Rolf de Brouwer overleden

De schaakcarrière van de vorige week overleden Rolf de Brouwer is verbonden aan drie verenigingen: Purmerend, De Eenhoorn en Caïssa. Frappant is dat hij bij alledrie zijn steentje heeft bijgedragen aan kampioenschappen.

Rolf, afkomstig uit Oosthuizen, verhuisde in de jaren negentig naar de gemeente Hoorn en pendelde in die periode tussen twee clubs. Hij nam deel aan de clubcompetitie van De Eenhoorn (dicht bij huis) en speelde bondswedstrijden bij Purmerend. Die twee aspecten kwamen samen op 12 maart 1999, toen het duel HSV De Eenhoorn 2 – Purmerend 2 op het programma stond. De gastploeg, met Rolf aan het derde bord, won met 3½-4½ en verzekerde zich van de titel in de eerste klasse A.

Twee seizoenen later verdedigde de ervaren schaker in de NHSB-competitie de kleuren van De Eenhoorn. De slotwedstrijd van het tweede achttal – weer in De Huesmolen, tegen Straffe Hendrik – ging met 3½-4½ verloren, maar de voorsprong op het uit de promotieklasse gedegradeerde Purmerend 2 was groot genoeg om de vlag in top te kunnen hijsen. Een aardig detail is dat de kopmannen Rolf de Brouwer en Roy Kerkhoven in de Hoornse clubcompetitie speelden en daar in de middenmoot verbleven.

Voor Caïssa stond het seizoen 2007-2008 in het teken van het eerste bondsteam. Dat had een kwart eeuw eerder voor het laatst in de promotieklasse gespeeld. Dankzij de uitstekende reeks in de eerste klasse A – dertien punten uit zeven wedstrijden, met drie punten voorsprong kampioen geworden – keerde de club weer terug op het hoogste NHSB-niveau. Rolf maakte deel uit van het basisteam.

Zijn eerste kennismaking met Caïssa was overigens al veel eerder, op dinsdag 29 december 1998. Als speler van HSV De Eenhoorn kwam Rolf met zijn clubgenoten Martijn Monteban en Henk-Jan Visser langs op de avond van het snelschaakkampioenschap. Niemand maakte er een probleem van dat ze meededen, maar wel werd afgesproken dat de titel naar de beste Caïssa-speler zou gaan. Die ging naar Barry Plukkel, dankzij zijn tweede plaats achter Henk-Jan.

Rolf de Brouwer is altijd een schaakliefhebber geweest. Op 7 maart 2003 had De Eenhoorn 3 een thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Caïssa. De derby werd die vrijdagavond bezocht door talrijke supporters van beide kampen, zo ook door Rolf. Dat deed hij later eveneens op bondszaterdagen in De Huesmolen, waar hij zijn rol als speler had ingeruild voor die van belangstellend toeschouwer.

Zowel bij De Eenhoorn als Caïssa zat hij in de jeugdcommissie. Hij voelde zich thuis bij beide Hoornse clubs. Op 24 november 2001 was Ardjan Langedijk als teamleider van De Eenhoorn 2 van zijn woonplaats Heemstede onderweg naar Hoorn, voor de bondswedstrijd tegen Bloemendaalse SV. Een van de spelers meldde zich telefonisch ziek af en na een flink belrondje bleek Rolf bereid om in te vallen. Vanwege sinterklaasverplichtingen moest hij zelf eerst het een en ander regelen om aan het bord plaats te kunnen nemen.

Rolf speelde mee in de superliga van De Eenhoorn, de stedenmatches op de eerste zaterdag van september als start van het schaakseizoen en de kloksimultaanavonden bij Caïssa, waarmee datzelfde schaakseizoen werd beëindigd. Door een verminderde gezondheid is het schaken, nadat hij met actief spel was gestopt, op de achtergrond geraakt. Gedurende zo’n twintig seizoenen was Rolf als amicale clubgenoot en sterk speler lid van de Hoornse schaakfamilie.