15 januari 1922 – 15 januari 2017

Net als 95 jaar geleden valt 15 januari op een zondag. Op de derde zondag van 1922 komen in het huidige Huis Verloren, aan het Kerkplein in Hoorn, dertien schaakliefhebbers bij elkaar om een schaakvereniging op te richten. Ruijgrok, een van de initiatiefnemers, bedenkt de naam Caïssa. Dit jaar wordt het negentiende lustrum gevierd, een mooie aanleiding om over een willekeurig onderwerp in alle lustrumjaren te schrijven.

1927
Op dinsdag 11 januari 1927 wordt de tweede ledenvergadering van het seizoen gehouden. De bestuursleden Fruin (voorzitter), De Vos (vice-voorzitter), Ruijgrok (secretaris) en Kreijger (gedelegeerde) – penningmeester Heideman is afwezig – heten veertien leden welkom, onder wie mejuffrouw Best. Er wordt niet over het 5-jarig bestaan gesproken. De speelzaal van Caïssa is in hotel-restaurant De Roskam; nu het aan de Veemarkt gevestigde Chinese specialiteitenrestaurant Azië. Eigenaar Van de Sand maakt bezwaar tegen het plaatsen van een kast, omdat die bij vergaderingen, uitvoeringen, marktdagen, etc. in de weg staat. Wel wil hij het Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond bewaren. Caïssa krijgt als lid van de schaakbond het maandblad. Belangstellende spelers van de club krijgen tegen overgave van een bewijsje het tijdschrift dat zij veertien dagen thuis mogen hebben om het te lezen.

Voorzitter Fruin (rechts), spelend tegen Caïssa's eerste erelid Willem Tensen.

Voorzitter Fruin (rechts), spelend tegen Caïssa's eerste erelid Willem Tensen.

1932
Jacobus Haring (roepnaam Jac.) is een van de vier broers Haring die lid van Caïssa zijn geweest. De andere drie zijn Gerard, Jan en Theo. Als probleemcomponist krijgt Jac. grote nationale en internationale bekendheid. Een interview met hem is te lezen in De Waarheid van 16 november 1968. ,,Mijn eerste kennismaking met het schaakspel herinner ik me nog als de dag van gisteren. Toen ik 11 jaar was, heb ik het geleerd van oudere broers door toe te kijken. Dat was in 1924. Ik vond het ’t mooiste spel dat ik gezien had. In 1926 werd ik lid van de bijzonder gezellige club Caïssa in Hoorn, waarin alle bevolkingsgroepen waren vertegenwoordigd. In 1931 deed ik eindexamen HBS en een jaar later staatsexamen onderwijzer. Toen ben ik ook met componeren begonnen.’’

Zijn eerste compositie die de krant haalt, is een tweezet in de schaakrubriek van het Westfriese dagblad Onze Courant van zaterdag 26 maart 1932, in een tijd dat de loper nog de raadsheer heet. Vier weken later worden drie oplossers genoemd: N.J. de Boer (Bovenkarspel), F.C. Laas (Alkmaar) en G.J. Pauwels (Utrecht). De schaakrubriek meldt overigens vaak tien tot vijftien namen bij de goede oplossingen. Uit Hoorn komen vier vaste inzenders. Jac. Haring zelf, verder clubgenoot Boudewijn van Wees, huisschaker Joh. Veldt en ene ‘Prutser’.

De probleemstelling van Jac. Haring in Onze Courant van 26 maart 1932. Op g1 staat een witte loper, op h1 staat niets. Wit geeft mat in twee.

De probleemstelling van Jac. Haring in Onze Courant van 26 maart 1932. Op g1 staat een witte loper, op h1 staat niets. Wit geeft mat in twee.

1937
In de bestuursvergadering van dinsdag 5 januari 1937 heet Piet Velzeboer het volledige bestuur welkom. Maar de voorzitter van Caïssa zit in zak en as, ‘omdat we net vernomen hebben dat de kosten van de feestelijke verlichting op de verlovingsdag van de prinses wat het houtwerk betreft 24 gulden bedragen’. Velzeboer maakt zich het verwijt niet eerst naar de prijs te hebben gevraagd. Vooral de 28 werkuren hebben het duur gemaakt, zodat ‘men 7 januari niet opnieuw zal illumineeren’.

Op dinsdag 8 september 1936 heeft prinses Juliana zich verloofd met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Overal in Nederland gaat de vlag uit en zijn er festiviteiten. De Oranjevereniging in Hoorn doet een oproep aan alle verenigingen om mee te werken aan een grote lichtstoet op 15 september. Caïssa reageert daar positief op. Het echtpaar treedt op 7 januari 1937 in het huwelijk, zonder Hoornse lichtjes.

Voor de viering van het 15-jarig bestaan stelt secretaris Andreae in diezelfde bestuursvergadering voor prijzen beschikbaar te stellen voor de winnaars van de nieuwe roosterwedstrijd. Bergsma wil liever een gezellige avond en zijn idee wordt overgenomen. Ieder lid krijgt een consumptiebon van f 0,25 en drie sigaren à f 0,06. ,,En er zullen bitterballetjes zijn.’’ De avond is op dinsdag 19 januari in café De Valk.

1942
Caïssa krijgt in het derde oorlogsjaar een brief van de bezetter.

’s-Gravenhage, 11 sept. ’42.
De commissaris voor niet-commercieele vereenigingen en stichtingen geeft hiermede, op grond van de verordening van den Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandsche gebied tot herordening van de niet commercieele vereenigingen en stichtingen van 28 februari 1941 (Verordeningsblad voor het bezette Nederlandsche gebied, no 8, verordeningen no 41) aan sportvereenigingen, welke tot dusverre niet waren aangesloten bij de door den secretaris-generaal van het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming aangewezen leidende organisatie(s) voor de door haar beoefende tak(ken) van sport, de opdracht zich binnen 20 dagen na deze publicatie bij deze leidende organisatie(s) aan te sluiten.
De betrokken sportvereenigingen dienen binnen een week na afloop van den gestelden termijn van 20 dagen onder vermelding van haar registratienummer, aan den commissaris voor niet-commercieele vereenigingen en stichtingen, Waalsdorperweg 72 te ’s-Gravenhage, schriftelijk te berichten dat zij tot aansluiting bij een of meer leidende organisaties zijn overgegaan, waarbij deze leidende organisatie met name moet worden vermeld.
Tevens geeft de commissaris voornoemd op grond van de verordening no 41/1941 aan schaakvereenigingen en damvereenigingen welke tot dusverre niet waren aangesloten bij den Nederlandschen Schaakbond, respectievelijk bij den Nederlandschen Dambond de opdracht binnen 20 dagen na deze publicatie tot aansluiting bij deze organisaties over te gaan en binnen een week na afloop van deze termijn aan zijn commissariaat te berichten, dat deze aansluiting heeft plaats gevonden, onder vermelding van het registratienummer der vereeniging.

Een van de aspecten is dat een schaakclub voor iedere activiteit toestemming moet vragen aan de Nederlandschen Schaakbond (het predikaat ‘Koninklijk’ is uit de naam gehaald). Of Caïssa zich daaraan heeft gehouden? Nog geen twee weken later meldt het Dagblad voor Noord-Holland, van zaterdag 26 september 1942, onder de kop ’Hoorn wint van Berkhout’: ,,Een groep Hoornsche schakers bond den strijd aan met de schakers van Berkhout.’’ Het zeer korte bericht gaat over de schaakwedstrijd Berkhout – Hoorn, uitslag 5-8. De partijuitslagen: Langeberg – Moeijes 0-1, Smit – Ursem 0-1, Renooij – Mix 0-1, Langeberg sr – Molenaar 1-0 , Van der Linden – Van der Rol 0-1, Beuling – Erkens ½-½, W. Bakker – Ooijman 0-1, Cor Bakker – Homan jr 0-1, Visser – IJtsma ½-½, Klaij – De Graaf 1-0, C. Bakker – Slot 1-0, H. Klaij – Tilstra 1-0, Leeuw – Kool 0-1.

1947
Nog een krantebericht, nu uit De Vrije Hoornse van woensdag 9 april 1947. Caïssa bestaat 25 jaar en een van de jubileumactiviteiten is een toernooi op tweede paasdag.

,,Tweede Paasdag hield de Hoornse schaakclub Caïssa ’n welgeslaagd schaaktournooi, waaraan niet minder dan 52 schakers, afkomstig uit verscheidene Noordhollandse steden en dorpen, deelnamen. In het clublokaal De Valk aan het West heerste de gehele dag een prettige schaakstemming. Onder de deelnemers zagen wij naast verscheidene prominente schakers uit Enkhuizen, Medemblik en Zaandam ook de oud-Caïssa-leden Moeijes jr uit Krommenie en Keetbaas uit Vlissingen. De jongste deelnemer was de 12-jarige D. v. d. Lijn uit Zaandam die in zijn groep zowaar beslag wist te leggen op de eerste prijs, wat wel geen verwondering zal wekken, als men weet dat zijn vader in Zaanse schaakkringen een geduchte tegenstander is. Trouwens vader v. d. Lijn deed voor zijn zoon op deze tweede Paasdag niet onder en ging met de eerste prijs in groep 1 strijken. Een blik op het uitslagenlijstje laat zien dat de Zaandammers in dit tournooi terdege van zich hebben doen spreken. In de eerste groepen waren zij het die de eer voor zich opeisten. De Hoornse schakers werden in vrijwel alle groepen naar het tweede plan verdrongen. Slechts de Caïssa-veteraan Bos werd in zijn groep ongeslagen winnaar. Ook de heer H. de Vries werd 1e in zijn groep. Opmerkelijk was ook het goede resultaat van de Nibbixwouder schakers Haring en Glas die resp. eerste en tweede in hun groep werden. Een trouwe eerste prijswinnaar was ook P. Bos uit Medemblik. Wat de gespeelde partijen aangaat, er is met animo gespeeld en de verstandhouding was, zoals gewoonlijk onder schakers, uitstekend. In de verschillende groepen werd soms fel gestreden en het mag gezegd worden dat de kwaliteit van de gespeelde partijen zeer behoorlijk was. Caïssa kan op een prachtig geslaagd tournooi terugzien. Tot slot komt een woord van lof toe aan de heren Erkens, Hart en Hagenaars die op voortreffelijke wijze de leiding van de wedstrijd verzorgden.’’

1952
Op dinsdag 16 september 1952 begint de nieuwe clubcompetitie. Anders dan tegenwoordig spelen de leden in drie poules. Groep I telt negen man, groep II veertien en groep III acht. ,,Deze groep is uiteraard de kleinste groep, doch het bestuur van Caïssa hoopt dat dit aantal zich zal uitbreiden. Daarom wekt het bestuur thuis-schakers op eens te komen op een clubavond, welke Dinsdagavonds wordt gehouden in hotel De Valk, West 72, van 8-12 uur. Men is altijd welkom’’, meldt het Dagblad voor West-Friesland twee dagen later.

Caïssa heeft dan een nieuwe preses. Gerard Haring, die het voorzitterschap vanaf maart 1941 in handen heeft gehad, trekt zich wegens drukke werkzaamheden terug. Zijn opvolger is mr. Piet Avis, de vader van onze huidige voorzitter.

1957
Er is het nodige gedoe rondom de bondswedstrijd Caïssa – VVV 2. Die wordt opeens van belang voor de strijd om de titel. De Hoornse secretaris Lieshout ontvangt op donderdag 21 februari 1957 het volgende telegram van NHSB-competitieleider Jan Muijen:

Heb mij met VVV in verbinding gesteld
hun reden voor handhaving der wedstrijd gehoord
dit blijkt toch steekhoudend
wedstrijd zal dus vrijdag 22 Februari tot mijn spijt moeten doorgaan
bel mij donderdagmorgen hierover op

In de tweede klasse A staat Caïssa bovenaan, maar de concurrent Edam is met acht punten uit vijf wedstrijden nog niet uitgeschakeld. Het duel tegen de Alkmaarse middenmoter wordt toch uitgesteld en gespeeld op woensdag 3 april. Uit een kranteverslag: ,,Het verloop van de wedstrijd was buitengewoon spannend. De grootste pechvogel was dr. De Ronde die een toren verspeelde, waardoor de partij voor hem was verloren. Groenevelt blunderde eveneens en dat nog wel in een pracht stelling. Gelukkig wisten Langenberg, Van der Wolff en Besseling voor drie winstpunten te zorgen, waarmede de Hoornse club de krachtigste steun uiteindelijk van niet-stadgenoten ontving. Het verliespunt van Koomen werd gelukkig in evenwicht gebracht door de remises van Homan, Lieshout, Dijkstra en Wentzel. Vooral de laatste heeft onder veel belangstelling een boeiende partij gespeeld met wisselende kansen.’’

Caïssa zal overigens niet promoveren, omdat het de promotiewedstrijden tegen ZSC 3 (Zaandam) niet tot een goed einde kan brengen.

1962
Op Hemelvaartsdag (31 mei), 1 en 2 juni is er een sportuitwisseling tussen Den Helder, Neuss (West-Duitsland) en Hoorn. Een paar dagen voor het driedaagse evenement ontstaat een rel over het financiële tekort van 1961. Het Noordhollands Dagblad meldt dat het begrote negatieve saldo f 2240 bedraagt en dat de Sportraad als organisator f 4457,17 in het rood moet schrijven. De politiek staat op zijn achterste benen en vindt dat de Sportraad de klus niet aan kan. De forse overschrijding komt met name door het kwistig uitdelen van consumpties en de overnachtingskosten voor de Duitse afvaardiging. Maar de sportuitwisseling van 1962 komt niet in gevaar en gaat gewoon door. Ploegen van de steden nemen het tegen elkaar op met onder meer basketbal, bridge, tafeltennis, turnen, voetbal en… schaken. Omdat bij Neuss een schaakteam ontbreekt, speelt Caïssa tegen MSC. Het Helderse tiental is dan net uit de eerste klasse NHSB gedegradeerd, Caïssa heeft zich in de tweede klasse gehandhaafd. De thuisploeg verliest op de zaterdagmiddag in hotel De Valk met liefst 2½-7½.

Verslagje van de wedstrijd Caïssa - MSC tijdens de sportuitwisseling.

Verslagje van de wedstrijd Caïssa - MSC tijdens de sportuitwisseling.

1967
Het wordt nog net in 1967 gehouden. Op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december heeft het jeugdkersttoernooi van Caïssa plaats. Uit het Dagblad voor West-Friesland van zaterdag 30 december:

,,In de bovenzaal van De Roskam kon men de laatste dagen zien dat de schaakminnende jeugd zijn vrije tijd in de kerstvakantie op zinvolle wijze wist te besteden. De schaakclub Caïssa had namelijk gedurende drie achtereenvolgende middagen een tornooi georganiseerd, waaraan door 32 jongeren werd deelgenomen. Het was een lust om de jongelui enthousiast op de 64 velden met elkaar te zien kampen. Merkbaar was dat het spelpeil sinds het vorig jaar vordering had gemaakt. Toen waren er nog schakertjes bij die van de elementaire spelregels geen kaas hadden gegeten. Nu wisten vrijwel allen hoe bijv. de rochade plaats vindt en gebeurde het niet meer dat met een schaakstaande koning andere stukken werden verzet. Na de selectie op de eerste twee middagen waren er de laatste middag drie groepen ontstaan: een winnaarsgroep van 4, een middengroep van 16 en een verliezersgroep van 12 spelers. Het aantrekkelijke voor de deelnemers was dat voor alle groepen prijzen beschikbaar waren gesteld. De Hoornse Sportraad had de vier hoofdprijzen voor zijn rekening genomen, bestaande uit twee bekers en twee bokaaltjes, welke door de heer Ambuul aan de winnaars werd uitgereikt. De schaakclub Caïssa zorgde voor de overige prijzen. De vier hoofdprijswinnaars waren: 1. Riène Klerks (hoofdprijs), 2. Jaap Langenberg, 3. Farley Klerks, 4. Corrie de Bakker. Tot de winnaars in de middengroep behoorden: 1. Wim Hensbergen, 2. Guus Jamin, 3. Dick Hes, 4. Wil Haring. In de verliezersgroep kwamen voor een troostprijs in aanmerking: 1. Rob Boos, 2. Han Staal, 3. Arend Leeuw. Indien er voldoende belangstelling voor mocht bestaan, zal Caïssa de mogelijkheid overwegen om tot het oprichten van een jeugdafdeling te komen.’’

DSC_0806

1972
Een van de grootste jubileumactiviteiten van het 50-jarige Caïssa – een simultaanwedstrijd met de grootmeesters Max Euwe en Aleksandr Kotov en schaakjournalist Berry Withuis in Het Park – is in 1971 gehouden. In 1972 jubileert de Noordhollandse Schaakbond, opgericht in het najaar van 1932, en in verschillende steden hebben vierkampen plaats. In Hoorn zijn die op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Om een ingewikkelde medailleverdeling te vermijden heeft de NHSB prijzengeld beschikbaar gesteld, te weten f 4 per behaald punt. De speelsterkte bepaalt de indeling. Wedstrijdleider Van Maanen uit IJmuiden zwaait de scepter over elf groepen. Veel leden van Caïssa houden er een zakcentje aan over. In groep 3 bijvoorbeeld wordt Gerrit van der Wolff eerste met 2 punten, gevolgd door zijn clubgenoten Bertus Droog en Willy Schraa met 1½ punt. Heerhugowaarder Piet de Haas (1 punt) completeert het veld. Wim Helling zegeviert in groep 6 (2½ punt) met een punt voorsprong op Frans Bouwman, terwijl Arnold van der Wolff met 1 punt de rij sluit. Aardig is dat Nico Hauwert en vader Niek, sinds kort lid van Caïssa, op de eerste plaats in de groepen 7 en 10 eindigen.

1977
De laatste avond van het seizoen 1976-1977 heeft plaats op 21 juni 1977. Er staat van 20.40 tot 23.10 uur een snelschaakhappening met acht teams op het programma, waarbij het aantal bordpunten beslissend is voor de eindklassering. De bedenktijd bedraagt acht minuten per speler per partij. Voorafgaand worden de prijzen van het open Hoorns kampioenschap uitgereikt. Alle ploegen hebben een speciale naam (Koningsloperpion, Koningspion, Damepion, Dameloperpion, Koningspaardpion, Damepaardpion, Koningspaard, Damepaard) die – ongeacht de kleur – tevens de eerste zet inhoudt. De spelers van Damepaard openen dus steeds met Pf3 of Pf6.

1982
Half januari 1982 viert Caïssa het 60-jarig bestaan. Op vrijdag 14 januari is in Het Kontaktcentrum een receptie. Bevriende clubs als Aartswoud, Attaqueer, KTV, Obdam en VV komen langs om de jarige vereniging te feliciteren. Erevoorzitter Gerard Haring en zijn broer en probleemcomponist Jac. Haring zijn eveneens aanwezig. Met de steun van duo Plezant zingen de echtparen Hart en Hauwert speciale liederen. Nico Hauwert voert met Sander Pieters een act op, Niek Hauwert vertelt met Gerrit van der Wolff Westfriese verhalen. Zaterdag 15 januari staat in het teken van de jeugd met kienen onder leiding van penningmeester Cees de Boorder en simultaanspelen tegen Cora van Gent.

Op 20 februari is er voor de senioren een succesvol en sterk bezet zeskampentoernooi. De eerste drie vallen in de prijzen. In groep 8 verzamelt Peter Roskam (Aartswoud) vier punten, een meer dan Grondsma, Punt en Bas Hardewijn. Tussen die drie wil de organisatie loten om de tweede en derde plaats, maar de Caïssa-speler doet afstand van zijn prijs ten faveure van zijn buiten Hoorn wonende ‘concurrent’.

1987
De computer doet zijn intrede bij Caïssa. Henk van Rietbergen beschikt over een Commodore 64. Samen met Gerrit van der Hoff zal de clubcompetitie met behulp van de aangekochte cassette worden georganiseerd.

Dat levert een nieuwe regel in het reglement op: een afgebroken partij wordt een week later meteen uitgespeeld. Toch zijn er wat problemen. Soms werkt de printer niet en er is af en toe commotie over de wekelijkse herwaardering en het schema van de returns – door de computer pas na twintig ronden gegeven – lijdt schipbreuk. ,,Maar’’, zegt Henk van Rietbergen, ,,als om acht uur in de speelzaal nog twee telefonische afzeggingen binnenkomen, helpen geen tien computers meer.’’ Jongeren zijn altijd handiger met de techniek dan ouderen. Of het er iets mee te maken heeft is niet bekend, maar op 14 april 1987 begroeten de seniorenleden een jeugdspeler als nieuwe clubkampioen: Dimitri Reinderman. Met nog drie jeugdspelers in de top zeven (Niek Narings tweede, Dennis Koek vierde, Marco Schouten zevende) kan worden gesteld dat de jeugdcommissie vakwerk heeft geleverd.

Henk van Rietbergen (links) en Gerrit van der Hoff.

Henk van Rietbergen (links) en Gerrit van der Hoff.

1992
In het seizoen van het 70-jarig bestaan is Caïssa niet meer de enige bij de schaakbond aangesloten Hoornse club. Vier jaar is HSV De Eenhoorn opgericht en al snel ontmoeten teams van beide verenigingen elkaar in NHSB-competitieverband. Een sterke basis van De Eenhoorn wordt gevormd door een grote groep jeugdspelers van een goed niveau en het wekt geen verbazing dat daarmee veel successen binnenstromen. Op 17 maart 1992 treffen viertallen van Caïssa en HSV De Eenhoorn elkaar voor het eerst in het NHSB-bekertoernooi. De thuisploeg ervaart de kracht van de buren: ½-3½. Aan het tweede bord houdt Arnold van der Wolff Ron Deen op remise, maar Bas van den Berg, Fred Avis en Timo Bijkerk delven het onderspit tegen respectievelijk Mark van Ojik, Adri Haakman en Peter Doggers.

1997
Het wordt een dag om niet te vergeten, zaterdag 26 april 1997. GZ/De Eenhoorn debuteert in de landelijke competitie en doet het aanvankelijk prima. De ploeg gaat met zes uit drie aan de leiding, maar verliest dan van Zukertort Amstelveen 3 en een maand later van Zeist, de nieuwe koploper. In de zevende ronde spelen de titelkandidaten Paul Keres 2 en GZ/De Eenhoorn tegen elkaar gelijk en blijft Zeist met lege handen staan, waardoor het nog één punt voorsprong heeft op de beide concurrenten. Paul Keres 2 verspeelt daarna weer een punt en gaat de strijd om het kampioenschap tussen de teams uit Zeist en Hoorn. De ontknoping is sensationeel. Het Zeister achttal gaat in eigen huis met liefst 2-6 onderuit tegen middenmoter Nieuwendam. GZ/De Eenhoorn – dat een punt en een bordpunt minder dan de ranglijstaanvoerder heeft – treft het tegen degradatie strijdende Oud Zuylen. Het zindert de hele middag. Nam Kyoo Boots verliest, William de Wit moet in een goede stelling genoegen nemen met remise. Wilko van der Gracht slaat met een combinatie toe, Jochem Woestenburg (na kwaliteitsverlies) met een schwindle. Bij de stand van 2½-1½ moet Jerrel Thakoerdien, met een stuk meer, eerst tien zetten in vijftien seconden doen om niet door zijn vlag te gaan. Dat lukt en zijn tegenstander geeft meteen op. Ook Daan Zult wint. De vlag gaat neer bij Bert Meester en Ardjan Langedijk, maar in top bij de ploeg die met een gemiddelde rating van 1997 de nummer vijf in zijn klasse is en op de eerste plaats eindigt.

2002
Op de carnavalsdinsdag (12 februari) is de speelzaal in De Huesmolen in gebruik en wijkt Caïssa uit naar wijkcentrum Kersenboogerd. Voor Frank Tieken betekent dat een thuiswedstrijd, want hij heeft een kamer in Betsy Perk (een woonvoorziening voor mensen met een beperking) dat honderd meter verder staat. Toch duurt het ‘ritje’ heen en terug heel lang. De liften in Betsy Perk werken niet en Frank woont op de tweede verdieping. Vier clubgenoten dragen hem in zijn rolstoel via het trapportaal naar beneden. Na middernacht brengen ze hem terug en zijn opnieuw een uur bezig om Frank veilig door dat trapportaal te loodsen.

2007
In 2007 bestaat de stad Hoorn 650 jaar. Op schaakgebied wordt het jubileum gevierd met de bekerfinales KNSB en NHSB en het Nederlands kampioenschap voor de E-jeugd. De festiviteiten brengen zaterdag 19 mei een oud-wereldkampioen naar cultureel centrum De Huesmolen. Daar heeft in de Regenboogzaal de landelijke bekerfinale plaats. Die gaat tussen HMC/Calder uit Den Bosch en het Leids Schaakgenootschap. Roestam Kasimzjanov, de wereldkampioen van 2004, is kopman van HMC/Calder en hij verslaat grootmeester John van der Wiel. Zijn ploeggenoot Daniël Fridman zegeviert ook en Jan-Willem de Jong – gadegeslagen door zijn vriendin Bianca Muhren, een van de beste schaaksters van Nederland – houdt Edwin van Haastert op remise. KNSB-directeur Mark van der Werf tekent voor de enige Leidse winstpartij, tegen Michel Abeln.

In een andere ruimte van De Huesmolen, de speelzaal van Caïssa en HSV De Eenhoorn, heeft Mark van Ojik voor het publiek een rapidtoernooi georganiseerd. Er zijn twee groepen van tien en bijzonder is dat Mark (in de A-poule) en Ernesto Barros (in poule B), een Amsterdamse schaakvriend van hem, allebei met negen uit negen winnen. In de pauze tussen de vierde en vijfde ronde zien internationaal meester Edwin van Haastert (LSG) en oud-West-Fries Joost Wempe (Share Dimension) daar een vrij bord en die biedt een mooie gelegenheid om hun halvefinalepartij te analyseren. Als wedstrijdleider Mark van Ojik de twintig rapidschakers oproept het toernooi voort te zetten, vraagt Van Haastert heel vriendelijk: ,,Hebben jullie geen last van ons?’’

2012
We eindigen dit overzicht met een historische datum: 16 juni 2012. Op die zaterdag strijden Bergen, Caïssa, Castricum en Chess Society Zandvoort om de NHSB-beker. In hotel Borst in Bakkum, waar de organisatie in handen van de 85-jarige schaakvereniging Castricum is, plaatsen Caïssa en Chess Society Zandvoort zich voor de eindstrijd. Het Hoornse viertal heeft de favorieten van de thuisclub met 4-0 verslagen,  De Zandvoorters zijn met 3-1 te sterk voor Bergen.

Caïssa heeft twee eerdere bekerduels tegen Chess Society Zandvoort, in 1997 en 2006, verloren en het lijkt die kant weer op te gaan, als Marten Ploeger het aan het vierde bord niet redt. De ommekeer komt aan het bord van Bart Voorn die in een uitstekende stelling met een pion meer de kwaliteit kan winnen. Hij houdt die dreiging vast en krijgt de felicitaties van zijn opponent Olaf Cliteur wanneer die nog één seconde over heeft voor zijn laatste dertien zetten. ,,We staan met 1-1 voor’’, zegt voorzitter Fred Avis die na het bijwonen van een bondsraadvergadering in Utrecht kort na het begin van de finale is gearriveerd. Want het is nu duidelijk dat Peter Holscher en Erik van Tooren samen één bordpunt moeten veiligstellen om Caïssa de NHSB-beker te schenken. Er volgt een zinderende periode van anderhalf uur. De twee Caïssa-routiniers zoeken naar initiatief en aanvalskansen, maar moeten wel secuur spelen. Beiden dwingen door zetherhaling remise af, waardoor het 2-2 wordt en de schrapregel (bij een gelijke stand valt als eerste de uitslag van het vierde bord af) in Hoorns voordeel uitpakt. Caïssa behaalt in de laatste wedstrijd van zijn 90-jarig bestaan het grootste succes uit zijn historie.

NHSB-bekerwinnaar Caïssa. Peter Holscher, Bart Voorn, Marten Ploeger en Erik van Tooren (vlnr) zorgen voor het grootste succes in de 90-jarige historie.

NHSB-bekerwinnaar Caïssa. Peter Holscher, Bart Voorn, Marten Ploeger en Erik van Tooren (vlnr) zorgen voor het grootste succes in de 90-jarige historie.

  • Op zaterdag 11 februari 2017 is in De Kreek de feestelijke jubileumdag. Vanaf 13.00 uur inloop met daarna een aantal schaakactiviteiten. Zoveel mogelijk leden van Caïssa-Eenhoorn worden verwacht; aanmelden bij de secretaris.