gijs Leene (2019) en Peter van den Brink (2022) gingen Abel voor. Nick wordt voor de vierde maal vice-kampioen, David Verweij eindigt op de derde plaats.

Dinsdag 30 mei
Een schaakavond zonder schaakbord. Caïssa-Eenhoorn sluit het seizoen 2022-2023 af met een combinatie van bingo en pubquiz. De speciale avond trekt zo’n veertig clubgenoten. Rinus van de Krol, voorzitter van de jubileumcommissie, stelt een schaakvraag en op een groot scherm is die met drie multiplechoice-antwoorden waar getallen bij staan zichtbaar. Elke deelnemer heeft twee velletjes met elk vijf rijen en vijf kolommen aan bingocijfers. Is een rij of kolom volledig aangekruist, dan klinkt er ‘bingo’ uit de zaal en mag de winnaar/winnares naar voren komen om een prijsje uit te zoeken. Een niet correcte ‘bingo’ betekent vrijwilligerswerk doen op het Oscar Romero Open Hoorns.

Op weg naar 'bingo' kan weer een cijfer worden weggekrast.

Zondag 11 juni
In het kader van het 100-jarig bestaan van Caïssa-Eenhoorn en tweehonderd jaar schaken in Hoorn gaan de schaakliefhebbers op een zonnige zondag 11 juni – de thermometer wijst 29 graden aan – aan de wandel door de Hoornse binnenstad. Op een aantal locaties houdt het gezelschap halt. Co Buysman vertelt over de schaakhistorie van die plek, Hieke Stapel (erelid van de historische vereniging Oud Hoorn en stadswandelingexpert) vertelt over de algemene historie. De gidsen en deelnemers lopen vrijwel dezelfde route van de stoet die, voorafgegaan door een muziekkorps, in 1927 een levend schaakspel opvoerde op het Doelenplein.

Zondag 11 juni
De D-jeugd van Caïssa-Eenhoorn eindigt bij het NHSB-kampioenschap voor teams op de derde plaats en komt anderhalve bordpunt te kort om zich voor het NK te kwalificeren. In de vierde ronde – van de zeven – verliest het kwartet met 1-3 van Castricum en dat blijkt later de ploeg te zijn die met dezelfde puntenscore (tien) op de tweede plaats eindigt. Opvallend is dat de individuele prestaties van de Caïssa-Eenhoorn-talenten Ryu Soedira, Yasin Ahmad, Freek Bobeldijk en Julian Jong bijna gelijkwaardig zijn; hun scores zijn respectievelijk 4½ bordpunt, 4, 4 en 5 bordpunten.

Zaterdag 17 juni
Het lijkt erop dat onze vereniging iets heeft met NHSB-bekerfinales en speciale gebeurtenissen. In 2012, aan de vooravond van de fusie tussen Caïssa en HSV De Eenhoorn, leverde Caïssa’s laatste wedstrijd de NHSB-cup op. Op 17 juni wordt in Abbekerk het seizoen, waarin Caïssa-Eenhoorn het 100-jarig bestaan viert, afgesloten met opnieuw een triomf in de finale van het bekertoernooi van de Noordhollandse Schaakbond. Mason Brouwer, Robbert van Dijkhuizen, Abel Romkes en David Verweij verslaan in de halve finale het kwartet van de organiserende vereniging Aartswoud (2½-1½) en in de finale Het Witte Paard met 3½-½. Het is het laatste NHSB-bekertoernooi oude stijl. In het nieuwe seizoen zijn er drie cupcategorieën: goud, zilver en brons.

De finale tussen Caïssa-Eenhoorn en Het Witte Paard is begonnen. Abel Romkes heeft zijn openingszet gespeeld tegen Chris de Saegher.

Zondag 2 juli
Het vijfde JP’s Kroegloperstoernooi laat geen ruimte voor verrassingen. De eerste vijf teams van de deelnemerslijst, die is samengesteld op volgorde van de gezamenlijke ratings van een duo, zijn ook de eerste vijf teams van de eindstand. Grootmeester Liam Vrolijk en bijna-grootmeester Thomas Beerdsen verzamelen in zeven ronden in de Hoornse binnenstad een record aantal punten: 13½. Misha Dorokhin en Daan Zult, topspelers van Caïssa-Eenhoorn, eindigen op de tweede plaats en voorkomen de maximale score. Precies honderd (jawel!)  spelers lopen op de eerste zondag van juli naar elf locaties. Daan zal in de zomer van 2023 een sterk kroeglopersseizoen draaien.

Maandag 3 juli
Een unicum in de Hoornse schaakhistorie. In de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap voor vrouwen zitten Robin Duson en Arlette van Weersel tegenover elkaar. Twee speelsters van Caïssa-Eenhoorn, dat is niet eerder gebeurd. De partij eindigt in remise. Er komt geen duel in de zesde ronde. Op 5 juli teistert de zomerstorm Poly – de zwaarste ooit – het midden van Noord-Holland. Een vrouw komt om het leven, er zijn zwaar- en ernstig gewonden en de materiële schade loopt in de miljoenen euro’s. Arlette kan onmogelijk de reis van woonplaats Alkmaar naar NK-stad Utrecht maken en krijgt een nul voor niet opkomen. Arbiter en beroepscommissie van de schaakbond maken zich belachelijk door de kwestie niet sociaal op te lossen. De gedupeerde speelster trekt zich terug, waardoor Robin voor haar laatste partij een papieren ‘1’ krijgt. Haar derde plaats sneeuwt onder in de affaire die in schakend Nederland voor veel verontwaardiging zorgt.

Een uniek moment in de historie van het 100-jarige Caïssa-Eenhoorn: twee speelsters van de club treffen elkaar op een NK. Robin Duson (in het zwart gekleed en met wit spelend) en Arlette van Weersel (in het wit gekleed en met zwart spelend) maken van 3 juli 2023 een historische datum.                                                                                                                                                       (foto Harry Gielen)

Donderdag 3 augustus
Van 25 juli tot en met 3 augustus wordt in Dieren het open Nederlands kampioenschap gehouden. Mason Brouwer debuteert en legt met vijf punten in negen partijen beslag op de gedeelde veertiende plaats. De titel gaat naar grootmeester Max Warmerdam die anderhalf punt meer heeft dan de Indische internationaal meesters Vuppala Praneeth en Mohapatra Sidhant (acht om 6½).

Vrijdag 18 augustus
Ze moet haar deelname aan het Hogeschool Zeeland-toernooi in Vlissingen er voor afbreken. Robin Duson krijgt een plotselinge uitnodiging voor het Open World Dutch Women Top 10 Championship dat ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de KNSB in Eindhoven plaatsheeft. Een van de tien speelsters zou Eline Roebers zijn, maar de Amsterdamse presteert heel goed in de World Cup-knockoutstrijd in Bakoe (Azerbeidzjan) en moet op het laatste moment afzeggen voor het toernooi in de lichtstad. Robin verovert als enige zonder titel vier punten in haar negen Eindhovense partijen en haalt een TPR van 2284. Ze deelt in de tienkamp de zesde plaats met oud-Nederlands kampioene Machteld van Foreest, Petra Papp (Hongarije) en Laura Unuk (Slovenië). De Israëlische Marsel Efroimski (IM) zegeviert.

Dinsdag 12 september
Caïssa-Eenhoorn heeft multitaskende voorzitters. De traditionele inloopavond staat in het teken van hands and brains en clubpreses Robbert van Dijkhuizen en jubileumcommissievoorzitter Rinus van de Krol vormen een duo. Ze zijn ook belast met de organisatie van de eerste schaakavond van het seizoen 2023-2024. Er worden drie vierkampen gespeeld en ‘RR’ wint in groep C alle partijen. Er zijn ook prijsjes voor de winnaars Robin Duson/Nick Manshanden (A) en Jelle de Jong/Bert Spil (B).

Zaterdag 23 september
Op de inmiddels traditionele Burendag wordt in De Kreek ook geschaakt. Grootmeester Dimitri Reinderman en Nederlands kampioene Eline Roebers spelen in de schaakzaal van Caïssa-Eenhoorn de hoofdrol in een simultaanwedstrijd en een rapidachtkamp. Dimitri, tien jaar eerder Nederlands kampioen, neemt het in zijn eentje op tegen twaalf opponenten en in een vlot tempo verslaat hij er tien. Marc Heertjes en Ger Roos houden het oud-Caïssa-talent op remise. Vervolgens kan de grootmeester de ontknoping van de achtkamp meemaken. Eline , regerend Nederlands kampioene, treft zeven topspelers van Caïssa-Eenhoorn. Zij wint de eerste vijf partijen, verliest van Gilbert Vrancken en deelt het punt met Arne Moll. Nick Manshanden wordt met 4½ punt tweede, Bas de Boer met 4 punten derde.

Simultaannemers en achtkampers zijn elkaars buren in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn.

Zaterdag 21 oktober
De zes man sterke Caïssa-Eenhoorn-ploeg doet op 21 oktober een flinke greep in de prijzenpot van de Larense Schaakclub. Voor het eerst sinds 2019 wordt het befaamde rapidtoernooi gehouden en vijf clubgenoten mogen naar voren komen om een geldbedrag in ontvangst te nemen. Daan Zult heeft na zeven ronden de meeste punten: 6½. Hij boekt onder meer een fraaie overwinning op de Zweedse grootmeester Ulf Andersson. Daans club- en ploeggenoten Abel Romkes en Gilbert Vrancken eindigen op de gedeelde derde, Bas de Boer en Mason Brouwer op de gedeelde zesde plaats.

Zondag 5 november
De Finbotx GP is het jeugdtoernooi van Caïssa-Eenhoorn en opent het grandprix-seizoen van de Noordhollandse Schaakbond. Er is een enorme belangstelling. Bij het inschrijven in cultureel centrum De Plataan staat een rij van zo’n vijftig wachtenden. Als iedereen binnen is, begint het te regenen. Clubvoorzitter Robbert van Dijkhuizen verwelkomt 124 kinderen, 25 meer dan het oude deelnemersrecord. Twintig schaakverenigingen worden vertegenwoordigd; de zestien groepswinnaars zijn lid van veertien clubs. In de hoogste groep zegeviert Daan Heus (HWP), in groep 15 bestaat het hele erepodium uit talenten van Caïssa-Eenhoorn: Ravi Schreuder Goedheijt (eerste), Jesse van Splunter (tweede) en Kamil Czok (derde).

Een volle benedenzaal in cultureel centrum De Plataan tijdens de Finbotx GP. Boven schaken nog eens zo'n vijftig jeugdspelers.

Woensdag 15 november
Het Westfries schoolschaakkampioenschap gaat op 15 november van start met de voorrondewedstrijden. Liefst 23 basisscholen hebben in totaal 43 teams aangemeld; een record. Er wordt geschaakt in Zwaag (Socrates, naast de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn), Enkhuizen, Hauwert en Schellinkhout en als wedstrijdleiders fungeren leden en oud-leden van onze vereniging. Begin 2024 zijn de finales voor standaard- en reserveteams.

Zaterdag 18 november
Café-restaurant De Groene in Volendam is de locatie voor het rapidkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. In de hoofdgroep verrast Bert Spil met de gedeelde derde plaats. Hij verliest in de tweede ronde van toernooifavoriet Colin Stolwijk (Magnus), die overigens verrassend de titel moet laten aan Bart-Piet Mulder (De Wijker Toren). Bert komt tot 4½ punt, dezelfde score als Nico Koning (Volendam) en André Duijvesteijn (De Vennep). In de achtkampengroep B valt Alex Swart in de prijzen. Hij eindigt met zes punten gelijk met Daan Heus (HWP), maar de winnaar van de Finbotx GP – Caïssa-Eenhoorns jeugdtoernooi – heeft de onderlinge partij gewonnen, waardoor Alex tweede wordt.

Bert Spil (links) laat toernooifavoriet Colin Stolwijk diep nadenken.

Dinsdag 5 december
Sinterklaas is op 5 december de weggeefkampioen, een bijna-naamgenoot pakt die titel bij Caïssa-Eenhoorn. Als de clubavond op dinsdag 5 december valt, wordt er door de leden geweggeefschaakt. Nick (van Nicolaas?) Manshanden is daar in zeven rondjes met rapidtempo heel bedreven in. Je moet alle stukken en pionnen als kadootjes weggeven en als je geen materiaal meer hebt (of je staat pat), heb je de partij gewonnen. Ook elke prijswinnaar moet zijn prijs weggeven, maar aan het einde van de avond gaat niemand met lege handen naar huis.

Zaterdag 9 december
Kennemer Combinatie wordt Nederlands kampioen bij de A-jeugd (tot en met 18 jaar). Op 9 december stelt het viertal van de Haarlemse vereniging met een gelijkspel tegen Magnus Leidsche Rijn de titel veilig (de 2-2 is het enige verliespunt) en beëindigt op dezelfde dag de competitie in de meesterklasse met een 4-0 zege op DSC. Aan het succes zit een Hoorns tintje vast. Mason Brouwer speelt in zes van de acht wedstrijden mee en is goed voor 4½ bordpunt.

Woensdag 20 december
Op het jaarlijkse oliebollentoernooi van de Hoogkarspelse vereniging Torenhoog is Caïssa-Eenhoorn troef. Van de zes deelnemers van de club uit Hoorn zitten er na zes ronden drie in de top vier: Bert Spil, (eerste), Arend Stapel (tweede) en verrassend Nizar Alayoubi (vierde). De 35 spelers, die op de rapidstrijd zijn afgekomen, zorgen voor een recorddeelname.

Zaterdag 30 december
Het schaakjaar 2023 wordt actief afgesloten met het traditionele eindejaarstoernooi in Andijk. De organiserende vereniging Schaaklust heet twintig teams – met in totaal zo’n negentig spelers – welkom. Vijf leden en oud-leden van Caïssa-Eenhoorn winnen in de zes ronden alle wedstrijden. Bas Dudink, Nick Manshanden, Mark van Ojik, Jerrel Thakoerdien en Gilbert Vrancken verwijzen onder de naam ‘Drommels Allememachies! De Bassies, Baron MarkattacKoerdien en de Andijker Schat vol Ananassies’ De Wijker Toren (met oud-Caïssa-clubkampioen Sjoerd Plukkel in de gelederen) naar de tweede plaats. Mason Brouwer, Susanne Glas, David Verweij en Martijn de Wit worden derde. Zij hebben hun achternamen door elkaar gehusseld: Een Glas Wit Verweij Brouwsel. Een kwart van het deelnemersveld, met heel veel ludieke teamnamen, bestaat uit spelers en oud-spelers van Caïssa-Eenhoorn.

Zondag 31 december
31 december: de laatste dag. 31. … Dg2#: de laatste zet.