Tweede remise Nico Zwirs tegen grootmeester Sipke Ernst

Langzaam begint de spanning op het Nederlands kampioenschap te stijgen. De beste vier van het knockout-toernooi in Hoogeveen spelen over anderhalve maand in Rotterdam om de titel en daar kunnen nog wel eens verrassende namen bij zitten. Echter nog geen Open Hoorns-deelnemers.

Hing Ting Lai leed in zijn vierde partij in de Drentse stad zijn eerste nederlaag. Hij beantwoordde het doorschuiven van de e-pion van Ruud Janssen met het doorschuiven van de zwarte d-pion en zadelde zijn opponent met een dubbelpion op. In een spectaculair middenspel offerde de Hoorns kampioen het loperpaar voor een toren en twee pionnen en had toen drie pionnen meer. Wit liet zich niet gek maken. Met een sterk loperpaar op de achtergrond manoeuvreerde hij zijn zware stukken naar voren om een beslissende aanval uit te voeren. De uitslag van de mini-tweekamp werd daardoor 1-1 en in een barrage moeten de twee uitmaken wie zich bij de laatste acht plaatst.

Liam Vrolijk is in de tweede ronde gestrand. Na dameruil op de vijftiende zet liet Roeland Pruijssers zijn paarden op de koningsvleugel actief springen en daar kreeg de Hoorns kampioen van 2019 en 2020 zijn verdediging niet op orde. Het kostte hem de h-pion en dat betekende vrij baan voor de h-pion van de grootmeester bij AMEVO/Apeldoorn. De eerste partij, met Liam achter de witte stukken, had remise opgeleverd.

Na de nederlaag met wit moest Dimitri Reinderman zijn tweede partij tegen Ilias van der Lende winnen. Het initiatief lag dan ook bij de zwartspeler, maar zijn opponent gaf geen krimp. Er ontstond een eindspel met toren en paard en toen alle stukken van het bord waren verdwenen, bleef een remisestelling over.

Nico Zwirs hield Sipke Ernst voor de tweede maal op remise en komt morgen nogmaals in actie. Met wit kwam Nico gaandeweg dankzij verder opgerukte pionnen iets beter te staan. Hij verzuimde echter op de 24e zet dameruil te forceren en dat koste hem, na een afruil van toren en loper, een pion. In een toreneindspel was het plusje voor de grootmeester de a-pion, maar hij kon daar geen beslissend voordeel mee krijgen.

In de amateurgroep draaien Fred Avis en Peter Holscher in de bovenste regionen mee. Peter heeft 3½ uit vier en treft morgen met wit Matthijs Dijkstra die op honderd procent staat. Zeven deelnemers vormen met drie punten de achtervolgingsgroep en daarin stuit Fred op Achyuth Aravindhan. Het Hoofddorp-talent verloor in de eerste ronde van Peter Holscher. Bij het Open Hoorns was ook Kevin de Rooij hem de baas, maar Ton van Dijk redde het niet tegen hem.