‘Chess connects us’

Het contrast is groot. Eind augustus was Robin Duson simultaangeefster op een zomerdag met herfstweer, gisteren op een herfstdag met zomerweer. Toen in de buitenlucht, ditmaal binnen. In Andijk kwam het regenwater met bakken uit de lucht, nu ‘teisteren’ zonnestralen de Westfriese Schaakdag.

Nederlands jeugdkampioene Robin Duson op Wereldschaakdag in actie. De simultaangeefster heeft tegen Kevin 3. c4 gespeeld.

Een dag na de officiële opening van de verbouwde en nieuwbouwde Werenfridusschool in Hoorn – een van de drie locaties van het Tabor College – worden twee klaslokalen gebruikt voor een evenement van de Westfriese Schaakdag die deel uitmaakt van de Wereldschaakdag. Klik op internet ‘www.globalchessfestival.com’ aan, de website van Judit Polgár met veel informatie over de Wereldschaakdag. Via de knop ‘GCF 2018’ kom je bij wereldwijde schaakevenementen op zaterdag 13 oktober. Op de eerste van acht pagina’s alleen al in Nederland in Schagen, op Schiermonnikoog, in Roosendaal, Venlo, Amstelveen en Hoorn, waarbij een foto van de Hoofdtoren de bezoeker naar Hoorn moet lokken. En dan leest hij/zij in het Engels dat er in een ‘iconic school residence’ een simultaanwedstrijd met Robin Duson wordt gehouden.

Er wordt in het Werenfridus niet alleen geschaakt. Want er is ook de SpeelDagHB, talrijke activiteiten voor hoogbegaafde kinderen van 3 tot 12 jaar. In het lokaal naast het schaken verzorgt bijvoorbeeld de Hoornse capoeiraclub Nossa Liberdade een demonstratie capoeira, de combinatie van schijngevecht en ritmische muziek. Dans en sport in één beweging, waarbij concentratie net zo belangrijk is als bij het schaken.

Terwijl in het andere schaaklokaal Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos een workshop houdt, krijgen zes jonge simultaannemers, drie meisjes (Elize, Mila en Madelinde) en drie jongens (Kevin, Sjoerd en Jelle) te horen dat ze het opnemen tegen een drievoudig Nederlands jeugdkampioene: Robin Duson. Zij speelt de hoofdrol met verve. Robin vertelt dat het gebruikelijk is om voor de eerste zet elkaar de hand te schudden. Als tijdens de simultaanwedstrijd een verkeerde zet wordt gedaan, legt ze uit dat die niet kan en krijgt het meisje of de jongen alle tijd om een nieuwe zet te vinden. Robin is ook niet zo streng. De simultaannemer moet een zet doen als Robin voor zijn of haar bord verschijnt, maar als dat niet lukt wacht ze even of loopt door en krijg de opponent extra tijd om na te denken. Sommige hebben snel verloren en kunnen meteen nog een partijtje tegen haar spelen.

De simultaangeefster opent afwisselend met 1. d4 en 1. e4. Door de onervarenheid met het schaken bij vijf van de zes deelnemers heeft de meisjeskampioene het niet moeilijk. Bij één bord blijft ze langer staan. Jelle is jeugdspeler bij Caïssa-Eenhoorn (de avond ervoor eindigde de topper tegen Kevin de Rooij in remise) en neemt tevens deel aan de seniorencompetitie, waarin hij in vijf ronden 2½ punt heeft veroverd. Hij houdt het ook het langst vol tegen Robin die uiteindelijk met de matzet haar score van honderd procent handhaaft.

Later in de middag volgt nog een simultaanwedstrijd, waarin ze opnieuw alle partijen wint. Dan is het wel drukker geworden in het lokaal met de workshops van Ger. Na het simultaanschaken helpt Robin en jeugdspeler Jelle mee met het ‘les geven’ en de schaakspelletjes die Ger heeft bedacht. Penningmeester Arend Stapel is langsgekomen en neemt eveneens plaats in de schoolbanken om met enkele kinderen te schaken.

‘Chess connects us’ is de slogan van Wereldschaakdag. In het Werenfridus verbindt op de 13e oktober de schaaksport uiteindelijk een flink aantal meisjes en jongens elkaar.

Kevin aan zet tegen Nederlands jeugdkampioene Robin Duson.

Elize speelt haar pion van d7 naar d6.

Mila wil haar loper van c8 ruilen met Robins loper op c6.

Sjoerd voert een pionzet uit.

Wat is de simultaangeefster van plan tegen Madelinde?

Een interessante stelling in de partij Robin - Jelle. Zal de zwartspeler ingaan op het paardoffer op c6?

Elize, kijkend naar haar ouders, heeft een gedurfd plan uitgevoerd: een paard offeren tegen twee pionnen. Vlak voor haar staat de buit, met een van de pionnen opgestapeld op de dame.

Voor Sjoerd wordt het na elk rondje van Nederlands jeugdkampioene Robin lastiger om een goede zet te bedenken.

Zijn koning staat schaak.

Het schaak is opgeheven.

Maar nu is het mat.

En ook Jelle gaat mat.

Dit is de eindstelling.

Robin wordt door haar clubgenoot gefeliciteerd.

Drukte in het klaslokaal met de schaakworkshop. Rechts Caïssa-Eenhoorn-jeugdspeler Jelle die na zijn simultaanpartij meehelpt.

Giulia geniet van een schaakspelletje (de schaakpaardenrace) met Nederlands jeugdkampioene Robin Duson.

Opperste concentratie bij Ewout die het tegen workshopleraar Ger Roos opneemt. Naast Ewout zit Menno die een plannetje bedenkt in zijn partij tegen (de niet zichtbare) Jelle.

 

1 thought on “‘Chess connects us’

Reacties zijn gesloten.