Hing Ting Lai verslaat grootmeester op NK

In de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap doen drie spelers mee die samen zeven keer Hoorns kampioen zijn geworden. Regerend titelhouder Hing Ting Lai deed het vandaag in het eerste deel het beste door grootmeester Ruud Janssen te verslaan. Liam Vrolijk bleef in een spectaculaire partij op remise steken tegen Roeland Pruijssers en Dimitri Reinderman (in 1986, 1987 en 1988 winnaar van het Open Hoorns) incasseerde een nul tegen Ilias van der Lende.

Hing Ting Lai (wit) stond door de opkomende b- en c-pion van Ruud Janssen aanvankelijk onder druk. De partij kantelde, toen de En Passant-speler zijn dame bij de aanval betrok en voor stukverlies moest opletten. Hing Ting kon zijn stelling versterken en bracht een vrijpion naar d7. In een poging die op te ruimen stond zwart een vork op dame en toren toe en moet hij de return, morgen, met een achterstand beginnen.

In het Engels speelde Liam Vrolijk snel zijn h-pion op en ontstond een open h-lijn. Hij offerde een toren op h8 om de dame te vangen, waarna tegen Roeland Pruijssers een eindspel ontstond van dame tegen toren plus loper en voor zwart twee pionnen meer. De grootmeester verdedigde zich prima, waardoor het na een lange zit remise werd.

Open Hoorns-deelnemer Nico Zwirs hield met zwart grootmeester Sipke Ernst op remise. Ze gaven elkaar weinig toe en kwamen na 24 zetten in een eindspel met lopers van ongelijke kleur terecht. Wit (Sipke Ernst) had een dubbelpion op de f-lijn en zijn opponent won de a2-pion, maar er was geen doorkomen aan en puntdeling werd een logisch resultaat.

Dimitri Reinderman had een vrije eerste ronde en nam plaats tegenover Ilias van der Lende die grootmeester Twan Burg had uitgeschakeld. Na schermutselingen op de damevleugel kwam het voormalig talent van Santpoort met zwart tot een tijdelijk paardoffer, dat twee pionnen opleverde. En ruimte om de b-pion naar de tweede rij te brengen. Met promotie of torenwinst in de lucht staakte de oud-Hoornaar zijn verzet.

Bij de vrouwen staan in de achtkamp na twee ronden Eline Roebers en Waagtoren-speelster Maaike Keetman op vijftig procent en hebben een halfje minder dan Zhao Qin Peng, Rosa Ratsma en Anna-Maja Kazarian.