Verlies international Mason Brouwer

Na de mooie remise half januari in de eerste ronde van de Youth Nations League heeft Mason Brouwer zijn tweede partij in het Nederlands team verloren. Hij hield bij zijn debuut FM-speler Maksym Dubnevych uit Oekraïne (bijna driehonderd ratingpunten meer) in bedwang, maar ging woensdagavond onderuit tegen de Engelsman Edward Jackson. Oranje speelde zijn vierde wedstrijd. Voor het online landentoernooi voor de jeugd tot en met 18 jaar - in rapidformaat - zijn per bord twee talenten beschikbaar en in de vorige duels was Chenwu Zhu, van het Haarlemse HWP, de kopman.

Tegen de eerstebordspeler van Engeland B, dat op de derde plaats stond, koos Mason voor dezelfde opening als afgelopen zaterdag in de bondswedstrijd tegen De Stukkenjagers. Wit (rating 2180) koos op de vierde zet voor een ander vervolg, maar in de opnieuw scherpe partij bereikte de international van Caïssa-Eenhoorn wel weer een goede stelling. Hij had de toren op a1 veroverd, daarna pakte het verkeerd uit. De één jaar oudere Edward Jackson viel met 22. Tc1 de Hoornse dame aan, na … Db2 raakte zwart echter twee stukken kwijt en de partij was niet meer te redden.

Het Nederlands zestal verloor met 1-5, Nederland B kwam met Ierland 3-3 overeen. Beide Oranje-zestallen nemen een bescheiden positie op de ranglijst in: respectievelijk achtste en zesde. Oekraïne (acht punten) en de twee Engelse ploegen (allebei zes punten) maken de dienst uit, maar de vierde plaats is zeker nog in beeld.

Engeland B – Nederland 5-1:
Edward Jackson (2180) – Mason Brouwer (2044).........................1-0
Jan Murawski (1940) – Ethan Chua (1831)..............................0-1
Samar Dayal (1516) – Tim Ma..........................................1-0
Anusha Subramanian (2013) – Polina Kulikova (1451)...................1-0
Shambavi Hariharan (1706) – Marit van Boxel..........................1-0
Zoe Veselow (1449) – Melody Zhang....................................1-0