Nationale titel ABN AMRO-ploeg met Henk-Jan Visser

In het nog jonge schaakseizoen is Caïssa-Eenhoorn al een Nederlands kampioen rijk. Henk-Jan Visser maakte gisteren deel uit van de ploeg van ABN AMRO die in Rotterdam op de eerste plaats van het NK bedrijvenschaak eindigde. Ook oud-clubgenoot Jerrel Thakoerdien droeg zijn steentje bij aan de titel.

De historie van het evenement gaat terug naar 1975, maar niet eerder boekte de bank een dergelijk succes. Na drie ronden leidden ING (met de maximale score van twaalf bordpunten), ABN AMRO, SVB (allebei 11½) en DSE Automatisering (10½). Henk-Jan en zijn teamgenoten speelden 2-2 tegen laatstgenoemde, terwijl beide andere koplopers elkaar ook op een gelijkspel hielden. De 4-0 zege op Gemeente Rotterdam 2 leverde het bankkwartet de leiding op, omdat ING op 3-1 bleef steken tegen Zanders. Met een opvallend grote zege op de naaste concurrent (½-3½; Henk-Jan versloeg met zwart Fitzgerald Krudde, Jerrel Thakoerdien met wit Okan Ozatas) kwam de eindzege in zicht. Omdat SVB – eveneens elf punten – 2½ bordpunt minder had, was een gelijkspel in de slotronde voldoende om het kampioenschap in de wacht te slepen. Henk-Jan moest remise toestaan aan Jimmy van Zutphen, nadat hij zijn vorige vijf partijen had gewonnen.

Op de zesde plaats eindigde Fourthline met Misha Dorokhin en Daan Zult aan de hoogste borden. Daan scoorde honderd procent, Misha verloor in zalencentrum Rustburcht met zwart zijn tweede partij van internationaal meester Arthur van de Oudeweetering en versloeg zijn overige opponenten.

Tot het deelnemersveld van het evenement, waarin rapidtempo werd gebruikt, behoorden zestien titelhouders. Rieke Hof-van Run, oud-jeugdspeelster van HSV De Eenhoorn, zat aan het eerste bord van Defensie en pakte 3½ uit zeven. ABN AMRO had de volgende samenstelling: Julian van Overdam (2413, FM) 6-4, Joost Offringa (2274) 6-5, Henk-Jan Visser (2210) 6-5½, Jerrel Thakoerdien (2207) 5-3½, Gerrit de Rooij (2015)  5-5. Fourthline: Misha Dorokhin (2362, FM) 7-6, Daan Zult (2315) 7-7, Oleksandr Bilochenko (1700) 7-2, Vuk Glisovic (1700) 7-4.

1 thought on “Nationale titel ABN AMRO-ploeg met Henk-Jan Visser

  1. In dezelfde locatie was de zaterdag ervoor het NK snelschaken. 237 deelnemers verschenen aan de start waaronder Arne Moll. In een vierrondig Amsterdams won Arne uiteindelijk finalegroep 5 van de 20. Lukas van Fooreest ging er met de titel vandoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *