Grootmeester Liam Vrolijk houdt Robin Duson van topsucces af

Ze was als zevende geplaatst, maar Robin Duson ging de slotronde van het open Alkmaars kampioenschap in als ongeslagen koploopster. Er moest een grootmeester aan te pas komen om de Caïssa-Eenhoorn-speelster vanmiddag van een topsucces af te houden. Liam Vrolijk zegevierde in een partij, waarvan de afloop tot enkele zetten voor het einde onduidelijk was. De oud-winnaar van het Open Hoorns en Khoi Pham schreven het evenement in wijkcentrum Overdie met een score van vijf uit zes op hun naam. Onze clubgenote werd met 4½ punt gedeeld derde.

Robin begon zaterdag het toernooi met 179 deelnemers, ingedeeld in vier groepen, met een remise tegen de geroutineerde Jos Vlaming. De Waagtoren-speler nam halverwege de jaren tachtig al aan de titelstrijd deel en zegevierde in 2004. Door het halfje ontliep de Hoornse daarna de top zes: Liam Vrolijk, Rick Lahaye, Khoi Pham, Frank Agter, Roger Labruyère en Sam Baselmans. Seréyo Bekkink scoorde op de openingsdag honderd procent en zat in de derde ronde tegenover Rick Lahaye, een van de spektakelspelers in de thuishaven van de organiserende vereniging De Waagtoren. In een enerverende partij moest Seréyo zijn meerdere erkennen in de Open Hoorns-winnaar van 2022.

In haar tweede, derde en vierde optreden liet Robin zich niet verrassen en opende de slotdag tegen Rick. Het werd andermaal een zinderende partij. Met wit kwam onze clubgenote snel iets beter te staan en won op de zestiende zet een centrumpion. Na dameruil gingen de twee verder met de torens en Robin met het loperpaar en Rick met de paarden. Er volgde een lichtestukkenruil met daarna een mindere positie voor het zwarte paard, terwijl de Caïssa-Eenhoorn-vertegenwoordigster met haar torens de zevende rij kon bezetten. De vrije h-pion bereikte die ook en een zevental zetten later besefte de DD’er dat hij zijn eerste nederlaag niet kon ontlopen.

 

Met vier koplopers was de vijfde ronde begonnen. De overige twee, Liam Vrolijk en Khoi Pham (die bijna zijn meestertitel op zak heeft), hielden elkaar in evenwicht en hun remise bracht Robin alleen op de eerste plaats.

De ranglijst na vijf van de zes ronden.

Liam werd de laatste opponent voor de ranglijstaanvoerster. De grootmeester van de kersverse landskampioen Kennemer Combinatie won in het vroege middenspel op f8 de kwaliteit. Robin beschikte over het loperpaar en een degelijke pionnenstructuur en met actieve zetten dwong ze haar concurrent tot alertheid. Ze probeerde met name op de damevleugel tegengas te geven. Wit daarentegen versterkte zijn stelling op de andere flank beetje bij beetje en sloeg daar – eigenlijk met slechts twee stukken (dame en toren) – beslissend toe. Er werden gaten geslagen in de Hoornse pionnenstructuur en via een half open f- en een open h-lijn kon Liam zijn aanval succesvol afronden.

 

Caïssa-Eenhoorn was, acht leden sterk op het open Alkmaars kampioenschap, in alle groepen aanwezig. De slotronde werd met zes winstpartijen de succesvolste. Naast het verlies voor Robin bleef ook Seréyo Bekkink met lege handen staan en eindigde in groep A op een score van vijftig procent: gedeelde zestiende. David Verweij tekende voor zijn enige overwinning, maar verliet met anderhalf punt de onderste regionen niet.

In groep B had Robbert van Dijkhuizen, in het bezit van een eierrekje (vier nullen), een sterke tweede paasdag. Hij versloeg Matthias Pepping en Aakrit Seth en werd gedeeld 35e. Bert Spil klasseerde zich met van alles wat – tweemaal winst, tweemaal remise, tweemaal verlies – als gedeeld twintigste.

Fred Avis eindigde in groep C met 2½ punt als zeventiende. Ook Jamal Zyat boekte in de slotronde zijn enige winstpartij. Twee punten waren goed voor de gedeelde 43e stek. In groep D klom Alex Swart met twee partijzeges op de slotdag naar de gedeelde tiende plaats: 3½ punt en een mooie TPR van 1714.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *