Open Hoorns-spelers op NK naar tweede ronde

Open Hoorns-kampioen Hing Ting Lai en mede-deelnemers Liam Vrolijk en Nico Zwirs hebben de tweede ronde van het NK bereikt. Ze schakelden respectievelijk Jonas Hilwerda, grootmeester Friso Nijboer en Joost Hoogendoorn uit.

De drie waren gisteren met een 1-0 voorsprong aan de returns begonnen. Hing Ting (zwart) zag in een partij met tegengestelde rokades Jonas de g4-pion offeren voor aanvalskansen op de koningsvleugel. Na dameruil bleven alle torens en lopers van gelijke kleur over en mikte de Groninger op de achtergebleven pion op g7. In een toreneindspel had Hing Ting als extraatje een vrijpion op de h-lijn en konden zijn pionnen op de a- en c-lijn de witte op de a- en b-lijn tegenhouden. Remise werd een logisch resultaat.

Friso Nijboer – Liam Vrolijk kreeg dezelfde uitslag. Alle pionnen op de c-, d- en e-lijn gingen als eersten van het bord en na stukkenruil hield zwart de stelling onder controle. Met toren, de witveldige loper en een paard, en hetzelfde materiaal voor zijn opponent, werd na 45 zetten ½-½ op het notatieformulier geschreven.

Nico Zwirs boekte zijn tweede zege. Na het winnen van de kwaliteit moest hij wel met twee pionnen minder verder, maar met steeds minder stukken op het bord werd het vooruitzicht op plaatsing voor de tweede ronde beter. Uiteindelijk bleven een witte toren tegenover een loper (en twee om drie pionnen; later één om één) over en pakte de AMEVO/Apeldoorn-speler zijn tweede punt tegen Joost Hoogendoorn.

In de tweede ronde (morgen, de returns zijn dinsdag) staan onder meer op het programma: Hing Ting Lai – Ruud Janssen, Liam Vrolijk – Roeland Pruijssers en Sipke Ernst – Nico Zwirs, terwijl Dimitri Reinderman zijn NK begint met wit tegen Ilias van der Lende.

Het NK – de vrouwen hebben vandaag de eerste ronde van een achtkamp – maakt deel uit van een schaakfestival in Hoogeveen, waar ook een open groep en een amateurgroep is. In laatstgenoemd deelnemersveld is oud-Caïssa-Eenhoorn-speler Peter Holscher als eerste geplaatst en oud-clubvoorzitter Fred Avis als vierde. Zij begonnen het achtrondige evenement gisteren met respectievelijk winst tegen Achyuth Aravindhan en remise tegen Lauri Maris.