Staartje voor competitie 2019-2020

De afgebroken competitie 2019-2020 heeft toch nog een staartje gekregen. Deze maand worden er beslissingswedstrijden gespeeld om gaten in de verschillende klassen op te vullen.

Er zijn in de landelijke competitie ploegen gestopt en anderen hebben vrijwillige degradatie aangevraagd. Omdat één meesterklasser niet zal meedoen aan de competitie 2021-2022, spelen de koplopers van 1A (Paul Keres) en 1B (Zuid-Limburg) een beslissingswedstrijd om promotie. Beide tientallen stonden in maart 2020 bovenaan, toen de competitie na zes ronden werd beëindigd. Twee partijen zijn vooruitgespeeld en de Utrechters, destijds een van de tegenstanders van Caïssa-Eenhoorn, leiden met 1½-½. Op 26 juni worden de overige partijen gespeeld.

Omdat er door de promotie van Paul Keres of Zuid-Limburg een gaatje ontstaat in de eerste klasse, zijn er ook promotiewedstrijden voor vier tweedeklassers. De koploper van 2D (Blerick) doet niet mee en is vervangen door De Waagtoren, de beste nummer 2 van de vier tweede klassen. De Alkmaarders hebben zaterdag met 4½-3½ gewonnen van Philidor (Leiden). ASV (Arnhem) verloor met 2½-5½ van Paul Keres 2. Komende zaterdag is het beslissende duel voor promotie. Beide achttallen zijn aanwezig in een aparte zaal, waar ze via Tornelo de partijen spelen. Caïssa-Eenhoorns wedstrijdleider Sernin van de Krol is in die functie actief in Alkmaar. De winnaar zal mogelijk een van de tegenstanders zijn voor Caïssa-Eenhoorn komend seizoen.

Omdat tweedeklasser Santpoort vrijwillig is gedegradeerd, spelen de derdeklassers om twee promotieplaatsen. Autovakmeester Schaap/MACH (Schagen) werd voor de eerste ronde vrijgeloot. Zaterdag treft de ploeg Max Euwe 2 (Enschede). De andere promotiewedstrijd gaat tussen Oud Zuylen Utrecht en WLC (Eindhoven).