Over links of over rechts

Daags na de verkiezing is het al te lezen in het Noordhollands Dagblad. ,,Alle gekozen lijsttrekkers worden donderdag al in het gebouw van de Tweede Kamer verwacht voor de eerste zet in het grote schaakspel richting een nieuw kabinet.’’

Benieuwd wie de simultaangever is die zeventien opponenten tegenover zich krijgt. De avond ervoor heb ik genoten van de simultaanwedstrijd met Caïssa-Eenhoorn-topper Arne Moll als witspeler en vijf clubgenoten (Xander Kaptein, Sernin van de Krol, Ger Roos, Kevin de Rooij en Martijn de Wit) met de andere kleur. Via een Twitch-kanaal live te volgen. Drie van de vijf partijen krijgen een geweldige finale, met drie verrassende uitslagen. Zal zo’n ontknoping ook te zien zijn bij de formatiebesprekingen?

Vrijdagmorgen. ‘Nieuw kabinet nog voor de zomer moet lukken’ kopt het NHD. Met daarbij een foto. We hebben niet een, maar twee simultaangevers. Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma samen in de rol van Beth Harmon. Ernaast de volgende tekst: ,,Het grote schaken is begonnen. De stelling lijkt overzichtelijk, maar is dat bij nadere beschouwing niet. D66 leunt naar links en ziet graag een paars-pluskabinet van VVD, D66, PvdA en GL. Maar juist op links vielen de klappen. Bij VVD blijft het CDA favoriet, maar die partij verloor ook en heeft bovendien de zaken intern niet op orde.’’

Het grote schaken is begonnen voor de simultaangevers Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma.

Als SP-stemmer heb ik zo mijn voorkeuren. Jarenlang beginnen mijn partijen op links: de Engelse opening. Maar er zijn periodes dat daar de sleet in zit. Moet ik overschakelen op een ander systeem? Niet rokeren en het risico lopen dat de zaken in het centrum toch niet op orde zijn.

Hoe lang zal de schaaksport in de krant worden gebruikt bij politieke onderwerpen? Het is in ieder geval beter dan de vergelijking van veel (domme) verslaggevers met de voetballerij. Schaken en politiek gaan al zo’n twee eeuwen hand in hand. Als je in ‘www.delpher.nl’ googlet naar ‘politiek schaakbord’ krijg je ruim 5500 kranten, met De Avondbode van 17 januari 1839 als oudste. Dichter bij huis: Onze Courant en de Nieuwe Hoornsche Courant hebben 43 verwijzingen, maar daar zitten de edities van de laatste zeventig jaar niet bij.

Uit de Nieuwe Hoornsche Courant van 10 juli 1922.

Wat brengt de toekomst? Als ik nog eens naar de foto (met Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma) kijk en denk aan Sigrid Kaag, Lilianne Ploumen en Lilian Marijnissen, gaat mijn voorkeur toch naar de damevleugel uit.

2 thoughts on “Over links of over rechts

  1. In 1922, de tijd van het NHC artikel, telde de tweede kamer nog 100 zetels. Een coalitieresultaat van 48 zetels is dus niet zo’n desastreuze nederlaag als dat het nu zou zijn.

  2. Toch maar een andere kleur kiezen, Co. En zorg er voor, dat je het centrum beheerst : dat leerden we al van Euwe. De aanval via de flanken lukte niet : die tellen niet mee… ( of..nou ja tellen wel mee, maar die keuze helpt niet om het beoogde doel te bereiken : meedoen… ).

    Maar ja : misschien zie ik het te gekleurd.. Dat heb je met twee kleuren : het is niet of zwart of wit….Behalve bij het schaken.. : als je daar teveel rekening gaat houden met de ander wordt het nooit wat. Dan maar dwars door het midden….

    En niet alleen maar een zet vooruit denken… : als politici zich dan toch op het schaakbord begeven mogen ze ook wel eens wat meer doordenken… over de gevolgen van hun zet..

    Ach ja… : ook hier weer geldt : de beste stuurlui staan aan wal…( en zijn dus niet tussen de wal en het schip gevallen.. ).

Reacties zijn gesloten.