Hing Ting Lai en Nico Zwirs naar beslissende NK-ronde

Hing Ting Lai en Nico Zwirs, de nummers 1 en 3 van het Open Hoorns, hebben zich vandaag in Hoogeveen geplaatst voor de beslissende NK-ronde. Acht man zijn overgebleven en via vier mini-tweekampen kwalificeren de winnaars zich voor de finale die over een ruime maand in Rotterdam begint.

Na twee remises in de klassieke partijen op maandag en dinsdag speelden Nico Zwirs en Sipke Ernst vanmiddag tweemaal met een bedenktijd van 25 minuten. En toegevoegde tijd uiteraard. Nico offerde met zwart de kwaliteit, maar had in een eindspel met toren plus loper contra paard plus loper drie pionnen meer (zes om drie). De partij kreeg geen winnaar. In de return met verwisselde kleuren sloot Sipke zijn dame op op h6 en kon haar niet redden. De witspeler liet zich dat voordeel niet ontglippen.

Hing Ting Lai en Ruud Janssen waren aanmerkelijk langer bezig. In de eerste rapidstrijd werkten ze toe naar een eindspel met alle zware stukken: remise. De tweede duurde 114 zetten. Ruud, met wit, had in een toreneindspel een pion (de enige op het bord) op e6 en later e7 en moest berusten in ½-½.

Het speltempo werd ingekort naar tien minuten voor de volgende reeks van twee. Hing Ting veroverde een pion en voor de snel- en rapidschaakspecialist was dat voldoende voor winst. In de tweede kwam hij een stuk voor te staan, maar ineens kreeg Ruud de geest en realiseerde met een mooie damezet een niet te voorkomen mat. Weer 1-1.

‘Sudden death’ moest de beslissing brengen. Wit – door Ruud Janssen geloot – kreeg vier minuten, zwart vijf. De grootmeester verloor een paard en kon die achterstand niet meer herstellen.

Morgen staan op het programma: Hing Ting Lai – Casper Schoppen, Roeland Pruijssers – Nico Zwirs, Erik van den Doel – Max Warmerdam en Robin Swinkels – Ilias van der Lende.

Sensatie bij de vrouwen. In de vierde ronde van de achtkamp versloeg Waagtoren-speelster Maaike Keetman koploopster en veertienvoudig landskampioene Zhao Qin Peng. De twee hebben met Rosa Ratsma 2½ punt, daarachter komt een viertal (met onder meer Eline Roebers) met twee punten.

In het amateurtoernooi nam Peter Holscher de leiding van Matthijs Dijkstra (vier uit vier) over door zijn concurrent te kloppen. Fred Avis werd verrast door Achyuth Aravindhan en moet even pas op de plaats maken.