Driemaal raak voor Club van 100

Het is alweer een paar weken geleden, maar ten tijde van het Oscar Romero Open Hoorns speelde Robin Duson mee in de 25e editie van het internationaal toernooi van Sants. Vooral door een sterke eindsprint (drie uit drie) eindigde onze clubgenote op zes punten uit tien ronden. Bijzonder was dat ze in drie opeenvolgende partijen tegenover een grootmeester zat. Dat zullen niet veel Caïssa-Eenhoorn-spelers haar kunnen nazeggen. Robin hield er twee op remise, de latere winnaar Chongsheng Zeng moest er aan te pas komen om haar ongeslagen reeks af te breken.

Sants is een wijk in het zuidelijke deel van Barcelona. Henk-Jan Visser nam in de zomer van 2017 deel aan het evenement en ging Robin voor. Ook hij veroverde zes punten (gedeeld zeventigste in een veld van 382 man) en hield een grootmeester op remise. De Duitser Jan-Christian Schröder (rating 2539) kwam toen een halfje te kort om met Rinat Jumabayev (Kazachstan, 2610) de eerste plaats te delen.

In het auditorium van sociaalcultureel centrum Cotxeres opende Robin met een zwartzege tegen de ervaren Spanjaard Juan Pedro López Pérez. Het bracht haar de volgende dag – 24 augustus – aan het twintigste bord, waar Hipólito Asís Gargatagli de opponent was. Op ‘www.chess-results.com’ waren bij de namen van de ruim zevenhonderd deelnemers hun nationale vlaggen geplaatst. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en de Catalaanse tweekleur, geel en rood horizontaal gestreept, stond bij heel veel schakers. De Spaanse vlag bleek nauwelijks te vinden.

Robin Duson (met haar naam bij de Nederlandse vlag) in de vijfde ronde van het toernooi in Sants. Ze heeft zwart tegen Imanol Segura del Frago. Op zijn kaart staat de vlag van Baskenland.

De in Barcelona geboren Hipólito Asís Gargatagli, een week voor aanvang van het toernooi 38 geworden, veroverde in 2015 en 2018 de Catalaanse schaaktitel en werd in 2019 tot grootmeester benoemd. In 2004 kroonde hij zich tot Spaans kampioen bij de jeugd tot 18 jaar. Tegen de Hoornse speelster kwam hij goed weg.

 

Als voorzitter – en enig lid – van de Club van 100 deed het me vooral deugd dat de uitslag pas bekend werd na de 125e zet. De partij krijgt een plaats in onze eregalerij; alleen toegankelijk voor clubgenoten die partijen met honderd of meer zetten hebben.

In de derde ronde had Robin zwart tegen de een jaar oudere Paulius Pultinevičius (2596) die twee keer opzien heeft gebaard op de Olympiade. In 2016 speelde hij voor Litouwen negen partijen zonder er een te verliezen en in 2022 won hij als vierdebordspeler de zilveren medaille en werd zijn land tiende, pal voor Nederland. Het Aruba met als kopman Peter van den Brink (enkele maanden eerder clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn geworden) klasseerde zich als 137e. De Litouwse grootmeester mocht blij zijn dat hij een dame-met-toren-eindspel, met enige tijd een pion minder, kon redden.

Robins tweede witpartij, tegen de Chinese GM-speler Chongsheng Zeng (2571), leidde een kortstondige mindere periode in. Haar volgende drie optredens, met lagere ratingtegenstand, leverden slechts één punt op. Het slotweekeinde was evenwel goed voor drie winstpartijen, waardoor ze een prima eindscore behaalde.

Eigenlijk is de aanleiding voor dit artikel de laatste partij van David Verweij op het Oscar Romero Open Hoorns. Onze clubgenoot zegevierde over Xiheng Zhang, talent van Hertogstad Max Euwe Combinatie uit ’s-Hertogenbosch, in 121 zetten en daar heb ik in het verslag van Caïssa-Eenhoorns weekendtoernooi al over geschreven. Ook die partij werd door de Club van 100 verwelkomd en ineens lijkt de club weer tot leven te komen, want in mijn archief zit een 127-zettenpartij van Bas de Boer, waar nog geen aandacht aan is besteed. Aan de vooravond van het bondsseizoen 2021-2022, waarin Bas met oud-Caïssa- en oud-De Eenhoorn-speler Bas Dudink in het MSV-achttal kampioen van de landelijke tweede klasse A werd, had hij zich aangemeld voor het open kampioenschap van Servië. In hotel Metropol Palace in de hoofdstad Belgrado stond onze huidige eersteteamspeler tegen FIDE-meester Slaven Pastar (2354) na dertig zetten voor een zware opgave. De witspeler uit Bosnië en Herzegovina had in een eindspel met lopers van gelijke kleur en elk zes pionnen een iets betere stelling. Hoe blijf je daarin overeind? Bijna honderd zetten later was dat gelukt: remise.

Het Servische evenement werd gewonnen door Nihal Sarin (India, 2620) die met zijn 7½ punt een halfje meer had dan negen achtervolgers, onder wie Nederlands kampioen Max Warmerdam. Het veld van 289 deelnemers telde meer dan tweehonderd titelhouders. Bas, die het opnam tegen vier internationaal en vier FM-spelers, hield er met zijn 217e plaats (3½ uit negen) zo’n dertig onder zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *